VRIJEME ADVENTA

FOTO U Rijeci upaljena blagdanska rasvjeta: Trsatsku gradinu obasjalo čak 12 kilometara božićnih lampica

Marin Bolić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Blagdanska rasvjeta gotovo istovremeno je upaljena na Gradini i na Korzu. Posjetitelje na Trsatu je rasplesao DJ Tommy, a na Korzu su nastupile Prve riječke mažoretkinje te nakon njih Eni JurišićRIJEKA – Na Korzu i Gradini gotovo je istovremeno upaljena blagdanska rasvjeta, koja je izvan svojih domova, hladnom vremenu unatoč, izvukla brojne Riječane. Na Trsatskoj gradini je upaljeno čak 12 kilometara božićnih lampica, a brojne posjetitelje je rasplesao DJ Tommy. Riječani su mogli na Gradini kušati adventske delicije i kuhano vino. Svoju su ponudu prezentirali Di Mare Desserts, Foodie, Jingle & Mingle, RiA te Božićna koliba. Također, posjetitelji su mogli na Gradini kupiti unikatne božićne poklone, a svi oni koji jučer nisu stigli, moći će to napraviti do 7. siječnja. Također, tijekom prosinca i siječnja organizatori su u sklopu Rijeka Adventa pripremili uistinu bogat program – čak 17 različitih glazbenih nastupa, gostovanja te dva dočeka Nove godine. Radno vrijeme Adventa na Gradini bit će svakoga dana od 16 do 23 sata te vikendom od 12 sati, pa sve do iza ponoći.


Foto galerija: Paljenje božićne rasvjete na Trsatu Foto: Ana Križanec


Foto galerija: Paljenje blagdanske rasvjete u Rijeci Foto: Mateo Levak


– Iza nas je više od 20 radnih dana postavljanja božićnih lampica te ostalih svjetlosnih dekoracija, od čega treba izdvojiti veliku božićnu kuglicu i šest metara visoku violinu. Kao i svake godine, i ovoga je puta cijeli proces pripreme i provedbe projekta potaknut krajnjim ciljem, a to je da u blagdansko vrijeme Gradina bude nezaobilazna adventska destinacija kojoj se ljudi rado vraćaju. Jedan od osnovnih motiva za organizaciju ovakvog Adventa bila je upravo želja za stvaranjem posebnih doživljaja koji će naposljetku stvoriti lijepe uspomene – rekao je Vedran Babić iz organizacije Adventa na Gradini.


Prigodni program na Korzu je pak započeo nastupom Prvih riječkih mažoretkinja. Posebice je bilo uzbudljivo uoči samog trenutka paljenja rasvjete, kada su plesale s vatrom, davši tako simboličan intro blještavilu svjećica, koje su potom zasvijetlile. Nakon toga, publiku na Korzu je svojim nastupom zabavila Eni Jurišić. Cijelim događajem najviše su bili oduševljeni mališani.
– Sviđaju nam se lampice i jako nam je bilo uzbudljivo iščekivati sam trenutak njihova paljenja. Mažoretkinje su nam također bile fora, pogotovo njihov nastup s vatrom. Sad ćemo prošetati štandovima i dobiti fritule – rekli su vidno oduševljeni Matej, Vito i Tera.


Upaljena rasvjeta u Kostreni


Na Trgu sv. Barbare u Kostreni upaljena je svečana blagdanska rasvjeta i prva adventska svijeća. Brojne okupljene su pozdravili Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena, načelnik općine Kostrena Dražen Vranić i direktorica Turističkog ureda TZO-a Kostrena Belma Džomba. Velečasni Ivan Stošić je predvodio molitvu povodom paljenja prve adventske svijeće i blagoslovio prisutne, dok je Lucija Banić uveličala događaj s dvije pjesme. Nakon toga održana je zakuska u šatoru što je postavljen na samom trgu, uz nezaobilazne fritule te glazbeni nastup Lucije Stipanović i Luke Lukačevića.


Na istom je trgu trebao biti održan i prigodan program za djecu pod nazivom Mića Mikulna, međutim zbog hladnoće i jakog vjetra premješten je u Narodnu čitaonicu Sveta Lucija. Treće izdanje ove manifestacije počelo je predstavom “Blagdanske ludorije” u izvedbi kazališne družine Ritam Igre iz Splita, nakon toga je uslijedila Kreativna dječja radionica u organizaciji Laboratorija zabave, a potonji je studio upriličio još jednu predstavu, “Dan u laboratoriju sv. Nikole”.