Udruga Kupa i slovenski Kostel

Akcija “Zaštitimo i sačuvajmo rijeku Kupu” u subotu

Marinko Krmpotić

Detalj s prošlogodišnje akcije čišćenja Kupe

Detalj s prošlogodišnje akcije čišćenja Kupe

Dvjestotinjak sudionika će tijekom nekoliko sati čistiti riječni tok i okoliš Kupe od mosta u naselju Gašparci do visećeg mosta u Čednju. Drugi pravac bit će usmjeren na Kupicu, pritoku rijeke Kupe, točnije na šetnice uz nju i okoliš obale 


 


BROD NA KUPI – Udruga za sport, turizam i rekreaciju Kupa iz Broda na Kupi i Turistično-sportsko društvo Kostel iz slovenskog naselja Kostel za subotu 20. travnja planiraju održavanje tradicionalne, već sedamnaeste po redu, ekoakcije Eko Kupa 2024. Pod parolom »Zaštitimo i sačuvajmo rijeku Kupu!« dvjestotinjak sudionika tijekom nekoliko sati čistit će riječni tok i okoliš Kupe na potezu od mosta u naselju Gašparci pa do visećeg mosta u Čednju, točnije do plaže Zavrtke smještene na slovenskoj obali. Drugi pravac akcije, najavio je na prigodnoj tiskovnoj konferenciji Davorin Klobučar, predsjednik Udruge Kupa, bit će usmjeren na Kupicu, pritoku rijeke Kupe, točnije na šetnice uz nju i okoliš obale.
– Uz članove udruge i mještane, najavljen je dolazak srednjoškolaca iz Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, Pomorske škola Bakar i Srednje škole Antuna Barca iz Crikvenice te osnovaca iz Osnovne škole Trsat s čak dva autobusa te Osnovne škole Brod na Kupi. Onaj fizički najzahtjevniji dio posla na šetnicama i uz obalu obavit će članovi DVD-a Brod na Kupi i JVP-a Delnice, a pod vodom će već po tradiciji čistiti i uklanjati otpad ronioci KPA Kostrena te njihovi kolege iz ronilačkih klubova iz Siska i Karlovca. Pomoć na rijeci pružit će im rafteri firme Gorski tok iz Broda na Kupi, a akcija će imati međunarodni karakter jer će među sudionicima biti i članovi TŠD-a Kostel, kao i hotela Kovač iz Osilnice. Sudionici će se okupljati od 9.30 do 10 sati ispred brodokupske osnovne škole, tu će biti napravljen i raspored aktivnosti za akciju koja će trajati do 14 sati, nakon čega će biti priređen ručak za sve sudionike – rekao je Klobučar, pozvavši sve koji im se žele pridružiti da to i učine te napomenuvši da su pokrovitelji ove ekoakcije Grad Delnice i Primorsko-goranska županija, a akcija se provodi u povodu Dana planeta Zemlje.