JUBILARNO 20. IZDANJE

FOTO U Delnicama dodijeljena književna nagrada Novog lista: Gorančica za 2022. godinu »Čitanci čabarskog kraja«

Danijela Mihelčić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Glavnu nagradu i veliki pljesak publike osvojilo je djelo čiji je urednik Ivan Janeš. Nagrada za publicistiku dodijeljena je knjizi »Lov u Lukovdolu i Severinu na Kupi« raznih autora, a nagrada za vrlo uspješan spoj publicistike i književnosti knjizi »Prošlost zrači« autorice Fanike Golik ŠikićDELNICE – U knjižnici Srednje škole Delnice održana je 20. dodjela književne nagrade Novog lista Gorančica. Glavnu nagradu za 2022. godinu i veliki pljesak publike osvojila je »Čitanka čabarskog kraja« čiji je urednik Ivan Janeš. Nagrada za publicistiku dodijeljena je knjizi »Lov u Lukovdolu i Severinu na Kupi« raznih autora, a nagrada za vrlo uspješan spoj publicistike i književnosti knjizi »Prošlost zrači« autorice Fanike Golik Šikić.


– »Čitanka čabarskog kraja« knjiga je koja je tražila veliki trud. Na njezinoj pripremi radio sam pet mjeseci, a materijal sam skupljao od 1996. godine. Velika zahvala ide i svima koji su mi pomogli da nastane ova knjiga koja promovira čabarski kraj – rekao je Ivan Janeš, inače predsjednik čabarskog ogranka Matice hrvatske.


Foto galerija: 20. dodjela književne nagrade Novog lista Gorančica Foto: Sergej Drechsler


U ime Novog lista nazočnima se obratio Bruno Lončarić, koji je istaknuo važnost ne samo Gorančice nego i mjesta održavanja – u Delnicama je prije 20 godina održana dodjela Gorančice u hotelu Risnjak. Pojasnio je i da je prijavljen veliki broj nominiranih knjiga koje su svaka na svoj način zaslužile pažnju.


Izuzetna čast
U pozdravnoj riječi domaćina ravnateljica Škole Slađana Srkoč izjavila je da im je izuzetna čast bila ugostiti dodjelu ove važne nagrade. Štoviše, da su kao škola osvojili dvije nagrade Gorančica, čime su dali mali, no značajan doprinos pri očuvanju goranske baštine. Zaželjela je i čim duži period rada, puno novih književnih djela, a dobrim željama pridružila se i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić. Istaknula je da Gorančica uvijek iznjedri puno kvalitetnih i zanimljivih knjiga te autora, ujedno se zahvalivši svima koji sudjeluju u tome da se ona svake godine vrijedno održi.


Na nju se nadovezao zamjenik župana Petar Mamula, koji u svom govoru nije krio da je upravo ova književna nagrada iznimno bitna za Gorski kotar. Naglasio je i da je potrebno naglašavati značaj knjige, pogotovo u današnje vrijeme te da će se Županija i dalje truditi pratiti Gorančicu.


Da se smanji napetost prije samog proglašenja, glazbeni broj na gitarama odsvirali su učenici Mihael Šepelj i Luka Keler. Anegdote na dijalektu čitali su učenici Matej Miloš, Dominik Mihelčić, Ema Čop, Borna Zbašnik i Ivona Kalčić. Prikazana su i dva booktrailera, »Sestrica s jezera« i »Kuća glasova«, koja su snimili učenici Luis Ferderber, Anja Didović, Fran Šamec i Nika Štimac.


Rekordna 2008.


Poznati goranski novinar Marinko Krmpotić proveo je prisutne ukratko kroz sve knjige nastale u prošloj godini, a koje su bile prijavljene za Gorančicu. Ukupno ih je bilo 15, od toga pet beletrističkih te deset publicističkih. Istaknuo je kao temeljni cilj ove književne nagrade da se svake godine sakupi sve što se objavilo na području Gorskoga kotara te godine, u čemu se i uspjelo, a što najbolje dokazuje ova jubilarna obljetnica. Spomenuo je i rekord prijavljenih knjiga, i to 2008. godine, kad ih je bilo ukupno 23.


Nakon toga uslijedila je i podjela zahvalnica autorima prošlogodišnjih djela. Pljesak je zaslužio i žiri u sastavu Zlatko Pochobradsky, Jasminka Lisac i Marinko Krmpotić, koji ni ove godine nije imao lak izbor pri proglašenju najboljih.


Janeš zahvalio svima koji održavaju Gorančicu


Dirnut dobivenom nagradom, Ivan Janeš dotaknuo se nastanka same Gorančice te je zahvalio i ljudima koji je održavaju. Napomenuo je i da bi volio da Gorančica preraste u jedan Festival knjige Gorskog kotara, u nadi da bude što više stvaralaca. Zahvalio se i Novom listu, Goranskom Novom listu, ali i svima koji su sudjelovali sve ove godine u Gorančici, pozvavši mlade generacije da jednostavno pišu te tako ostave neizbrisivi trag.


Pregled zapisa o čabarskom kraju od 1498. do danas


»Čitanka čabarskoga kraja« predstavlja pregled povijesnih zapisa, putopisa, književnih, umjetničkih i znanstvenih tekstova koji se bave čabarskim krajem od prvih zapisa 1498. godine do danas. Izabrani su tekstovi objavljivani u Ilirskim novinama, Narodnim novinama, Sv. Ceciliji, Domu i svijetu, Svijetu, Hrvatskom planinaru, Napretku, Primorcu te u knjigama. Njih su kao autori potpisali Dragutin Hirc, Emilije Laszowski, Ivan Nepomuk Jemeršić, Stjepan Frančišković, Igor Karaman, Gjuro Pilar, Željka Čorak, Višnja Stahuljak, Slavko Malnar, Mladen Koritnik, Franjo Poje, Zvonimir Bartolić, Balthazar Hacquet, Jakov Majnarić, Dušan Prašelj, Henrik Schollmayer-Lichtenberg, Antun Troha, Zvonimir Zabundžija i drugi.