EKOAKCIJA

Brodmoravički planinari već naveliko čiste, sad su uklonili plastiku iz rijeke Dobre

P. N.

Nizak vodostaj kao i još neprobuđena vegetacija omogućili su planina- rima da temeljito očiste područje od godinama nagomilavanog otpadaBROD MORAVICE – Mnogi su toplije vrijeme u Gorskom kotaru iskoristili za vrijedne akcije, a među njih se ubraja i Planinarsko društvo Vršak iz Brod Moravica.


Oni su, naime, povodom Svjetskog dana voda, a sukladno njihovom Planu i programu aktivnosti za tekuću godinu održali ekološku radnu akciju na dijelu vodotoka rijeke Dobre u Donjoj Dobri.


Radna akcija se odvijala na lokaciji od pilane Sannik (bivše tvornice pokućstva) pa sve do Vahtarne, u dužini od jednog kilometra. Vrijedni članovi PD-a Vršak dali su si truda te u potpunosti očistili sav otpad, uglavnom plastičnog porijekla, kako iz same rijeke Dobre tako i uz prometnicu prema Moravicama. Nizak vodostaj, kao i još neprobuđena vegetacija omogućili su planinarima da temeljito očiste područje od godinama nagomilavanog otpada. U jednom danu može se postići puno toga, a ovo je bila samo jedna u nizu akcija brodmoravičkih planinara na temu ekologije na području Općine Brod Moravice.


Smeća na pretek
– Nažalost, smeća ima na sve strane, pa je tako u proteklom periodu društvo očistilo više lokacija (iako je prioritet rijeka Kupa i planinarske staze), kao što su divlji deponiji oko Kala, područje uz šetnicu Kozjača, predio šume Lazica, uz prometnicu Matika itd., požalili su nam se sami članovi PD-a Vršak koji već razmišljaju o sljedećoj ekoakciji koja će biti održana u povodu Dana planeta Zemlje i to na rijeci Kupi od Čednja pa sve do sela Volfi-Stinica.


Predsjednik PD-a Vršak, Davor Delač ističe da je ova akcija već sedma u ovoj godini.


Jedinstven pohod


– Radili smo na uređenju vidikovaca, staza, a i postavili smo, između ostalog, i novi planinarski ormarić u središtu mjesta, kaže Delač koji podsjeća i na već tradicionalni »Palačinka pohod« koji organiziraju u novogodišnje vrijeme, a koji podrazumijeva svima dragu »palačinka feštu« nakon planinarskog pohoda.


– Ove godine na taj se slastan pohod odazvalo 70-ak planinara, a posebno nas veseli što je ovo novogodišnje druženje planinara prepoznato i među planinarima izvan Gorskog kotara, a mi opet priželjkujemo oko 200 planinara iz svih krajeva Hrvatske koliko ih je bilo na posljednjem pretpandemijskom pohodu, kaže Delač pojašnjavajući da svakog sudionika na kraju pohoda očekuje piće i palačinka za čije su spravljanje zaslužne vrijedne Brodmoravičanke.


U subotu Planinarski križni put


Brodmoravički planinari ove godine imaju u planu i uređenje puta rijeke Kupe od Hrvatskih voda u selu Kupa pa do sela Volfi ukupne duljine oko 6 kilometara, što je ujedno i njihova šetnica »Za bregon«.


– Cilj nam je od ove godine svake godine proći dionicu na Dobri i na Kupi kako bi nam rijeke bile čiste. Surađivat ćemo s brodmoravičkom osnovnom školom te u povodu Olimpijskog dana organizirati šetnju na neki od naših vidikovaca. Osim toga, u planu nam je i 9. travnja imati Planinarski križni put te 2. listopada Planinarski pohod kanjonom rijeke Kupe. Najviše se veselimo mjesecu rujnu kada i slavimo naših 50 godina, ističe predsjednik PD-a Vršak Davor Delač.