ART KVART

FOTO Dječja kuća proslavila drugi rođendan nizom radionica, pogledajte kako je bilo

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

U prizemlju se održao buvljak na kojemu su djeca imala priliku izložiti svoju ponudu igračaka, slikovnica i sličnog te ih razmijeniti ili kupitiJedinstveni centar za kulturu djece i roditelja u kvartu “Benčić”, Dječja kuća, ovog je vikenda obilježila svoj drugi rođendan, a središnja proslava odvila se jučer uz pregršt događanja. Programi su organizirani u suradnji Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a zbog velikog interesa su se popunila gotovo sva mjesta na radionicama.


Istim je povodom Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka imao posebnu akciju kojom su se sva djeca rođena nakon 1. siječnja 2020. godine mogli upisati u pola cijene, za samo 3,5 eura. Akcija je to kojom se promiče čitanje, pripovijedanje i vizualna kultura od najmanjih nogu. S Kristianom Benićem koji radi marketing i projekte Gradske knjižnice Rijeka razgovarali smo o značaju Dječje kuće.


Foto galerija: Drugi rođendan Dječje kuće Foto: Ana Križanec


–   Ovo je jedna od inovativnijih i uspješnijih priča u riječkoj kulturi, sa svojim načinom rada, pristupom i dinamikom ima taj poseban život i ritam. Drugi aspekt je ono što Dječja kuća znači ovom dijelu grada i proces oživljavanja ovog kompleksa tako da je i u tom dijelu ovo za sada jedan od zaokruženijih projekata s te strane, a znači puno rada, jer ovo je užasno zahtjevna igra, totalno drukčije oblikovana od onog što obično postoji u području kulture – objasnio je Benić.
Što pak za nju znači Dječja kuća kazala nam je Iva Marčelja, organizatorica programa u Dječjoj kući.


–      Za mene je Dječja kuća jedna velika igra, istraživanje što sve igra može biti, sloboda i istraživanje, a što će nastati iz svega toga je na svima nama da otkrijemo. Imamo stvarno vjernu publiku koja nas prati i Dječja kuća nas svaki dan iznenađuje interesom, što mladih, što roditelja i svih uzrasta, a mi se nekako trudimo ponuditi različite aktivnosti različitog tipa tako da ih privučemo – rekla je Marčelja.


U prizemlju se održao buvljak na kojemu su djeca imala priliku izložiti svoju ponudu igračaka, slikovnica i sličnog te ih razmijeniti ili kupiti, a igračke koje mu više nisu potrebne na jednom od stolova izložio je dječak Goja.


–      Izložio sam ovdje par nekih igračkica, jedna ima baterije, a dosta njih su vrlo korisne – kazao je Goja te rekao kako često dolazi u Dječju kuću, a omiljeno mjesto mu je knjižnica jer jako voli čitati.


Par stolova dalje stajala je Sara koja nažalost nije stigla uhvatiti stol za izlaganje na vrijeme, no prijatelji su joj poklonili jedan manji stol kako bi mogla sudjelovati.


–      Ja sam jako često ovdje, pogotovo srijedom poslije škole, onda se igramo u Šumi Striborovoj. Ovdje je jako lijepo i baš je dječje. Skoro sve sa stola dajem gratis jer se samo želim riješiti stvari – objasnila je Sara.


Subotnje jutro razvedrila je i likovno-lutkarska radionica KOKODA. Na temu proljeća koje je stiglo s rođendanom, od kartona i papira veselih boja te raznih drugih materijala polaznici radionice imali su priliku napraviti svoje likove iz mašte. Radionicu je uz pomoć volonterki vodila likovna umjetnica Marija Volkmer koja je djeci predstavila dva zadatka: izradu uskršnjih košarica i jaja.


–      Pokazali smo djeci da od jaja mogu napraviti bilo što, pa čak i lutke. Na jaja sam fiksirala štapiće tako da lutka može biti štapna, marioneta ili neka druga vrsta. Koristimo se jednom kombiniranom tehnikom, volonterke i ja smo tu da radimo s vrućim pištoljima i djecu uputimo i pomažemo im lijepiti dijelove, a oni sami osmišljavaju luku kroz rad tako da je to s jedne strane improvizacija kroz koju ih mi samo uputimo – objasnila je Marija Volkmer.


Sa svojim kćerkama na likovno-lutkarsku radionicu je iz Jadranova došla Silvija Crnić, a na druge radionice se zbog gužve nisu stigli prijaviti, no svakako su odlučili baciti oko.


–      Dječja kuća je jedna lijepa lokacija za druženje djece i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Nismo tu toliko često ovdje kao netko tko je iz Rijeke, ali nam ovo ispadne kao nekakav lijep izlet vikendom. O radionici smo pročitali na stranici kazališta lutaka, prijavili se i evo nas – kazala je Silvija.


U snack&caffe baru Baltazar predahnula je mama Tamara koja sa svojim inom često dolazi u Dječju kuću jer je odlično mjesto i za zabavu, ali istovremeno i odmor i učenje.


–      Dječja kuća za mene znači nekoliko trenutaka odmora i igre za moje dijete, tu je i knjižnica gdje se također može poigrati i prolistati slikovnice i knjižice. Tu je i kafić u kojemu se mi, roditelji možemo opustiti, ali i imati pogled na našu dječicu dok se igraju i trčkaraju. Stvarno nam je ovdje ugodno i volimo tu dolaziti često – rekla je Tamara.


Povodom rođendanskog vikenda u dječji pogon Art-kina stigao je Dnevnik Pauline P., knjiški hit koji je sada postao i super film. Domaći književni klasik za djecu Dnevnik Pauline P. Sanje Polak ove je godine dobio svoje filmsko ruho, a rezultat je vedra obiteljska komedija s elementima fantastike, nastala u režiji Nevena Hitreca.


Na rođendan se otvorila i sezona druženja u dvorištu koja je nažalost trajala samo nekoliko sati prije nego li ju je prekinula kiša. No, zabava se premjestila na terasu gdje su se mogle bojati prijenosne klupice te igrati pop-up igru traženja ili sudjelovati u pričaonici za srednjoškolce, a proslava se završila obiteljskim kvizom.