NEZVANI "GOST"

FOTO Prizor koji nije nimalo ugodan. Medvjed prošetao stepenicama i terasom kuće u Kraljevici, turisti sve snimili

Jakov Kršovnik

Foto čitateljica

Foto čitateljica

Lovnik Zlatko Vukelić kaže da taj medvjed na tom području nije od jučer, već nekoliko godinaKRALJEVICA – Iš’o medo u dućan, nije rek’o dobar dan, stara je dječja pjesmica, a ovoga puta medo nije zalutao u dućan, već u jednu okućnicu na Javorišću u Kraljevici. Fotografiju koja je snimljena u nedjelju ujutro poslala nam je čitateljica (podaci poznati redakciji), a koja kaže da su joj fotografiju proslijedili gosti susjeda koji su bili na terasi s koje se vidio dolazak medvjedića.


– Gosti naših prvih susjeda su bili na terasi, čuli su šuškanje i buku, pa potom i vidjeli da po stepenicama ide mali medo. On se po stepenicama spustio, što su oni snimili. Gospođa koja ga je vidjela mi je ispričala kako se šokirala, ali da se šokirao i medo te je s terase skočio na put prema uvali Scott. Tako je medvjedić pobjegao.


O svemu smo obavijestili lovnika Lovačkog društva »Srndać« Hreljin Zlatka Vukelića, ispričala nam je čitateljica.

Lovnik Zlatko Vukelić kaže da taj medvjed na tom području nije od jučer, već nekoliko godina.


To je dosta mladi medvjed, mati ga je potjerala od sebe i sada je on u potrazi za hranom. A kako su ljudi neodgovorni i bacaju hranu i smeće oko kontejnera onda on tamo traži hranu. Imali smo i slučaj u Kraljevici s jednim čovjekom koji je hranio divlje svinje pa su mu dolazile u dnevni boravak, kaže nam Vukelić.


Kako je u Hrvatskoj smeđi medvjed strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, o njemu vodi brigu nadležno Ministarstvo poljoprivrede te Vukelić kaže da oni ne mogu previše reagirati.


– U dogovoru s Republikom Hrvatskom mi možemo ići u istjerivanje, ali to u ovo doba godine nije realna opcija, zbog srneće divljači i zelenila. Preporuka je zato građanima i mještanima da ne ostavljaju hranu na otvorenom, kako medvjed ne bi došao kod njih u potrazi za hranom, kazao nam je Vukelić.