GOSPIĆ

FOTO Pogledajte atraktivno natjecanje konja u povlačenju trupaca: Pucale su potkove i vagiri

U lakoj kategoriji konja natjecalo se 14 parova, u srednjoj 12, dok su za tešku kategoriju konja vlasNici prijavili četiri para konja.GOSPIĆ – Na Stočnoj tržnici u Gospiću održano je danas 10. natjecanje u povlačenju trupaca (vlaka) konjskom vučom u organizaciji Konjogojske udruge „Dorat“. Najveći dio organizacijskih zadaća preuzeli su na sebe predsjednik udruge Tomica Dundović-Dundi i Ante Čačić. U ime suorganizatora natjeanja nazočne su pozdravli Juraj Verzon, predstavnik Ličko-senjsk županije i Milan Mataija u ime Grada Gospića koji je ovo cjelodnevno natjecanje proglasio otvorenim.


Foto Marin Smolčić


Nakon vaganja konja parovi su svrstani u tri kategorije: laku, srednju i tešku. Natjecanje su otvorili konji obitelji Udotrović iz Karlovca koji su povukli bukov trupac zapremine 1,60 m3. Srednja kategorija konja vukli su također bukov trupac od 2,10 m3, a teška kategorija hrastov trupac od 2,40 m3. Dionica natjecanja bila je dužine od 80 metara. Prije početka natjecanja upriličen je mimohod svih sudionika natjecanja, pri čemu su znalci (i oni drugi) procjenjivali snagu i spremnost pojedinog konja i već ih proglašavali pobjednike.U lakoj kategoriji konja natjecalo se 14 parova, u srednjoj 12, dok su za tešku kategoriju konja vlasNici prijavili četiri para konja.


Za dobrim konjima se prašina diže!
Kada se krenulo natjecanja prostor uz stazu vlake popunilo je više stotina gledatelja, dok se dio publike i dalje držao hladovine, uz +33 stupnja C. Prema strogim propozicijama natjecanja vlasnici su za vrijeme povlačenja trupca na konje smjeli jedino vikati. Bič, štap ili udarci rukama bili su zabranjeni pod prijetnjom diskvalifikacije. Čulo se jedino: ijoo, curik, bista, povuci… Vlasnici konja koji su čekali njihov red sudjelovanja danas su pomo pazili da životinje ne ostanu bez vode, a i pokoja šaka zobi svakako je dobro došla.Natjecatelji su s konjima i danas stizali odsvakud: iz cijele Like, Zagorja, Korduna, Gorskog Kotara, primorja, a po nekoliko vlasnika stiglo je iz BiH i Slovenije. Posebno je bio pozdravljen dugogodišnji uzgajivač Kazimir Lulić čiji su konji odmah u mimohodu osvojili naklonost publike. Bilo je u mnoštvu konja Rubina, Putalja, Zekana, Zelenka, Cezara, Orkana, Vihora, Jadrana, Vranaca, i tek poneki Lisac, Max, Soko i Surac.


Igrali se konji vrani…


Stazu su u lakoj kategoriji prvi su prošli konji Zorana Amića iz Brinja, Soko i Zekan, s vremenom s 1,29 min. U srednjoj kategoriji najuspješniji je bio Vedran Pereković iz Velike Gorice s konjima Gajtanom i Vihorom. Konji su prošli cijeli stazu za 3,25 min. U teškoj kategoriji niti jedan od četiri prijavljena para nije uspio prijeći cijelu stazu pa se čini kako je sirovi hrastov trupac bio pretežak za povlačenje. Najdalje su ga povukli konji Max i Ozi vlasnika Milana Grbića-Ćupine iz Vrhovina koji su prešli 57,20 metara. Pobjednici u sve tri kategorije će dijeliti nagradni fond od 25 500 kuna.Na tratini oko natjetaljske staze vlanici su zagrijavali konje ne bi li što orniji sudjelovali u šlajsu i za kraće vrijeme dovukli trupac do cilja. Tu se vidjelo ‘ko je kakav s konjima. Dok su se jedni na konje derali iz petnih žila, drugima je bila dovoljna tek pokoja riječ da bi ih konji poslušali. Tako se već stotinama godina događa u ličkim šumama gdje se jedino uz konjsku vuču mogu izvlačiti drva do mjesta za utovar.U eskalaciji povećanja cijena goriva konji ostaju najvjerniji i najsigurniji pomagači svakom šumskom „šlajseru“ koji želi prodajom drva ili trupaca osigurati egzistenciju svojoj obitelji.Nakon dvogodišnje korona-pauze bila je ovo prva lička vlaka na kojoj se okupilo preko tisuću ljudi. Sretali su se stari znanci i prijatelji što su se neko vrijeme mogli jedino čuti preko telefona. Zato valjda niti današnji vrlo jaki „zvizdan“ nije mogao potjerati gledatelje se terena.


Najavljeno je kako će se naredna konjska vlaka održati u kolovozu na širem području Brinja.