razvoj

Čist Kamačnik i nova knjižnica: Grad Vrbovsko potpisao ugovore za dva projekta

Marinko Krmpotić

Čist Kamačnik i nova knjižnica: Grad Vrbovsko porpisao ugovore za dva projektaPotpisivanjem ugovora o uklanjanje trupaca iz izvora u kanjonu Kamačnika, odnosno njihovom odvozu, kao i o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade »Lovačkog doma« u Vrbovskom, jučer su u Gradu Vrbovskom najavljene aktivnosti kojih će dio realizaciju doživjeti već ovog ljeta, a dio će biti ostvaren sljedeće godine.


Poslovi uklanjanja i odvoza trupaca iz izvorišta rječice Kamačnik vrijedni 607.000 kuna dio su velikog (2,5 milijuna eura) EU Interreg slovensko-hrvatskog projekta »Veze prirode« u kojem je vodeći partner slovenska Občina Grosuplje, a Vrbovsko je jedan od ukupno sedam partnera u tom projektu, rekao je prigodom potpisivanja gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i pojasnio:


Zahtjevni radovi


– Glavni cilj projekta je osigurati održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000, a to su u ovom slučaju Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik. Projekt je financiran iz EU fonda za regionalni razvoj pri čemu je Grad Vrbovsko do sada već napravio poslove u vrijednosti 32.000 eura, a ukupna svota namijenjena aktivnostima na našem području je 230.000 eura.
Zadovoljni smo zbog kvalitetne prijave na ovaj projekt i nastavit ćemo s njegovom realizacijom, bez obzira na trenutačno neugodno stanje s korištenjem koncesije na području značajnog krajolika Kamačnik. Štoviše, mi ćemo s ulaganjima nastaviti pa će vrlo brzo doći i do iznajmljivanja restorana, a nastavit ćemo i aktivnosti vezane uz 16 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Centra za posjetitelje, rekao je gradonačelnik Mufić, a Dalibor Jirkal, predstavnik poduzeća Dinaric Hub d.o.o. koje će izvesti vrlo složene radove vađenja srušenih stabala u izvor Kamačnika, napomenuo je da ekipa od deset iskusnih ronioca s poslovima kreće 15. lipnja.


– Vadit ćemo stabla do 30 metara dubine, a koliko će taj posao trajati, ovisi o nizu faktora – od količine drva u izvoru do njihove veličine i ostalih pojedinosti. Naši su ronioci osposobljeni za ovu kombinaciju ronjenja, speleologije i aktivnosti tipičnih za gorsku službu spašavanja, a slične poslove realizirali smo nedavno i na izvoru Kupe, rekao je Jirkal.


Više od knjižnice


Uz dva ugovora vezana uz izvorište i kanjon Kamačnika jučer je gradonačelnik Vrbovskog potpisao i 117.000 kuna vrijedan ugovor za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade »Lovačkog doma« u Vrbovskom. Taj će objekt biti prenamijenjen i preuređen u novu gradsku knjižnicu, a projektnu će dokumentaciju izraditi riječka firma Geo-Rad d.o.o. u čije je ime ugovor potpisala Tonka Radetić Maglica.


Projektna dokumentacija bit će gotova najkasnije u roku od 80 dana, a po njenom završetku bit će jasna i financijska konstrukcija nakon čega će Grad Vrbovsko pronaći način kako osigurati sredstava za realizaciju ovog projekta koji je Gradu vrlo bitan, istaknuo je pri potpisivanju gradonačelnik Mufić.


– Želimo knjižnicu koja će nuditi višefunkcionalan prostor u kojem će se uz čitaonicu i posuđivanje knjiga moći organizirati i realizirati razne priredbe poput književnih večeri, koncerata i izložaba. Taj bi prostor trebao biti središte društvenog i kulturnog života u Vrbovskom.


Uvjereni smo da će Geo Rad, s kojim već surađujemo na nekim drugim poslovima, napraviti kvalitetnu projektnu dokumentaciju koja će biti u skladu s potrebama struke i našim ciljevima i željama, rekao je gradonačelnik Mufić.


Bolji uvjeti za vidre


Izvor Kamačnik nalazi se u zaštićenom krajobrazu i spada u Natura 2000 stanište, a nalazi se na koti od 405,4 metra nadmorske visine. Izvor je dubok 118 m prema dosadašnjim speleoronilačkim istraživanjima i s te se dubine potopljeni kanal nastavlja dalje. Ulazni dio izvora vertikalan je do 30 m dubine nakon čega se strmi kanal nastavlja do 100 m dubine na kojem se nalazi suženje. Prosječna temperatura vode u izvoru je 6 – 7 °C te za vrijeme aktivnih hidroloških razdoblja postoje više ili manje intenzivna strujanja vode. Nanesena stabla i grane u izvoru Kamačnika ometaju protok vode i smanjuju životni prostor vidre i drugih vodenih vrsta, te će čišćenjem izvora biti povećan životni prostor i osigurani bolji uvjeti za širenje vidre.