Lijep događaj

“Budimo glas” u Ravnoj Gori. Mali zboraši pjesmom spojili istok, jug i zapad Lijepe Naše

Marinko Krmpotić

U Gorski kotar s juga je stigao zbor šibenskih predškolaca Cvrčak, a s istoka Osječki zumbići te zbor Teen osječkog Instituta zaRAVNA GORA – U okviru projekta »Budimo glas« koji zajedno provode osnovne škole iz Ravne Gore, Osijeka i dva vrtića iz Šibenika, upriličen je susret dječjih zborova ovih škola i vrtića u ravnogorskoj OŠ Dr. Branimira Markovića, odnosno u lijepom ravnogorskom Domu kulture gdje su svi zborovi nastupili. Cilj projekta je, govori nam Žaklina Majetić Mufić koja je i osmislila ovaj projekt, međusobno povezivanje raznih hrvatskih sredina, razmjena iskustava te promocija zborskog pjevanja.


Spajanje Hrvatske


– S tim smo ciljem krenuli, i nakon drugog susreta zborova uključenih u ovaj program, jasno je da ga uspješno i realiziramo. Osobno sam ponosna i sretna što smo u našem Domu kulture ugostili stotinjak malih pjevača te nakon dugo, dugo vremena publici priredili veliki dječji koncert, odnosno publika je mogla slušati koncert dječjih zborova. Takav nastup u takvom ozračju iznimno puno znači svakom djetetu koje pjeva u zboru i jako je bitan za daljnji razvoj i motivaciju pa mi je jako drago da ih je publika jako dobro primila. Iz Šibenika nam je stigao zbor predškolaca Cvrčak s voditeljicom Sonjom Batur, a iz Osijeka Osječki zumbići s voditeljicom Majdom Škrlec te zbor Teen tamnošnjeg Institita za zborsku glazbu Polifonija s voditeljicom Anjom Papo. Odabirom suradnika u projektu željeli smo i uspjeli spojiti Zeleno srce Hrvatske s istokom i jugom Lijepe Naše, a za realizaciju uz naš trud velike zasluge ima i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje nam je pružilo financijsku potporu, kazala nam je Žaklina Majetić Mufić. Prvi susret tijekom svibnja održan je u Šibeniku, a 18. lipnja u HNK-u Osijek je završni nastup gdje će opet nastupiti svi ovi zborovi.


– Tako ćemo treći put ove godine povezati istok, jug i zapad Hrvatske. Svakako ćemo nastaviti ovu lijepu suradnju te, nadam se, stvoriti tradiciju održavanja dječjih koncerata u Ravnoj Gori. To je po mojem mišljenju jako bitno jer tako stvaramo nove mlade pjevače, širimo spoznaju o ljepoti zborskog pjevanja, ali istodobno mladim ljudima pokazujemo kako je lijepa, raznolika i predivna Hrvatska, zaključila je naša sugovornica.


Dobri domaćini
No, dojam je da nikako ne treba zanemariti ni onaj turistički aspekt ovog projekta. Naime, i djeca iz Šibenika i mladi iz Osijeka prespavali su u Ravnoj Gori te potom imali i nastupe u Vrbovskom i Lukovdolu čime je ostvareno ne samo jedno lijepo glazbeno gostovanje i čin kulture, već je na pažnje vrijedan način predstavljen Gorski kotar.


Ističe to i Nataša Možgon Kauzlarić, ravnateljica Osnovne škole »Dr. Branimira Markovića« koja je kvalitetno ugostila sve izvođače i priredila sjajan koncert.


– Mislim da je dovoljno reći da su uz djecu iz Šibenika stigle i ravnateljice dva dječja vrtića iz tog grada, ali i dogradonačelnik Šibenika! To, naravno, znači da smo ne samo našu školu, već cijeli naš kraj predstavili našim gostima, a sudeći po njihovim dojmovima itekako rado će opet doći. Naravno, radujemo se skorašnjem nastupu u Osijeku, a svakako ćemo nastojati i u godinama što dolaze poticati ovaj projekt, rekla je ravnateljica Nataša Možgon Kauzlarić.