ĐIR STAROM DAMOM

FOTO Ono što turisti najčešće traže u Opatiji zove se – niže cijene. A što kad prođe ljeto?

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Trgovci kažu da je turista približno jednako kao lani, premda se troši manje. Odnosno, nekima su kokice samo grickalica nakon večere, a nekima možda i zamjena za obrok prije spavanja



 


OPATIJA – Tople noći obasjane punim mjesecom, kada se s plaža i kupališta polako povlači život, pretvaraju šetnicu Slatina u opatijsku turističku »žilu kucavicu«. Premda nesnosnih gužvi i dalje nema, može se osluhnuti pojačani tempo gradskoga bila, a da bi posjetitelji imali što više sadržaja na raspolaganju, pobrinuli su se uz dobro pripremljene ugostitelje koji se trude poslovati tijekom cijele godine i trgovci i mali obrtnici na privremenim i za ljeto otvorenim kioscima i štandovima. No, da bi se moglo raditi i kad prođe »dugo, toplo ljeto«, treba imati pristupačne cijene i osloniti se ne samo na »leteće potrošače«, već i na stalnu domaću klijentelu. Jer, kažu naši sugovornici – domaći gost je doista najvjerniji i najbolji gost…


Slatina i Pančera


– Odlučili smo zadržati »stare cijene« i nismo htjeli podizati cijene sladoleda. Kuglica sladoleda je i prije ljeta bila dva eura, baš kao i tijekom špice sezone. Premda je sezona malo lošija nego lani, mi smo zadovoljni, radimo dobro i želimo uz kvalitetu i pristupačne cijene da nam uz turiste dođu i ljudi koji ovdje žive. Tako i jest, dolaze kod nas na sladoled, kavu i osvježavajuće napitke mnogi vjerni klijenti i mi se trudimo da budu zadovoljni, rekao je Fejsal Ismaili iz Gelaterije Perla u kojoj su kuglice po cijeni od 2 eura velike i jednako dobre kao na nekim drugim lokacijama gdje za »kuglicu osvježenja« treba platiti oko 3 eura.


Odlučili smo zadržati cijenu kuglice sladoleda na 2 eura – Fejsal Ismaili iz Gelaterije Perla




Najživlje je na Slatini i obližnjoj Pančeri u razdoblju između 20 i 22 sata, jer se u skladu s navikama turista, mnogi ponuđači već oko 22 sata polako pripremaju za odlazak i odlučuju da je vrijeme za zatvaranje. Neki ostanu i dulje, ali najčešće ne poslije 23 sata, odnosno pola noći, kada se ritam Stare Dame smiruje, gasi i osim u rijetkim oazama nešto dulje noćne zabave poput primjerice mula »svi hode spat«.



Zato se u vrijeme oko večere na Slatini kreće u potragu za idealnim desertom, a ako to nije najpopularniji sladoled, to može biti fina palačinka s različitim punjenjima za 4,50 eura, voćna salata ili smoothie, odnosno specijalna vrsta kolača, »trdelnik«, koji se jede ili prazan ili obogaćen slatkim punjenjima. Tu su još i kokice obične i kokice slatke, neizostavni kukuruz, šećerna vuna… Trgovci kažu da je turista približno jednako kao lani, premda se troši manje. Odnosno, nekima su kokice samo grickalica nakon večere, a nekima možda i zamjena za obrok prije spavanja. Na naše pitanje što turisti najviše traže tijekom ovogodišnje sezone, odgovor je »iza štanda« glasio – niže cijene. Za mjericu kokica treba platiti od 2 do 3 eura, što bi preračunato u kune bilo neshvatljivo puno, ali je u konkurenciji ostalih cijena u eurima – ipak dostupnije za prosječan novčanik.


Kako koji dan


Večernji sati su i vrijeme kada se, čim vrućine barem malo popuste, kreće u potragu za pokojim suvenirčićem ili nekom drugom uspomenom s odmora poput primjerice privremene tetovaže ili pak portretiranja. Dok ulični svirači traže svoju publiku uzduž Slatine na više lokacija, na klupicama ili naslonjeni uz ogradu, turisti obilaze štandove, a pored jednog koji nudi retro ponudu ili onog gdje se prodaju ogrlice i slike manjih formata, već tradicionalno suvenire od bračkoga kamena na Slatini prodaje Mark Gregorić.


Sezona je približno na istoj razini kao lani – Mark Gregorić


– Sve što se nudi na ovom štandu izrađeno je od bračkoga kamena, a potražnja je za suvenirima kako koji dan. Ukoliko je baš jako vruće, turisti su puno manje zainteresirani za kupovinu, ali kada je malo oblačnije i povoljnije za šetnju, dolazi ih više. Rekao bih da je sezona uobičajena, otprilike na razini kao i lani, otkrio je Mark Gregorić.


Protegni se koliko ti j’ lancun dug


Pojesti komadić pizze na zidiću »s pogledom na more« umjesto u restoranu, među turistima koje smo u kolovozu zatekli u Opatiji nije ništa neobično, a u marketima vladaju poprilične gužve. Također, pića se ne ispijaju samo na terasama kafića ili u kavanama, već i u »privatnom aranžmanu«, te se nakon što su kupljena u trgovini njihovo konzumiranje nastavlja na kupalištima, pa se zidići koji su tijekom dana sunčalište, u noćnim satima pretvaraju u »mini barove« bez vlasnika. Nepojmljivo za starinska razmišljanja o ugledu Stare Dame, ali takvo ponašanje je postalo dijelom stvarnosti i očito je da se »na more mora i kada se ne more«. Ili kad je iznos predviđen za pokrivanje svih troškova »prekratak«.