Zaključenje EU projekta u kolovozu

ZAŠTITA VELIKIH ZVIJERI Carnivora Dinarica ušla u završnu fazu

Marinko Krmpotić

Stjepan Grevinger, Dina Botta, Tanja Kušić i Petar Hrg uz digitalni info kiosk u NP-u Risnjak / Foto M. KRMPOTIĆ

Stjepan Grevinger, Dina Botta, Tanja Kušić i Petar Hrg uz digitalni info kiosk u NP-u Risnjak / Foto M. KRMPOTIĆ

Projekt je usredotočen na uklanjanje nedostataka u prekograničnom upravljanju velikim zvijerima, smanjenje rizika koji ugrožava velike zvijeri te (ne)razumijevanje uloge velikih zvijeri u ekosustavimaCRNI LUG  Pažnje vrijedan slovensko-hrvatski EU projekt Carnivora Dinarica privodi se kraju, a prije samog zaključenja koje će uslijediti u kolovozu ove godine jučer su u Nacionalnom parku Risnjak hrvatski predstavnici tog projekta javnosti predstavili do sada učinjeno te najavili završne aktivnosti. Stjepan Grevinger, voditelj projekta, napomenuo je da je glavna svrha projekta poboljšanje statusa zaštite velikih zvijeri u područjima Natura 2000 ekološke mreže. U Sloveniji su to lokacije Javorniki – Snežnik te Notarnji trikotnik, a u Hrvatskoj područja Gorskog kotara i sjeverne Like.


– Projektom je obuhvaćeno prekogranično šumsko područje, jedinstveno u Srednjoj Europi. Projekt je usredotočen na tri najvažnija zajednička izazova: poboljšanje strategije i uklanjanje nedostataka u prekograničnom upravljanju velikim zvijerima; smanjenje rizika koji ugrožava velike zvijeri te (ne)razumijevanje uloge velikih zvijeri u ekosustavima. U skladu s tim, realiziran je različit niz aktivnosti poput radionica, edukacija, podjela električnih pastira te izrada edukativnih kutaka u školama u Vrbovskom, Delnicama, Gerovu i Mrkoplju, a jedna od temeljnih projektnih aktivnosti bila je izrada Režima usmjeravanja posjeta na području NP-a Risnjak i Kupe – rekao je Grevinger, a Dina Botta, čuvarica prirode koja je donedavno vodila taj projekt, detaljnije je nazočne upoznala s pojedinostima vezanim uz izradu Režima usmjeravanja posjeta.


Studija i karta


– Taj dio projekta realizirali smo uz pomoć stručnjaka iz Veleučilišta u Karlovcu, točnije Odjela lovstva i zaštite prirode. Zajedno s njima realizirali smo studiju kojoj je cilj bio izrada karte antropogenog (ljudskog) pritiska na stanište velikih zvijeri i definiranje mirnih zona unutar NP-a Risnjak. Studija je izrađena na temelju postojećih opterećenja prostora posjetiteljima (planinari, biciklisti) i motornim vozilima, broju prodanih ulaznica, podataka planinarskih točaka te empirijskih iskustava zaposlenika. Dobiveni podaci uspoređeni su s kartom pogodnosti staništa za velike zvijeri kao i dostupnim podacima o prisutnosti velikih zvijeri na području NP-a Risnjak. Zaključeno je da je područje NP-a Risnjak visoko prikladno za sve tri velike zvijeri, izuzev vršnih dijelova planina te područja s iznimno velikim nagibima. Preporuka stručnjaka je da se ljudske aktivnosti u dijelovima parka gdje je posjećivanje dopušteno prilagode dnevnoj i sezonskoj dinamici korištenja ovog prostora od strane velikih zvijeri (npr. ograničavanje korištenja planinarskih i biciklističkih staza u zoru i sumrak) te da se uvedu brojači za bicikliste i motorna vozila. Također, potrebno je sagledati rubno područje oko NP-a Risnjak i tamo osigurati prihvatljivu razinu uznemiravanja (npr. korištenje motokros motora, quadova itd), a sve u suradnji s JU-om Priroda i lokalnim dionicima.


Stručnjaci i fotografi
Dina Botta napomenula je da posebno vrijedi istaknuti izniman doprinos domaćih stručnjaka i fotografa koji su svojim materijalima značajno pridonijeli sadržaju ovog vanjskog info kutka. To su Amir Hadžibeganović, Paul Jedriško, Romeo Mance, Marko Matešić i Željko Stipeć te jake snage Veterinarskog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu – Slaven Reljić, Josip Kusak, a naročito Vedran Slijepčević, rekla je Botta.

 


Vanjski info kiosk


Unutar istog projekta provedena je još jedna aktivnost – osmišljavanje i montiranje vanjskog info kioska na temu velikih zvijeri te info signalizacije za posjetitelje. Vanjski info kiosk s dva monitora postavljen je na početku poučne staze Leska, kao i informacijska tabela s kartom i navedenim pravilima ponašanja u NP-u Risnjak. Taj vanjski info kiosk posjetiteljima omogućava bolje upoznavanje biologije i ekologije velikih zvijeri, tragove njihove prisutnosti te načine njihovih istraživanja. Također, posjetitelji mogu naučiti i kako se ponašati u njihovom staništu te što učiniti prilikom susreta s pojedinom životinjom. Sadržaj je pripremljen prema najnovijim znanstvenim i stručnim spoznajama, a popraćen je i multimedijom – video i fotomaterijalima. Dio njih je iz arhive JU NP Risnjak, a dio iz samog projekta. Okoliš vanjskog info kutka ukrašavaju i siluete i tragovi velikih zvijeri, napravljeni u prirodnoj veličini, što sve zajedno čini savršeno mjesto za učenje i nov doživljaj NP Risnjak i velikih zvijeri – rekla je Dina Botta, dodavši da od ove zime taj vanjski digitalni info kiosk privlači veliku pažnju posjetitelja.


Uz siluetu medvjeda postavljeni su i tragovi / Foto M. KRMPOTIĆ

Uz siluetu medvjeda postavljeni su i tragovi / Foto M. KRMPOTIĆUz NP Risnjak, hrvatski partner na ovom projektu je Grad Vrbovsko na čijem području je također već realiziran dio posla (edukativni kutići u školama), a tijekom ovog mjeseca i zaključno do kraja srpnja bit će realizirani preostali dijelovi projekta, o čemu je detaljno govorila Tanja Kušić, stručna suradnica za turizam u Gradu Vrbovskom.


– Naš dio posla vezan je uz 588.000 kuna, a najbitniji dio odnosi se na 46.000 eura namijenjenih izradi eduktativne opreme i signalizacije na pet lokacija u Kupskoj dolini, točnije uz veliku 14 km dugu šetnicu uz Kupu koja veže nekadašnja naseljena mjesta kao što su Klanac, Damalj, Severin na Kupi, Lešci i Zapeć. Naravno, ovim ćemo projektom pojačati sustav zaštite prirode i okoliša te istodobno ponuditi posjetiteljima našeg kraja nove zanimljive sadržaje vezane uz prirodne ljepote i karakteristike našeg područja – rekla je Tanja Kušić.