OTVORENA IZLETIŠTA

FUŽINE OPET U MODI “Šaptač prirodi”, Tom Sawyer ili Winnetou? Ma budi sve što poželiš!

Marinko Krmpotić

Foto M. PFEIFFER

Foto M. PFEIFFER

Osim šetnje uz jezero, bicikliranja, planinarenja ili samo lješkarenja, u Fužinama se može uživati i u plovidbi Bajerom, ljepotama špilje Vrelo, Western selu Roswell i još mnogo čemuFUŽINE – Jučer je načelniku Općine Fužine Davidu Bregovcu napokon na valovima jezera Bajer »zaplovija brod«, a danas vrata otvaraju i spilja Vrelo te kaubojski gradić Roswell što znači da i inače brojni posjetitelji fužinskog kraja od ovog vikenda imaju niz novih motiva za dolazak u ovaj dio Gorskog kotara. Istina, turistički brodić »Sv. Anton« mora još savladati probnu vožnju i dobiti svog kapetana, ali i to će, ističe načelnik Bregovac, biti riješeno u tijeku narednog tjedna.


– Dok je brod bio »na suhom« ispravljeni su svi nedosataci na motoru, osovini i propeleru broda. Slijedi probna vožnja pod nadzorom Hrvatskog registra brodova i nakon toga brod može i službeno zaploviti Bajerom, odnosno primiti ove godine prve goste kojih će, po brojnim upitima, biti. Isto su nas tako mnogi zvali zbog Western sela Roswell i spilje Vrelo pa smo odlučili već sutra ponuditi te sadržaje svima koji su za njih zainteresirani.

Svjesni smo da ova godina, zbog svega što se do sada događalo s pandemijom koronaviusa, predstavlja veliku priliku za turizam jer bitno raste zanimanje za siguran i ugodan boravak u prirodi, pogotovo ovako lijepoj kao na području Općine Fužine, rekao je David Bregovac. najavivši kako uskoro slijedi i početak rada Turističkog ureda Fužine koji će biti smješten u prostorijama što ih je donedavno koristio direktor TZO Fužine, a to znači u samom središtu Fužina, u staroj zgradi Pivarne.


Svrati u »Pivarnu«

– Uskoro slijedi i početak rada Turističkog ureda Fužine koji će biti smješten u prostorijama što ih je donedavno koristio direktor TZO Fužine, a to znači u samom središtu Fužina, u staroj zgradi Pivarne, kaže načelnik David Bregovac

Dakle, od danas posjetitelji Fužina mogu uz šetnju divnim krajolicima i već mnogima znanu gurmansku i ugostiteljsku ponudu, uživati i u spilji Vrelo, prekrasnom podzemnom lokalitetu koji uz starost od 3,5 do 4 milijuna godina nudi iznimno zanimljiv podzemni svijet pri čemu je posebno važno da je njen obilazak moguć i osobama sa invaliditetom.


Svega nekoliko kilometara dalje je nova atrakcija, kaubojsko selo Roswell, lokacija na kojoj su snimana tri nova filma iz serijala o indijanskom poglavici Winnetou, a budući da su kulise ne samo ostale sačuvane, već i obogaćene dodatnom ponudom »kaubojskih« sadržaja (konji, saloon…) ne treba nimalo sumnjati da će već od trenutka otvaranja pa sve do jeseni privlačiti posjetitelje iz cijelog svijeta, kako domaće ljude, tako i strance, pogotovo njemačke turiste koji su odrasli na filmovima i knjigama njemačkiog književnika Karla Maya koji je stvorio lik Winnetoua i njegovog bijelog prijatelja Olda Shatterhanda.


Foto M. GRACIN