LJETNI ĐIR

FOTO Šljunčana plaža Sv. Ivan na Cresu pravi je raj za ljubitelje netaknute prirode

Foto: ROBI SABLIC

Foto: ROBI SABLIC

Na plaži od sitnog bijelog šljunka gotovo nikad nije gužva, ne iznajmljuju se ležaljke i nema nikakvih sadržaja Na izborima najljepših plaža koje sastavljaju poznati svjetski časopisi redovito se nađe i plaža ispod Lubenica na otoku Cresu. Za kameni gradić Lubenice svi turisti znaju, a kad ga posjete, ugledaju daleko ispod njega prekrasnu plažu. I zapitaju se kako doći do nje. Dva su puta, morski i kopneni.


Morski je komotniji, ali treba imati na raspolaganju plovilo, bilo privatno, bilo iznajmljeno, a moguće je koristiti i usluge nekog od lokalnih morskih taxi prijevoznika. Jedan od njih je Danijel Nurkić koji svakog dana vozi dvije ture do lubeničke plaže, od 9 do 13 i od 15 do 19 sati.


– Prvi krećem iz creske luke, pa sam zato prvi na cilju, dok nema gužve. Putem zastanemo kod otočića Zaglava i ispričam priču o svjetioniku koji se tu nalazi skoro 150 godina.
Posjetimo Plave grote, svaki put plivam u špilju s gostima, a nakon toga dva sata provedemo na lubeničkoj plaži. Još uvijek mi je gušt to raditi jer svaki put kad mi se pred očima otvore Lubenice, ja se naježim, kaže Nurkić, zimi maslinar, ljeti turistički vodič i iznajmljivač raznih plovila te, ne smijemo zaboraviti, triatlonac koji je završio poluironman i stalno naglašava da će »doći dan kad će završiti cijeli Ironman«.


Danijel Nurkić svakog dana vozi dvije ture do lubeničke plaže, Foto: Walter Salković


Kopneni i morski put


Atraktivniji put, iako puno teži, vodi iz Lubenica, strmom stazom i usjecima kroz borovu šumu i makiju. S dobrom obućom (na što upozorava i postavljeni znak), oni u boljoj formi stići će do plaže za pola sata, dok putokaz kaže da prosječnom putniku treba sat vremena.


Ne treba posebno naglašavati da put uzbrdo ipak traje nešto dulje. No, isplati se. Na dugačkoj plaži od sitnog bijelog šljunka gotovo nikad nije gužva, ne iznajmljuju se ležaljke i nema nikakvih drugih sadržaja, pa je stoga pravi raj za ljubitelje netaknute prirode. Sve što će vam na plaži trebati ponesite sa sobom (a sve što vam preostane odnesite), upozorenje je koje ćete naći na postavljenim pločama, na stranicama turističkih agencija ili čuti od mještana.


Do lubeničke plaže usude se spustiti kako strastveni sportaši, tako i zaljubljeni parovi te obitelji s malom djecom. Nekome treba više, nekome manje vremena, a svi su oduševljeni plažom, morem, prirodom.


Karin i Mita, prijateljice iz Ljubljane, već dva tjedna ljetuju na Lošinju, pa su došle posjetiti Lubenice. Stazu su uzbrdo prošle za sat vremena, bez žurbe, a na plaži su samo ležale i uživale, dok im je more pružalo pravo osvježenje. Posjet Lubenicama zaokružit će obrokom u mjesnoj gostionici Hibernicia poznatoj po janjećem gulašu s njokima.


Foto: Walter Salković


Zapanjeni ljepotom


Zanimljiv par su Nicole i Jelle, ona Brazilka iz Rio de Janeira, on Nizozemac iz Amsterdama, a zajedno žive u Amsterdamu protekle dvije godine. Nakon ručka su se spustili do plaže, mladi i spretni stigli su za pola sata, a gotovo jednako brzo su se i uspeli jer su bili žedni, a nisu ponijeli dovoljno vode.


– Prvi put smo u Hrvatskoj. Nismo željeli ići u Split ili Dubrovnik ili drugdje gdje idu mladi. Ne volimo gužvu, pa smo odabrali sjeverni Jadran. Ovdje je prekrasno, a vjerujem da je tako tijekom cijele godine pa bismo željeli posjetiti otok i izvan sezone. More je tako lijepo, plavo, i to u cijeloj Hrvatskoj, kažu Nicole i Jelle zapanjeni ljepotom prirode, što im je najvažnije na odmoru.


