Šetnja

Članovi HPD-a Sv. Ante Fužine – Lič imali akciju na prvi dan proljeća

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Organizirali su šetnju do vidikovca PreradovićIako na pragu proljeća, zima je odlučila još jednom u Gorskom kotaru dočekati Gorane i njihove posjetitelje u minusu i naletima snijega.


No, niti to nije obeshrabrilo članice i članove Hrvatskog planinarskog društva » Sv.Ante« Fužine – Lič da organiziraju šetnju do vidikovca Preradović koje se nalazi na 892,50 metara nadmorske visine.


Na mjestu okupljanja dočekala nas je članica PD-a Jasna Milošević koja nam je pojasnila da je njihovo planinarsko društvo relativno mlado, osnovano prije tri godine s ciljem upoznavanja lokalnih planina i sakralnih te kulturnih objekata.

– Naše društvo je danas odlučilo organizirati šetnju, iako su doduše malo hladniji dani, no pravom ljubitelju prirode i ovakvih aktivnosti to nije problem.


Odlično surađujemo s Općinom Fužine te Odjelom za turizam, stoga vjerujem da ćemo ponovno organizirati ovakvu šetnju i kada vremenske prilike budu bolje.


U zadnja dva dana nekolicina članova je odlazila i u čišćenje same šetnice, a kada to epidemiološke mjere, dozvole nadamo se ponovnom organiziranju ovakvih aktivnosti te hodočašća, poručila je Jasna Milošević.


Među nekolicinom hrabrih šetača bila je i Marina Stanko koja je ovoga puta predstavljala Odjel za turizam Općine Fužine, a društvo joj je radila njena četverogodišnja kćerkica Nadia kojoj nije nikakav problem bio prošetati se sa svojom majkom.


Družini se pridružio i načelnik Općine Fužine David Bregovac zajedno sa svojom suprugom Željkom, a zajednička nagrada svima je bio predivan pogled sa samoga vrha na jezera Bajer i Lepenice, Fužine, Ličko polje i okolne vrhove Veliki Kobiljak, Medveđak i Zagradski vrh.


Šetnja traje prosječno oko 45 min, a duljina staze je 2 km. Minimalna elevacija 721 metar, a maksimalna elevacija 892 metra nadmorske visine.


Obično se kreće s poluotoka Čoka i u početku makadamom vodi uzbrdo iznad tunela na autocesti do vrha Preradović. Do samog vrha iznad autoceste se odvajaju kraći strmiji put i malo duži blaži uspon.