Donacija

Ambasada i vojska SAD-a s 350.000 dolara obnavljaju delničku školu

Marinko Krmpotić

Omogućit će rekonstrukciju i obnovu zgrade OŠ I. G. Kovačića, odnosno premještanje zbornice i knjižnice u potkrovlje koje će se urediti te dobivanje dviju novih učionica, što će znatno podići kvalitetu radaDELNICE – Ulaganjem 350.000 američkih dolara, odnosno oko 2,2 milijuna kuna Ambasada SAD-a i US Army omogućit će izvršavanje niza poslova rekonstrukcije i obnove prostora u zgradi delničke Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, čime će znatno biti podignuta kvaliteta rada u ovoj školskoj ustanovi te omogućen još bolji rad nastavnicima i učenicima ove škole, istaknuo je pri jučerašnjem predstavljanju ove svake pažnje vrijedne amerčike donacije Mark Fleming, otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, naglasivši kako je to Veleposlanstvo ponosno što na ovaj način može doprinijeti razvoju lijepog gradića kakve su Delnice.


– Do realizacije je došlo zahvaljujući dobrim vezama našeg Veleposlanstva s Ministarstvom obrane RH i Bojnom za specijalna djelovanja stacioniranom u Delnicama. Sretan sam što ćemo poduprijeti ovaj projekt rasta kvalitete školovanja i zahvaljujem na uspješnoj suradnji ravnatelju Mladenu Bolfu i gradonačelnici Katarini Mihelčić, rekao je Fleming, koji se nazočnima pri pozdravnoj riječi obratio na sasvim dobrom hrvatskom jeziku.


Pomogao general


Detaljnije pojedinosti o samom projektu i načinu na kojeg je do njega došlo javnosti je iznio Mladen Bolf, ravnatelj OŠ I. G. Kovačića, napomenuvši kako ideja o uređenju potkrovlja i premještanju zbornice i knjižnice u taj dio zgrade nije nova, ali se realizirati počela tek nakon što je s tim željama upoznat general Perica Turalija, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja kojoj je sjedište u delničkoj Vojarni »Ante Šaškor«:
– General Turalija upoznao nas je s mogućnostima kandidiranja tog projekta kod američke vojske i ambasade te smo mi pred dvije godine u to krenuli te odmah naišli na zaista sjajnu suradnju i razumijevanje pa smo zahvalni svima u ambasadi, od otpravnika poslova gospodina Fleminga do djelatnice Dijane Maršić, uz čiju smo pomoć predstavljali projekt. Radovi kreću ovih dana i po njihovu završetku u sadašnjoj zbornici i knjižnici bit će dvije nove učionice, a u potkrovlju će mjesto naći zbornica i knjižnica.


Koliko nam ova obnova i dogradnja znači, vidljivo je i iz činjenice da najesen planiramo upisati 52 prvašića što znači da ćemo nakon dugo vremena imati tri razredna odjela učenika prvih razreda, rekao je Bolf zahvalivši na suradnji i pomoći i gradonačelnici Delnica Katarini Mihelčić te Editi Stilin, predstojnici Ureda za školstvo PGŽ-a.


Predstavnici amerièke vojske i ambasade s delnièkim domaæinima pred zgradom škole


Uspješna suradnja


Na vrijednoj donaciji koja će unaprijediti školski standard najveće goranske škole zahvalila je i gradonačelnica Katarina Mihelčić rekavši kako najprije kreću radovi na uređenju sanitarnog čvora za vrtić koji je dio školske zgrade, a za ostale radove, koji su povjereni jednoj firmi iz Turske, nadaju se kako će biti gotovi prije početka nove školske godine.


Uime Primorsko-goranske županije pročelnica Stilin podsjetila je kako je u posljednjih 4-5 godina iz županijskog proračuna u razne zahvate na zgradi delničke škole uloženo oko 600.000 kuna, a završna je riječ pripala generalu Turaliji, bez kojeg i ne bi došlo do povezivanja s američkom ambasadom i vojskom, i koji je posebno istaknuo kako je u cijeloj priči ipak najbitnija US Army, koja financira ovaj projekt, i to u okviru njihovih programa pomoći sredinama s kojima ostvaruju uspješnu suradnju.


Delnice nisu jedine

Našom suradnjom s američkom vojskom mi redovno pomažemo na različite načine pa je, primjerice, samo ovog tjedna ovo već treći projekt koji smo u Hrvatskoj ostvarili uz pomoć i u suradnju sa Zapovjedništvom US Army u Europi. U Osijeku smo donirali opremu tamošnjoj bolnici te pomogli u radu Centra za psihološku pomoć ratnim vetranima, a ulaganja u Delnice vezana su za školstvo, rekao je Mark Fleming.