Bakarski prezidi

FOTO Rekordna berba na praputnjarskim takalama: Ubrano dvije tone grožđa

Sanja Gašpert

Ovogodišnji urod dat će više od tisuću boca kvalitetne Stare Bakarske vodicePRAPUTNJAK Nakon što je prije dvadesetak godina Poljoprivredna zadruga Dolčina obnovila vinogradarsku tradiciju Praputnjaka i bakarskog kraja podignuvši vinograd Takala na Bakarskim prezidima, čekala se rekordna berba, a ona se dogodila upravo ove godine, točnije proteklog vikenda, kada su vrijedni članovi Dolčine i volonteri ubrali čak dvije tone prvoklasnog grožđa.O rekordnom urodu govori i podatak da je berba započela u sedam sati ujutro, a potrajala sve do poslijepodnevnih sati.


Sve obavili u jedan dan
– Otkako se zadruga otvorila ovo je rekordna berba. Bilo je proteklih godina također naznaka dobroj berbi, ali bi se dogodila neka bolest na lozi ili bi ptice pojele dosta uroda, čak smo imali i posjet divljih životinja, ali ova je godina, unatoč promjenjivom vremenu i izmjenama velikih vrućina i olujnih kiša, bila rekordna.Prvi je to put nakon što su 2002. godine posađeni prvi trsi da imamo ovako dobru berbu, što nas jako veseli. Posebice ovdje treba zahvaliti našim članovima i vrijednim volonterima, jer bez njih se berba ne bi mogla obaviti u jedan dan.


Ovako je sve obavljeno na vrijeme i grožđe je isti dan bilo u obližnjem podrumu i krenulo na preradu, kaže upravitelj Poljoprivredne zadruge Dolčina Boris Petković, dodajući kako će ovogodišnji urod dati više od tisuću boca kvalitetne Stare Bakarske vodice.Već tradicionalno, prve nedjelje u rujnu, u organizaciji Poljoprivredne zadruge Dolčina na praputnjarskim takalama održava se berba grožđa, koja je ove godine okupila tridesetak vrijednih volontera, mahom Praputnjaraca, ali i mještana iz okolnih bakarskih naselja.


Posebnost vinograda


Posebnost ovog vinograda je njegova pozicija, mahom je to kameno područje, tako da je svaki grozd posebno vrijedan i dragocjen. Nedaleko vinograda u staroj kući uređen je i podrum u kojem se ubrano grožđe odmah prerađuje. Petković ističe kako je Zadruga s opremom dobro opremljena, što se tiče podrumskog dijela, još neke sitnice nedostaju.– Namjera da se dio prostora u kući gdje je podrum uredi za prezentacije i edukacije, kao i kušaonu vina, kako bismo pokazali bogatu povijest vinogradarstva i vinarsku kulturu našeg kraja.


U najvećoj mjeri financira nas Grad Bakar i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, imamo dobru suradnju s Turističkom zajednicom grada Bakra, a nadamo se i uspostaviti suradnju s Turističkom zajednicom Kvarnera, jer smatramo da je ovo dobar turistički proizvod, privlačan za turiste, na način organizacije posjeta takalama, vinskom podrumu, gdje bi gosti imali priliku i kušati vina, ističe Petković.Zaštićeni prezidi


Prezidi su 1972. godine proglašene zaštićenim krajo­likom – etno zonom te su uvršteni u registar spomenika kulture. Ti prezidi nazivaju se “takala”, što u pučkom žargonu znači točilo se zdolun ili takalo se skroz do mora.Nakon više od pola stoljeća zapuštenosti, 2000. godine na inicijativu Tomislava Vičevića počelo je uređenje prostora koji je bio zapušten i prepun smeća, da bi dvije godine kasnije Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak započela s obnovom prezida i sadnjom izvorne sorte vinove loze od koje se ponovo počeo proizvoditi pjenušac pod nazivom Stara Bakarska vodica.