67. izdanje

FOTO Festival folklora otoka Krka uz sopele i bodulski kanat: Čuvari krčke baštine

Mladen Trinajstić

Foto M. TRINAJSTIĆ

Foto M. TRINAJSTIĆ

Subota je bila posvećena onim iskusnijim i starijim folklorašicama i folklorašima, dok će nedjeljni program okupiti i predstaviti dosege rada onih mlađih folklornih sekcijaKRK – Gradom Krkom ovog vikenda odzvanjaju zvuci sopela i domaćeg, bodulskog kanta. Ovogodišnje, 67. izdanje Festivala folklora otoka Krka održava se na krčkoj rivi, a program je i ove je godine podijeljen u dvije večeri. Jučerašnja, subotnja noć bila je tako posvećena onim iskusnijim i starijim folklorašicama i folklorašima, dok će nedjeljni program okupiti i predstaviti dosege rada onih mlađih folklornih sekcija, koje na radost i zadovoljstvo svih promicatelja otočne baštine danas djeluju u svim otočinim kulturnim i foklornim udruženjima.Po već također ustaljenoj praksi, program »putujuće« manifestcije započeo je svečanim mimohodom članova okupljenih kulturnih i folklornih društava, pa su u tradicionalne narodne nošnje odjeveni čuvari baštine otoka Krka 67. izdanje Festivala »pokrenuli« prigodnom promenadom Šetalištem sv. Bernardina. Domaćin Festivala je Grad Krk, a organizator Centar za kulturu Grada Krka, uz pokroviteljsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Krka te svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka. Festivalska je priredba na jednom mjestu okupila sva otočna kulturna i folklorna društva, točnije njih 12 s više od četiri stotine što velikih, što malih sudionica i sudionika.

Najstarija, odnosno najdugovječnija te ujedno i središnja folklorna priredba otoka Krka niti u ovome izdanju nije imala natjecateljski karakter, već ponajprije svrhu predstavljanja same baštine, aktivnosti koje se na njenom očuvanju kontinuirano poduzimaju, kao i dosege koje na tom planu ostvaruju članovi svih otočnih folkloru i tradicijskoj baštini posvećenih udruga. Prilika je to i da iskusni poznavatelji baštinskih vrednota promatranjem izvedbi same folkloraše, ali i njihove voditelje, upozore na pokoju nesavršenost u njihovim točkama, bilo po pitanju sopnje, kanta, ali i njegovanja specifične kulture odijevanja narodnih nošnji.U prezentaciji svog tanca, sopnje i kanta ovog su vikenda u Krku angažirani tako bili članovi Folklornog društva Poljica (Poljica), Vrbničkog kulturnog društva Frankopan (Vrbnik), Kulturnog društva Sv. Juraj (Kras), Kulturno-umjetničkog društva Punat (Punat), Kulturnog društva Sv. Petar (Gabonjin), Kulturno-umjetničkog društva Vrh (Vrh), Folklornog društva Njivice (Njivice), Kulturno-umjetničkog društva Malinska-Dubašnica (Malinska), Kulturnog društva »Ive Jelenović« (Dobrinj), Kulturnog društva Šoto (Jurandvor, Baška), Kulturno-umjetničkog društva »Ive Jurjević« (Omišalj) i Kulturnog društva Kornić (Kornić). Nije na odmet napomenuti i da su se svima njima na pozornici smještenoj u samome gradskom središtu svojim izvedbama pridružili i članovi Udruge sopaca otoka Krka.


Vrijedna baština


Valja podsjetiti da je upravo dvoglasje tijesnih intervala Hrvatskog primorja i Istre, kao jedan od najspecifičnijih i najkompleksnijih stilova folklorne glazbe uopće, još 2009. godine upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Krčki tanci – tradicijski plesovi otoka Krka su pak 2010. godine dobili status kulturnoga dobra Republike Hrvatske.