Svečana sjednica

Brod Moravice proslavile svoj dan, podijelili nagrade i pohvalili se napretkom

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Planiraju 3 nova projekta: uređenje kupališta Doluš i pristupnih cesta, uređenje Društvenog doma te dječjeg i školskog igrališta kraj školePrva godina obnašanja dužnosti novog rukovodstva Općine Brod Moravice bila je zadovoljavajuća, dojam je sudionika svečane sjednice Općinskog vijeća Brod Moravica održane u povodu dana te goranske lokalne samouprave i Dana svetog Roka.


Nazočne je prvi pozdravio Davor Delač, predsjednik Općinskog vijeća Moravice, istaknuvši kako je prva godina protekla u vidljivom rastu interesa gostiju i turista za područje Brod Moravica.


Korak naprijed


– Sve je uočljiviji interes za kupnju kuća, evidentno raste broj izletnika i posjetitelja, primjerice, odlično uređenih prostora Etno udruge Turanj, rekao je Delač, a konkretnije je o rezultatima prve godine rada govorio načelnik Mario Šutej, istaknuši kako prve godine mandata nije bilo lako, između ostalog i stoga što je došlo do smanjenja uposlenog stručnog kadra u općinskoj upravi.

– No, sve smo izdržali i dali sve od sebe kako bismo što bolje radili i pripomogli razvoju našega kraja. Radili smo najviše na lokalnoj prometnoj infrastrukturi.


Kraju su privedeni radovi na uređenju prometnice od Brod Moravica do Donje Dobre, kao i rekonstrukcija ceste od Dobre prema Starim Lazima, do odvojka za Nove Laze.


Uređena je i cesta prema Lovačkoj kući Lazici, radilo se na obnovi podija Doma kulture, a dovršeno je i uređenje lijepog parka u središtu mjesta.


Održano je u Domu kulture i nekoliko radionica na temu otvaranja OPG-ova i mogućnosti traženja sredstava iz EU fondova.


U idućem razdoblju u prvom su nam planu tri projekta – uređenje kupališta Doluš i pristupnih cesta do njega, projekt uređenje Društvenog doma u Brod Moravicama te dječjeg i školskog igrališta kraj osnovne škole.Sve su to financijski vrlo zahtjevni projekti pa se nadamo pomoći i razumijevanju nadležnih institucija, od države do županije, rekao je načelnik Šutej, istaknuvši i vrlo kvalitetnu suradnju lokalne samouprave s brojnim udrugama i osnovnom školom, kao i težnju da se kroz rad Općine u što većoj mjeri pripomogne razvoj poduzetništva i kvalitetnom radu OPG-ova s ovog područja.


Pozitivna priča


U ime goranskih općina i gradova Dan općine Brod Moravice domaćinima je čestitao njihov susjed, načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, pohvalivši rad u prvoj godini mandata te zaželjevši još više uspjeha.


– Raduje taj interes za kupnjom nekretnina i dolaskom na ovo područje. Cijeli Gorski kotar, a to znači i Brod Moravice, na dobrom su putu da budu još kvalitetnije prezentirani na turističkoj karti Hrvatske i u tom smjeru trebamo svi raditi, rekao je Šćuka, a o toj je temi, u podužem govoru, zborio i Petar Mamula, dožupan iz redova srpske nacionalne manjine, koji je istaknuo kako se čini da je Gorski kotar nova velika turistička pozitivna priča.– Baš zato treba paziti pri očito sve većem zanimanju za gradnju u Gorskom kotaru, a u tome puno može pomoću županijski Odjel za urbanizam koji je s goranskim čelnicima već održao konzultacije, rekao je Mamula obećavši daljnu potporu Županije ovoj goranskoj lokalnoj samoupravi.


Nagrađeni entuzijasti koji pomažu razvoju


Sjednica je kraju privedena podjelom godišnjih općinskih nagrada, pri čemu su Povelje za dugogodišnji rad i aktivnost kojom pridonose svom zavičaju dobili DVD Brod Moravice za 110 godina postojanja te Planinarsko društvo Vršak za 50 godina rada.


Poveljama su također nagrađeni i Damir Crnković za aktivnost u LD-u Srndać Brod Moravice i veliki humanitarni doprinos kroz redovno darivanje krvi, Damir Naglić i Emil Tušek za aktivno učešće u djelovanju i radu PD-a Vršak te Miljenko Srkoč za doprinos u očuvanju sakralnih objekata brodmoravičkog područja te hvalevrijednu potporu izdavačkoj djelatnosti vezanoj uz knjige koje obrađuju ovo područje Gorskog kotara.


U ime nagrađenih zahvalio je Miljenko Srkoč, istaknuvši kako su entuzijasti bitni za razvoj svake sredine pa je stoga lijepo i pohvalno sjetiti ih se i pohvaliti na ovaj način i u ovakvim prigodama.


Šetnja kroz 38 naselja


Program svečane sjednice dobro je vodila vijećnica Ana Jugović, a ukrasili su ga svojim odličnim nastupom članovi klape Dišpet.


Uz glazbu uživati se moglo i u fotografijama, točnije u fotoizložbi “Šetnja kroz 38 naselja Brod Moravice” koje su autori Darko Golik i Davor Delač, a koja je u Domu kulture Brod Moravice postavljena u organizaciji Hrvatske čitaonice sela Kuti.