PROBLEMI

Čabar: Stopirane izmjene proračuna smanjenje plaća u gradskoj upravi

Marinko Krmpotić

Pojašnjavajući prijedloge o izmjeni koeficijenata, gradonačelnik Antonio Dražović rekao je da se ide na smanjenje koje bi donijelo zaposlenima manje mjesečne plaće od 200 kuna pa do čak 2.500 kunaČABAR – Dvije najbitnije odluke četvrte sjednice Gradskog vijeća Čabra – prvi prijedlog izmjena i dopuna proračuna te prijedlog o visini koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika zaposlenih u gradskoj upravi – nisu dobile većinu glasova na sjednici nazočnih 11 vijećnika. Naravno, ove će teme iznova biti točke dnevnog reda na idućoj te možda i još ponekoj sjednici, a ukoliko ne budu prihvaćene, moglo bi doći do određenih problema u funkcioniranju gradske uprave, odnosno poteškoća vezanih uz daljnju viziju rada gradske uprave kako ju je zamislio gradonačelnik Antonio Dražović.


Njegovi prijedlozi i pojašnjenja, kao i oni predstavnika gradskih službi vezani uz rebalans, očito nisu stekli povjerenje većine, a iz rasprave koja se o te dvije točke dnevnog reda mogla čuti, dalo se između ostalog saznati da je grad odustao od kupnje defibrilatora vrijednog 80.000 kuna, kao i od obećane kupnje radnih bilježnica za osnovce, a najveći bi problem mogao biti, istaknuo je Kristijan Rajšel, bivši gradonačelnik Čabra, sada vijećnik SDP-a, što krajem ove godine istječe ugovor Grada Čabra i Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša vezan uz sufinanciranje troškova sanacije odlagališta otpada Peterkov laz.


Nužna štednja


– Ako do kraja godine ne krenemo u sanaciju, gubimo pravo na 80 posto sredstava što bi osigurao Fond. Kad vam u Fondu tvrde da nema novaca, onda muljaju jer ne žele trošiti na ovo područje. Naša prednost je potpisani ugovor i po meni na tome se mora inzistirati jer je zakon na našoj strani. Treba sjesti u automobil, otići u Zagreb i tražiti da taj projekt započne, rekao je Rajšel.
Pojašnjavajući prijedloge o izmjeni koeficijenata, gradonačelnik Dražović rekao je da se ide na smanjenje koje bi donijelo manje mjesečne plaće zaposlenima u visini od 200 kuna pa do čak 2.500 kuna.
– No, istodobno bi vrijediti počeo i Pravilnik o nagrađivanju koji bi onima koji zaista rade puno i kvalitetno omogućio bolju plaću. U smanjenje koeficijenata, odnosno plaća, moramo ići jer je stanje teško i moramo i štedjeti i tražiti nove načine financiranja. Grad Čabar trenutačno nema novaca za velike projekte, rekao je Dražović, što baš i nije ostavilo dojam na oporbenu većinu pa je tako Kristijan Rajšel pitao kako je moguće da se s jedne strane ide na smanjenje plaće zaposlenicima, a s druge strane u prijedlogu proračuna za iduću godinu predviđena su za plaće zaposlenih – veća izdvajanja? Gradonačelnik Dražović mu je odgovorio da će do toga doći jer se planira otvoriti nekoliko novih radnih mjesta, odnosno zaposliti nekoliko novih ljudi. Rajšelov komentar na to bio je jezgrovit i glasio je: »Aha«.


Nova zapošljavanja
Dodatno pojašnjenje kroz vijećnička pitanja tražila je Ana Rendulić (HDZ) upitavši gradonačelnika zar zaista smatra da u gradskoj upravi od iduće godine trebaju biti zaposleni savjetnik za turizam i osoba za protokol. Gradonačelnik joj je odgovorio rekavši da je zapošljavanje savjetnika za turizam dio projekta Putovima Frankopana, za što su sredstva osigurana iz drugih izvora, a kad je riječ o osobi za protokol, to je radno mjesto po njegovom mišljenju potrebno u gradskoj upravi. Rendulić je komentirala kako ona ima drukčije mišljenje, a da i većina ostalih vijećnika dijeli sličan stav bilo je vidljivo i iz činjenice da prijedlog o novim koeficijentima, koji se svakako veže i uz te buduće planirane nove zaposlenike, nije prihvaćen.
I dok su u dvije spomenute točke vijećnici većinom bili protiv, pri prijedlogu novog kratkoročnog zaduživanja Grada Čabra svi su bili za. Riječ je o zaduženju od milijun kuna koje je vezano uz osiguranje likvidnosti Grada, odnosno plaćanje nužnih troškova. Budući da se takav isti kredit već koristi tijekom ove godine i takav je način poslovanja uobičajen, vijećnici su glasovali za.


Upute državnog Stožera jasne, odluke njima suprotne

​Najzanimljivija vijećnička pitanja bila su vezana uz činjenicu da je ovog mjeseca Čabar uvjerljivi goranski šampion po broju oboljelih od korone. Ana Rendulić (HDZ) pitala je gradonačelnika Dražovića osjeća li se odgovornim, ponajprije stoga što nije sukladno odredbama državnog Stožera uveo nošenje maski kao obavezu u gradsku upravu i gradska poduzeća. Dražović joj je odgovorio da ne osjeća nikakvu odgovornost jer se on samo zalagao za slobodu izbora, a to znači da ne želi nikoga tjerati da nosi masku.
​Kristijan Rajšel (SDP) želio je znati tko je donio odluku o tome da se maske u gradskoj upravi i gradskim poduzećima te vrtiću ne moraju nositi, a gradonačelnik mu je odgovorio da je to bila njegova odluka. Rajšel je konstatirao kako bi tu odluku trebao donijeti gradski Stožer te pitao zašto od trenutka dolaska Dražovića na mjesto gradonačelnika nije bilo sastanaka Stožera, a ovaj mu je odgovorio da ti sastanci nisu bili potrebni jer su mu upute županijskog i državnog stožera jasne. Iz vijećničkih je klupa na to »doletio« komentar/pitanje: »Pa zašto ih se onda ne držite?«, ali odgovora nije bilo jer se sjednica kroz pojačani žamor polako već bližila kraju.