REKONSTRUKCIJA PROMETNICA

CESTARSKI RADOVI Stižu nova prometna rješenja za veću sigurnost Delničana

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Radovi vjerojatno kreću krajem lipnja ili početkom srpnja, a kako je riječ o dvije državne ceste, 820.000 kuna investirat će Hrvatske ceste, dok će Delnice dodati 120.000 za dio gradskih prometnica na toj lokacijiDELNICE – Jedan od građevinskih zahvata vezanih uz prometnice koji ovog ljeta još očekuje Delnice, svakako je onaj vezan uz osmišljavanje kvalitetnijih i sigurnijih prometnih rješenja na prometnicima i raskrižjima smještenim uz benzinsku postaju Ine.


Budući da je riječ o dvije državne ceste, kao najznačajniji investitor s 820.000 kuna javljaju se Hrvatske ceste, dok će Grad Delnice dodati 120.000 kuna namijenjenih dijelu gradskih prometnica na toj lokaciji. O čemu je konkretno riječ, pojasnili su nam u Hrvatskim cestama.


Obavezan »krug«


»Ono što će nakon ovih zahvata biti potpuno novo, je to da će na Ininoj pumpi biti moguć jednosmjerni promet samo u smjeru Rijeke. To znači da se više neće moći s benzinske uz restoran »Kauzlarićevi dvori« i caffe »Moloko« ići prema Petehovcu i Polanama, već će se morati ići u smjeru Rijeke, odnosno krenuti prema pedesetak metara udaljenom raskrižju, napraviti krug te do željenog smjera za Petehovac, Polane ili Grabanj, odnosno doći na raskrižje cesta prema Brodu na Kupi i Delnicama.


Više redaRadovi bi trebali biti gotovi u tijeku ove godine i to će, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević, biti doprinos kvalitetnijem i sigurnijem prometu u ovom dijelu Delnica: »Svi koji pješice ili vozilom koriste taj prostor znaju da tamo ponekad zna biti poprilično kaotično. Predloženo rješenje donijet će red te posebno pojačati sigurnosne uvjete za pješake kojih na toj lokaciji zna biti u priličnom broju«, rekao je Knežević.

Istodobno, svi koji iz Broda ili iz smjera Šetališta Ivana Gorana Kovačića žele na pumpu ili prema Petehovcu i Polanama, to će moći činiti kao i do sada. Uz sve to, bit će zatvoren sadašnji izlaz na državnu cestu kraj Veterinarske stanice jer je dokazano opasan.


Novi nogostup


Na samoj prometnici, »staroj« cesti Rijeka – Zagreb, bit će dva skretača. Lijevi iz smjera Zagreba prema Konzumu te također lijevi iz smjera Rijeke za skretanje prema benzinskoj pumpi. Između njih bit će pješački prijelaz koji je tu nužan jer se tu znatan broj ljudi kreće prema trgovačkom centru Konzum, velikoj trgovini Stenaverta te Domskoj vili »Vinka«.


Zaštita pješaka

Dio buduće cestovne infrastrukture bit će i rasvjetna viseća konzola iznad pješačkog prijelaza kojom će se dodatno naglasiti nazočnost pješaka: »Na samom ulazu u Delnice sa zagrebačke strane je oznaka naseljenog mjesta, što znači da već tu treba smanjiti brzinu. No, uz to bit će postavljene i dodatne najave (treptači) te rasvjetna konzola kako bi vozači bili upozoreni da približavaju pješačkom prijelazu, što znači da su dužni smanjiti brzinu i propustiti pješake«, istaknuli su iz Hrvatskih ceste.Sadržaj bloka

Da bi pješačka komunikacija bila što kvalitetnija bit će, između dvije državne ceste (D3 i D 203), izgrađen nogostup, bit će uređena i oborinska odvodnja te postojeći nogostup s druge strane prometnice, one prema Konzumu. Natječaj za izvođača radova je gotov, izvođač je odabran, ali ugovori još nisu zaključeni i čim to bude učinjeno u Zagrebu i Delnicama, moći će se krenuti, a to će najvjerojatnije biti krajem lipnja ili početkom srpnja«, rekli su nam odgovorni iz Hrvatskih cesta.