Prijedlozi gradonačelniku

Anketa među vrbovščanskim umirovljenicima otkrila listu penzionerskih želja

Marinko Krmpotić

Osim prostora za rad udruga, bolje prometne povezanosti itd., penzići bi rado i kreativne radionice, sportsko-rekreativne sadržaje, tečajeve informatike, tribine, izlete u toplice i na more, a svi bi rado i Dom za starijeVRBOVSKO – Predsjedništvo Koordinacije udruga umirovljenika Grada Vrbovskog, kojeg čine predsjednici pet umirovljeničkih udruga s područja Grada, sastalo se s gradonačelnikom Vrbovskog Draženom Mufićem kako bi ga upoznali s aktivnostima njihovih udruga.


radonačelniku Mufiću i njegovim suradnicima predstavljeni su rezultati ankete koja je među umirovljenicima ovog područja provedena kroz Program poticanja aktivnog starenja koji, uz korištenje sredstava iz EU fondova, provodi Udruga umirovljenika Delnice na području Delnica i Gorskog kotara. O rezultatima ankete vezane uz umirovljenike s područja Grada Vrbovskog detaljnije je govorio Juraj Šragalj, tajnik Udruge umirovljenika Vrbovsko-Lukovdol, koji je obavio anketiranje na području naselja Vrbovsko, Moravice, Gomirje, Lukovdol i Severin na Kupi. Anketa je, istaknuo je Šragalj, za cilj imala istraživanja zadovoljstva kvalitetom života umirovljenika u Gorskom kotaru, a obuhvatila je 30 umirovljenika (15 ženskih i 15 muških) životne dobi od 61 do 85 godina.


Po kućanstvu do 4.500 kn


»Prosjek prihoda po kućanstvu iznosi do 4.500 kuna, a od 30 anketiranih, šestero ne mogu pokrivati mjesečne troškove života, dok ih 24-ero može. Anketa je pokazala da su rezultati zdravstvenog stanja 5,6 na skali od 1 do 10. Na pitanja koliko često anketirane osobe imaju kontakt s djecom, rodbinom i prijateljima koji žive izvan kućanstva – prije i poslije pojave COVID-19 – odgovori su isti: dnevno i tjedno s djecom i susjedima, a s rodbinom tjedno, i to telefonom, a najčešće licem u lice putem pametnih telefona. Ono najvažnije iz ankete odnosilo se na analizu odnosa lokalne samouprave (zajednice) prema životu umirovljenika. Anketa je pokazala da se za aktivnosti i sadržaje koje bi umirovljenici voljeli imati – a svakako bi pomogli u povećanju kvalitete života – trebaju stvoriti uvjeti koje im može osigurati ponajprije Grad Vrbovsko. Konkretno, to znači osiguranje prostora potrebnog za rad udruge, bolja prometna povezanost, informiranost i financijska podrška.
Uz ove uvjete, umirovljenici bi voljeli realizirati i niz različitih aktivnosti kao što su kreativne radionice, sportsko-rekreativni sadržaji, tečajevi informatike, volontiranje u funkciji potpore starijim osobama, predavanja i tribine iz oblasti prava, psihologije, poljoprivrede, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja, a anketa je pokazala i želju za organizacijom izleta u toplice i na more te odlaske na susrete i manifestacije umirovljenika ili upoznavanje baštine i ljepote Lijepe naše. Naravno, svi bi rado i Dom za starije osobe«, rekao je Šragalj.


Mufić: Grad pomaže


Gradonačelnik Dražen Mufić obavijestio je predstavnike umirovljenika o investicijama koje Grad provodi u cilju razvoja ovog područja Gorskog kotara, o financijskoj podršci socijalno ugroženim osobama, naročito starije životne dobi, te ih upoznao da u Gradu Vrbovskom mirovinu u iznosu od 500 do 8.000 kuna prima 1.450 umirovljenika s prosječnom mirovinom nižom od 3.000 kuna. »Grad pomaže socijalno ugrožene ogrjevom, jednokratnom pomoći, božićnicom, plaćanjem nadstandarda u zdravstvu – na usluzi su gerontodomaćice i organizacija kulturnih priredbi – a podijelit će i dvjestotinjak paketa socijalno ugroženim umirovljenicima – članovima Koordinacije«, rekao je gradonačelnik Mufić obećavši pomoć umirovljenicima s područja Grada Vrbovsko i kad je u pitanju provođenje spomenutog EU Programa poticanja aktivnog starenja.