Tradicija

Bundevijada u Vrbovskom: ‘Vidjeti, okusiti, degustirati ili kupiti? Sve to pa još i repete’

Marinko Krmpotić

Bundevijadu je otvorio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić posebno zahvalivši svima koji su došli, ponajprije izlagačima koji i u doba pandemije ostaju vjerni ovoj priredbiVRBOVSKO – Iako se dosadašnja inače prekrasna goranska jesen baš jučer pretvorila u onu punu oblaka, niskih temperatura i magle, to nimalo nije zaustavilo tradicionalnu vrbovšćansku Bundevijadu koja je i u svom sedmnaestom izdanju ponudila bogatstvo plodova jeseni te niz zanimljivih pratećih sadržaja. Za razliku od ranijih godina kad je Bundevijada održavana u velikoj školskoj sportskoj dvorani, ove je godine, ponajprije zbog poštivanja epidemioloških mjera, organizirana na prostoru vrbovšćanske tržnice gdje je, uz stalno natkriven prostor, za ovu prigodu podignut i kvalitetno uređen veliki šator u koji se smjestio dio izlagača te pozornica.


Zimnica »pod mus«


Prostora je, dakle, bilo dovoljno, kao i interesa posjetitelja kojih je iznova bilo puno, a vidjeti, okusiti, kupiti ili degustirati moglo se puno toga. Naravno, u prvom je planu bila zimnica i svi slasni proizvodi jeseni koje se čuva za predstojeće zimske dane. Mogao se kupiti i pravi krumpir iz Vrbovskog ubran ovih dana s površina o kojima brigu vodi Grad Vrbovsko, bilo je i kvalitetnih suhomesnatih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske, dobrog vina, žestica i likera, suvenira i eteričnih ulja, nakita i slika… ma, za svakog ponešto, samo je trebalo izabrati.


Druženje, odnosno ponuda i kupovina krenula je već u 10 sati, a 17. bundevijada službeno je otvorena u 13 sati kad je nazočne najprije pozdravila Tatjana Kušić, djelatnica Uprave Grada Vrbovsko zadužena za turizam, koja je istaknula kako se ove godine pozivu na sudjelovanje odazvalo šezdesetak izlagača što je, s obzirom na pandemijsko stanje, pažnje vrijedan broj.
– Hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji – Hrvatskoj turističkoj zajednici, TZ Gorskog kotara, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Gradu Vrbovsko, rekla je Kušić, a Bundevijadu je otvorio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić posebno zahvalivši svima koji su došli, ponajprije izlagačima koji i u doba pandemije ostaju vjerni ovoj priredbi koja nadilazi lokalne okvire.


Zabava zagarantirana


Onaj zabavni dio otvorio je Antonio Krištofić nakon čijeg nastupa se moglo uživati u nastupu KUD-a »Frankopan« iz Severina na Kupi te reviji puhačkih orkestara iz Gorskog kotara (Ravna Gora, Fužine, Delnice, Vrbovsko, Čabar) i Ogulina, a isti »ritam« očekuje se i danas kad izlagači štandove otvaraju u 10 sati, a druženje će biti uljepšano brojnim nastupima izvođača među kojima su i Nacionalna zajednica Crnogoraca iz Rijeke, KUD »Frankopan«, Severin na Kupi, Mješoviti pjevački zbor KUD-a »Halubjan«, Viškovo, KUD »Zametski koren«, Rijeka, Mješoviti pjevački zbor »Gimpl«, Ravna Gora i Pjevački zbor »Lavanda«, Novigrad.