Toni Štimac

Čelnik Lokava želi treći mandat: ‘Dobijem li ove izbore, neće biti četvrte kandidature’

Marinko Krmpotić

U drugom mandatu realizirali smo gotovo u potpunosti obnovu Doma kulture te uređenje Kuće čuvara brane i učiteljske zgrade. Sada želimo potpuno dovršiti DKC Žaba i Picirk, ali i izgraditi sportsku dvoranu, preseliti Lokvarku, preobraziti pansion Gorica u hostel itd.LOKVE – U borbu za treći mandat na čelu Općine Lokve Toni Štimac (SDP), aktualni načelnik ove goranske lokalne samouprave, kreće, ističe, ponajprije stoga jer svi planirani i započeti poslovi nisu dovršeni: »Nakon iskustva iz prethodna dva mandata slobodno mogu reći kako bi za Hrvatsku puno bolje i korisnije za njen razvoj bilo kad bi mandati obnašatelja vlasti trajali pet godina. Naime, dio onoga što sam sa svojim suradnicima počeo planirati prije osam godina, kraju će biti privedeno za dvije godine, a to znači da bi puno bolje bilo da smo imali dva mandata od po pet godina. Da je tako, ja bih odradio ta dva mandata i otišao mirne duše, a ovako sam odlučio kandidirati se za još jedan nakon kojega, ako dobijem ove izbore, neće biti četvrte kandidature«, govori Štimac, ističući kako mu bavljenje politikom nije bila namjera u mladosti.


Tri velika projekta


Naime, po završetku osnovne škole i gimnazije u Delnicama, Štimac (rođen je 2. srpnja 1976.) se, kao mladi zaljubljenik u informatiku, odmah zaposlio u tada također mladom poduzeću MikroGoran. Uskoro je ta mala firma postala jedna od najuglednijih informatičkih firmi u Hrvatskoj, a taj status ima i danas, s čak 18 zaposlenih. Štimac je u MikroGoranu radio punih 16 godina te se, u želji da se i Lokve razvijaju onako kako je to uspješno radio MikroGoran, i sam odlučio kandidirati za mjesto načelnika i pomoći razvoju mjesta. Procjenjujući koliko je u tome uspio te što treba činiti dalje, Štimac kaže:


»Prvi mandat djelomično mi je bio lakši jer i nisam znao u što sve ulazim. Taj mandat obilježila je činjenica da je Hrvatska tada bila na početku suradnje s EU-om pa smo, shvativši da iz EU fondova možemo privući lijepe svote novaca, velik dio prvog mandata proveli pripremajući različite materijale za prijavu kandidature za EU fondove. U drugom mandatu realizirali smo gotovo u potpunosti tri velika projekta utemeljena na tim prijavama – obnovu Doma kulture, projekt Kuće čuvara brane na jezeru te uređenje nekadašnje učiteljske zgrade zvane Picirk. Ono što još treba dovršiti realizirat ćemo u ovom mandatu, kad će biti gotovi u cijelosti svi poslovi oko obnove Doma kulture i njegovog pretvaranja u Društveno-kulturni centar Žaba, odnosno obnovu i uređenje Picirka u zgradu u kojoj će se nalaziti izložbeni prostori vezani uz prošlost Lokava i okolice.


Planova ne nedostaje
Uz to, cilj nam je u novom mandatu izgradnja sportske dvorane, preseljenje Komunalnog društva Lokvarka u zgradu nekadašnje Uljare, uređenje i obnova pansiona Gorica u objekt hostelskog tipa s restoranom, izgradnja i uređenje šetnica uz Lokvarsko jezero, uređenje dvaju dječjih igrališta, izgradnja mosta za pješake na Slemenu, dodatno uređenje sanjkališta Jezero, obnova i sanacija prometnica te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz katastar.


Uz sve to, namjera nam je kroz rad općinske uprave te suradnju s Primorsko-goranskom županijom i državom razviti malo obrtništvo i poduzetništvo te nastaviti s korištenjem EU sredstava koja će u novom razdoblju biti vezana uz ekologiju i IT industiju. Također, nužno je svakako se još više okrenuti turizmu, stvaranju još kvalitetnije ponude i promidžbe jer Lokve baš na području turizma imaju velike mogućnosti«, zaključio je Štimac, naglasivši kako je aktualno čelništvo ponosno na činjenicu da su brojne projekte realizirali bez podizanja kredita.


Ostaje ideja o stvaranju središnjeg trga


Za neke nove vlasti i nove sazive ostat će, ne dođe li do neke bitnije promjene, ideja o stvaranju središnjeg trga Lokava. Nalazio bi se iza sadašnjeg DKC-a Žaba, neposredno uz Vatrogasni dom i ulaz u sportski kompleks NK Risnjaka, a bi bio središte života mjesta na kojem bi se mogle održavati različite priredbe i druženja pa bi to mjesto služilo i domaćim ljudima i turistima. Određena dokumentacija i ideje postoje, ali u budućnosti je upitno financiranje takvih projekata iz EU fondova pa će vjerojatno ovaj projekt čekati neku drugu vlast.


Povratak u informatiku


Toni Štimac u mladosti se bavio sviranjem, DJ-ingom i košarkom, a informatičko iskustvo bilo je tako dobro da će se, kaže, nakon ovog posla sigurno vratiti informatici. Oženjen je liječnicom Orjanom Marušić Štimac i otac je četrnaestogodišnjeg Tina, učenika prvog razreda Elektrotehničke škole u Rijeci.