Ljetni đir

FOTO Plaža Svežanj: Atraktivna priroda pod budnim okom plave zastave

Marko Dobrecović

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Najcjelovitija plaža u Kostreni, a vjerojatno i šire.Za plažu Svežanj u kostrenskoj uvali nećemo napisati da je najljepša plaža riječkog prstena jer se o ukusima i preferencijama, dakako, ne raspravlja. No, čak bi se i najsubjektivniji kupač morao složiti s konstatacijom da je plaža Svežanj najcjelovitija plaža u Kostreni, a vjerojatno i šire.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Šljunak i stijene


Plaža je smještena u uvali koja je okružena zelenilom, stoga plivači moraju preplivati dobar komad mora dok ne stignu do bovica koje označavaju točku do koje smiju plivati, odnosno s druge strane, do koje brodovi smiju prilaziti.


Plaža Svežanj se sastoji od šljunčanog dijela gdje se bezbrižno mogu opustiti svi željni izležavanja na plaži, a oni koji se žele osamiti ili probuditi avanturistički dio, mogu tu uraditi na stjenovitom dijelu plaže.
Već pri samom dolasku na plažu, nemoguće je ne primijetiti plavu zastavu koja stoji na stjenovitom dijelu uvale. Plava zastava je standard koji na svjetskoj razini vrednuje opremljenost plaže svim potrebnim sadržajima. Plaža u uvali Svežanj je jedna od četrnaest plaža u Primorsko-goranskoj županiji te jedina u Kostreni na kojoj će u 2022. godini vijoriti plava zastava.


Plava zastava je najpriznatiji model ekološkog odgoja, obrazovanja te obavještavanja javnosti o kakvoći mora i obalnog pojasa. Tu će markicu turisti i domaći kupači znati cijeniti jer plava zastava garantira svim posjetiteljima plaže da ona ima tuševe, spasioca, kafić, kante za otpatke i zaštitne bovice.


Zavod za javno zdravstvo jednom tjedno dolazi na plažu s plavom zastavom i uzima uzorak mora za analizu, nakon čega se objavljuju rezultati.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Dobrodošle promjene


Marljivost nadležnih da »ušminkaju« ovu plažu do razine da se nad njom vijori plava zastava je hvale vrijedan trud. Nije ova plaža oduvijek bila takva, a mi smo imali sreće porazgovarati s osobom koja je živi svjedok promjena na plaži Svežanj.


“Moja baka tu živi, stoga ja odmalena dolazim na baš ovu plažu. Tu sam naučila plivati, a tu su naučila plivati i moja djeca s kojima također volimo doći ovamo. Danas ova plaža izgleda puno bolje no što je to bio slučaj kada sam ja bila djevojčica. Prije su na plaži bile velike grote i nisi mogao ležati i odmarati se. Danas je to puno bolje, lijepo su to uredili. Nama se sviđa to što je čista voda. Mi više volimo doći na ovaj stjenoviti dio zaljeva jer je tu mirnije”, opisala nam je Helena kako je plaža vremenom bila uređivana da bi došla na razinu plave zastave.


Helena je sa svojim suprugom Mihom i njihove dvoje djece u našu zemlju došla iz Ljubljane uživati u ljetnim radostima.


“Kada nismo na plaži Svežanj, ljeto provodimo kampirajući, a još volimo planinariti, šetati šumama i uživamo vozeći mountain bike”, dodaje Helena koja ljetne dane provodi s obitelji.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


Kafić diže atmosferu


Atmosfera u beach baru “Bunga bunga” na plaži Svežanj je te nedjelje bila standardno dobra. Glazba koja dopire iz njihovih zvučnika, u kombinacijom s pićima iz asortimana tog ugostiteljskog obrta, redovito podiže atmosferu na toj plaži. Kupajući se u oazi uvale Svežanj, kupači često navrate i u taj kafić. U pauzi između runde sunčanja i plivanja, po osvježenje su svratili i Robert i Gorana.


“Iz Rijeke smo, stoga nam je ova plaža blizu, pa vrlo često tu svratimo. Plaža Svežanj nam je najbolja plaža riječkog prstena, a još volimo otići i u Bašku na otoku Krku. Ova plaža stvarno ima sve što je potrebno, pa se tu uvijek može dobro zabaviti. Tu je i kafić gdje se pušta sjajna glazba”, slažu se Robert i Gorana, česti gosti na plaži Svežanj.


Šljunčani dio plaže Svežanj često je mjesto dobrih raspoloženja, dječjih radosti ugrađenih u igre u plićaku ili ukomponirane u prijateljske razgovore. S druge strane, svi oni željni mira svoj zen mogu potražiti na stijenama Svežnja, u sjenci suncobrana ili dobrog književnog naslova ili u tišini divljeg komadića plaže, a još uvijek pod budnim okom spasioca.


Foto galerija: Plaža Svežanj Foto: Mateo Levak


Ljetne radosti


Srđan i Luka dobro poznaju more Kostrene, uživaju sunčajući se, plivaju, ali i rone, a stijene biraju jer je tamo mirnije.


“Ovaj stjenoviti dio plaže je miran i povučen, stoga tu uvijek možemo naći mjesto za opuštanje i odmor bez gužve. Ovaj dio je uvijek osunčan, a kada smo na plaži, draže nam je pržiti se na suncu, nego biti u hladu. Volimo doći u Kostrenu i uživati na njezinim plažama. Bili smo i na ronjenju s bocama. Moj prijatelj drži tečajeve, pa smo ranije danas imali svoje discovery dive iskustvo, ljetne radosti u Kostreni”, opisuju Luka i Srđan.


Plaža Svežanj i ove godine spaja mirnoću na stijenama s dobrom zabavom na plaži. Sve se to odvija na vrlo dobro opremljenoj plaži i pod budnim okom plave zastave.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak