Dobrosusjedski odnosi

Goranski i slovenski školarci natjecali se u sportu, na igrama u Mrkoplju okupilo ih se 400

Robert Šimonović

Foto Robert Šimonović

Foto Robert Šimonović

U Mrkoplju su održane 33. međunarodne sportske igre osnovnih škola Delnice – Kočevje – Ribnica.Da se u zdravom tijelu nalazi zdrav duh, kao i da kvaliteta psihičkog života uvelike ovisi o tjelesnom zdravlju, tjelesnoj spremnosti, ali i međusobnom uvažavanju, razumijevanju, prijateljstvu i toleranciji različitosti, posvjedočili su na nedavno otvorenoj atletskoj stazi u Mrkoplju, učenici osnovnih škola s područja Gorskog kotara te slovenskih gradova Kočevje i Ribnica.


Mrkopaljsko atletsko borilište tako je postalo sportski dom za približno 400 djece i mladih okupljenih oko 33. međunarodnih sportskih igara osnovnih škola Delnice – Kočevje – Ribnica.


Sportske igre otvorila je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, okupljene je u ime organizatora pozdravio predsjednik Odbora za sport Grada Delnica Davorin Klobučar, a u ime domaćina svečanosti otvorenja sudionicima sportskih igara obratio se načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović.
Foto Robert Šimonović


Svečanosti otvorenja međunarodnih igara prisustvovali su i predstavnici Primorsko-goranske županije – Katija Luketić iz Zajednice sportova PGŽ-a te Suzana Badurina i Anja Matovina iz Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a – kao i načelnik Općine Brod Moravice Mario Šutej.


Podršku mladim sportašima došli su pružiti već afirmirani hrvatski sportaši – alpska skijašica Leona Popović, skijaški trkač Marko Skender, skijaška trkačica Gabrijela Skender te sanjkašica Patricija Urbanc.


Prijateljstvo susjeda


Davorin Klobučar izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su mrkopaljski atletski stadion ispunili mladi sportaši i sportašice iz dviju prijateljskih republika – Slovenije i Hrvatske.


Također, Klobučar je podsjetio kako je čitava priča započela prije čak 58 godina (1964. godine), da bi se ona, nakon 27 uzastopnih godina, zaustavila zbog nesretnog početka rata 1991. godine.


Uslijedio je muk dug 26 godina te je priča nastavljena 2017. godine, zahvaljujući naporima Davorina Klobučara, preminulog doktora Stanka Nikolića iz Turistično-športnog društva Kostel te naporima direktora Javnog zavoda za šport Občine Kočevje Janeza Maršiča.


Foto Robert Šimonović


– Sportske igre osnovnih škola primjer su sportskog nadmetanja mladih, ali prije svega druženja i stvaranja prijateljstava između dvaju susjednih naroda.


Kroz dugu povijest igara u njima su svoj pečat utisnuli istaknuti hrvatski i slovenski sportaši, sudionici mnogih velikih natjecanja i priredbi, koji su u svojim sportskim karijerama ostvarili zavidne i hvalevrijedne rezultate, rekao je Klobučar te svim sudionicima poželio puno sportske sreće i, prije svega, dobru zabavu.


Fair play


Dobrodošlicu natjecateljima poželio je i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović.


– Dragi sportski prijatelji, dobrodošli u Mrkopalj! Zaista mi je iznimna čast pozdraviti vas u ovolikom broju. Svi vi koji se bavite sportom zaslužujete se zvati pobjednicima, a najbolji će danas dobiti i medalje.


Ponekad su najveće one pobjede koje ostvarite nad svojim strahovima i problemima, stoga ih nastojite prevladati, a danas se družite, uživajte i nadmećite u duhu “fair playja”, rekao je načelnik Brozović.


Po završetku protokolarnog dijela programa svečanosti otvorenje uslijedila su natjecanja u atletskim disciplinama, nakon kojih su se natjecatelji uputili u Delnice kako bi se nastavili nadmetati u košarci, nogometu, rukometu, odbojci, plivanju, streljaštvu, šahu i tenisu.


Ove godine nadmetalo se oko 400 učenica i učenika iz 15-ak osnovnih škola, a prvi put su se nadmetali i srednjoškolci iz gimnazija Kočevje i Delnice.


Natjecanje na mrkopaljskom atletskom stadionu prvo je natjecanje međunarodnog karaktera, nakon što je novi kompleks otvoren u listopadu prošle godine.