Diego i Francesca mladi su talijanski par iz Pescare. Diego je na Cres dolazio kao dijete s roditeljima i sada ga je htio pokazati svojoj zaručnici. Prošli su Veli i Mali Lošinj, Cres, a i manja mjesta na otočju koje se isplati pogledati. Francesci se nije svidio put do plaže i s plaže, ali sama plaža joj je prekrasna pa će za sljedeći posjet odabrati morski put.


Belgijci Sven i Tess dolaze na Lošinj već sedam godina, često putuju otočjem pa su ovom prilikom odlučili posjetiti Lubenice i poznatu plažu. Poveli su sina i prijateljicu Zoe. Vole šetati prirodom, Cres je za to idealan, a za planiranje putovanja koriste planinarsku aplikaciju Komoot, pa su na njoj našli i Lubenice. Na plaži im je bilo prekrasno, a s djetetom im je uzbrdo trebalo oko sat i pol jer je mali Maze hodao veći dio puta.


Foto galerija: Šljunčana plaža Sv. Ivan na Cresu Foto: Walter Salković, Robi Sablić


Puno vode i dobre tenisice


Lasse, Gunilla, Berthel i Agnes su članovi danske obitelji kojoj je ovo drugi dolazak na Cres. Prije deset godina bili su sami, a sad su došli s djecom. Smjestili su se u kampu u Cresu na tjedan dana i povremeno idu na izlete, pa nikako nisu htjeli preskočiti Lubenice i poznatu plažu. Već su posjetili Beli i oporavilište za supove, a u planu su im još neka mjesta na otoku.


Kako smo već spomenuli, na plaži nema nikakvih sadržaja, pa tako ni ugostiteljskih objekata ili kioska na kojem se može kupiti hladno piće. Dapače, najbliži takav objekt nalazi se 378 metara iznad plaže, u Lubenicama. Stoga većina kupača koja je stigla kopnenim putem, nakon što se konačno dočepa »civilizacije«, sjedne u jedini kafić u mjestu, Lubeničku lozu, i s očitim uživanjem ispije hladno pivo ili sok, a djecu (pa i neke malo starije) razveseli sladoled.


Poslužit će ih Bruna, rođena Lubeničanka koja ljeti radi u Lubenicama, a zime provodi u Cresu i Rijeci.


– Svakome savjetujem da uzme dovoljno vode i dobre tenisice za hodanje, ali uvijek ima nadobudnih koji idu u japankama i s pola litre vode, pa se nazad vrate krepani. Ima i onih koji misle da se do plaže može autom, ali svi su oduševljeni kad se vrate. Većina ih odmah leti na špinu s vodom da se osvježe, pa sjednu iscrpljeni, ali presretni kod mene na pivicu, priča Bruna koja je susretala razne goste na svom radnom mjestu, među njima i svjetske zvijezde.


Zoe, Tess, Maze i Sven iz Belgije, Foto: Walter Salković


Poznati gosti


Nedavno je izmamila selfie s pijanistom Lovrom Pogorelićem koji je te večeri nastupio u lubeničkoj crkvi. Ivan Dečak, frontmen grupe Vatre, nije se fotografirao s Brunom, ali nije se ovom prilikom niti spustio do plaže. U Lubenicama je bio s obitelji, a djeca su još premala za takvu avanturu. No, u prolazu je dobacio da bi na takvom mjestu trebalo organizirati koncert…


Koncerti, doduše ozbiljne glazbe, u Lubenicama se organiziraju već 33 godine. Nastupaju vrhunski hrvatski i svjetski umjetnici, a mnogi od njih u Lubenice se vrate i privatno kako bi na miru uživali u svim njegovim ljepotama. Ove godine nastupila je i poznata hrvatska mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić koja se tom prilikom prisjetila svojih prethodnih posjeta Lubenicama i lubeničke plaže.


– Prekrasna je to plaža i stvarno se isplati svaki trud da bi se došlo do nje, rekla je umjetnica.