Originalno

Fužinarci milenijskom fotografijom obilježavaju 100. rođendan Kreše Golika. Snimio ju je njegov učenik

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Godišnjicu rođenja jednog od najznačajnijih režisera naše kinematografije Fužinarci obilježili na originalan načinObilježavanje stote godišnjice rođenja Kreše Golika, jednog od najznačajnijih i najboljih režisera hrvatske kinematografije, počelo je danas u njegovim rodnim Fužinama milenijskom fotografijom koju je na igralištu pod branom osmislio, režirao i snimio čuveni hrvatski fotograf Šime Strikoman, jedan od Golikovih učenika.


Naime, Strikomanu je na zagrebačkom fakultetu predavao upravo Krešo Golik pa je baš i zato Strikoman rado prihvatio poziv da u Fužinama ovjekovječi lik svog profesora.


Učinio je to na taj način da je na igralištu pod branom »orisao« siluetu Kreše Golika za kamerom, a u realizaciji postavljanja instalacije i ispunjavanja nacrtanih silueta su mu pomogli učenici OŠ »Ivanka Trohar« i njihovi prijatelji osnovci iz Ivankova koji su baš danas posjetili najturističkije goransko mjesto te uz ljepote fužinskoga kraja saznali i to da je Fužinarac bio i Krešo Golik.
Naravno, sve to lijep je uvod u subotnja brojna druženja u Fužinama tijekom kojih će biti oživljeno sjećanje na ovog velikog hrvatskog, i jednog od naznačajnijh europskih majstora filmske režije.