Tromeđa starih puteva

Akcija članova Etno udruge Turanj: “Pri sv. Barbari” obnovljen i postavljen – krajputaš

Marinko Krmpotić

Članovi Udruge »Turanj« koji su postavili krajputaš / Snimio M. KRMPOTIĆ

Članovi Udruge »Turanj« koji su postavili krajputaš / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ovo obilježje postavljeno je na inicijativu i zaslugom Antuna Colnara, rodom iz Donjeg Šehovca i povremenim stanovnikom ovog naselja, koji je ovim putem u djetinjstvu prolazio nebrojeno puta 


 


 
BROD MORAVICE – Na tromeđi starih puteva između zaselaka Donji Šehovac – Šimatovo – Zavrh, na lokalitetu zvanom »Pri sv. Barbari« obnovljen je i postavljen križ – krajputaš. Naravno, poslove obnove i postavljanja realizirali su marljivi članovi Etno udruga »Turanj« iz Brod Moravica čiji nam je predsjednik Dražen Brajdić rekao:


«Ovo novopostavljeno obilježje nalazi se na starom karavanskom putu koji je ovaj kraj spajao u jednom pravcu preko Donjih Kuti, Velikih i Malih Draga i Razdrtog prema Lukovdolu, Severinu na Kupi s Karlovcem, a u drugom pravcu preko Novih Hiša, Kocijana s Brodom na Kupi, Delnica s Primorjem. Zanimljiv je podatak da na tome putu jedan toponim nosi naziv »Karlovac«, što samo po sebi, ukazuje na pravac toga puta. Nestankom žitelja s ovih prostora, ovaj starinski put, kao uostalom i mnogi drugi, polako zarastaju u šipražje i nestaju, a time i mnoga obilježja uz njega. Nestankom ljudi nema ni prijenosa sjećanja i uspomena na druge generacije pa se obnovom takovih i sličnih obilježja, podsjeća putnike dobronamjernike kao i ostale došljake, da se na ovim prostorima nekoć odvijao život.


Ovo obilježje postavljeno je na inicijativu i zaslugom Antuna Colnara, rodom iz Donjeg Šehovca i povremenim stanovnikom ovog naselja, koji je ovim putem u djetinjstvu prolazio nebrojeno puta. Ovaj križ predstavljen je javnosti povodom blagdana Uzvišenja Sv. Križa budući da se na ovaj blagdan obilježava i Dan župe Završje, a Etno udruga »Turanj« zahvaljuje obitelji Beljan iz Šimatova na domaćinstvu«, rekao je Dražen Brajdić.