LIJEPA GESTA

Finska obitelj u Mučiće se vraća punih 45 godina. Matuljski TZ nagradio “okruglog” gosta, ali i one dugogodišnje

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nizozemac Willem Muarten Vunderink ovogodišnji je 10.000 matuljski gost koji je prvi put u Hrvatskoj, a osim prirodnim ljepotama i hranom, oduševljen je i ljudima. A upravo su ovi potonji, odnosno iznajmljivačica Marica Matetić glavni razlog zbog kojih se finska obitelj Salminen u Mučiće vraća punih 45 godina...MATULJI, BREGI, MUČIĆI – Turistička zajednica Općine Matulji već godinama nagrađuje jubilarne goste, one koji i po nekoliko desetljeća posjećuju matuljski kraj, ali i one koji su pod sretnim okolnostima upisani kao »okrugli« na listi broja dolazaka u aktualnoj godini. Jučer je tako iznenađenje u vidu suvenira, poklon bon večere, torte i cvijeća stiglo u nizozemsku obitelj Vunderink koja boravi u prekrasnoj kući za odmor u Bregima. Sretni »prst« htio je da upravo Willem Muarten Vunderink bude upisan kao 10.000 matuljski gost ove godine.


Aktivni odmor


– Put u Hrvatsku planirali smo već neko vrijeme i evo ovog se ljeta za njega i odlučili i prvi puta stigli u posjet vašoj zemlji. Nakon što smo tjedan dana jedrili Dalmacijom, odlučili smo se za tjedni boravak u ovoj vili. Zemlja je predivna, hrana odlična, a ljudi vrlo gostoljubivi. Vrijeme provodimo aktivno, nakon što smo upoznali dio vaše obale i otoka, bili čak do Hvara, otišli smo i na izlete, na aktivne boravke u prirodu, na planinarenje, bicikliranje. Redovno posjećujemo i vaše restorane… Mogu reći da smo se zaljubili u zemlju, hranu i ljude i da ovako nešto u svijetu nismo doživjeli, rekao je 10.000 gosti iz Nizozemske koji boravi u kući za odmor obitelji Pošćić, kući koja im uz predivan pogled na Kvarner nudi i čitav niz sadržaja – bazen, jacuzzi, saune…


Obitelj Salminen već 45 godina ljeta provodi u obiteljskoj kući Marice Matetić Foto Marko Gracin


– Iznajmljivanjem se bavimo već deset godina i raspolažemo s tri kuće za odmor kapaciteta 30 osoba. Sezona nam je odlična, a gotovo 90 posto naših gostiju su Nijemci. Stižu nam gosti koji su i dobri potrošači, željni istraživanja prostora u koji su stigli. Tako smo i ovu obitelj uputili na izlete u Istru, u Motovun, posjet nekim vinarijama, konobama i restoranima, rekla je privatna iznajmljivačica Maja Pošćić.


Poput obitelji
Slavlja je bilo jučer i u kući u Mučićima, u domu Marije (Marice) Matetić, koja je ovog ljeta po 45. put ugostila obitelj Salminen iz Finske. Njihov jubilarni četrdeset i peti dolazak TZ Općine Matulji nagradila je također poklon bonom za večeru, tortom i cvijećem, a Tuula i Kari otkrili su razloge silnih povratka u matuljsko mjesto. Darove pažnje za vjernost uručila im je direktorica Turističke zajednice Općine Matulji Marijana Kalčić.


– Sada kada me pitate zbog čega smo se u početku vraćali, ne znam odgovor. No, nakon nekoliko posjeta, razlog našeg povratka bili su prije svega naši domaćini, a onda i ljepota ovog kraja. Danas nam je ovo drugi dom u koji stižemo svakog ljeta provesti 25 do mjesec dana. Vrijeme provodimo na kupanju u Opatiji, ali i na brojnim izletima u okolici. S Maricom i njezinim sada pokojnim suprugom obilazili smo brojna mjesta u Istri i na Kvarneru. Izgradili veliko prijateljstvo koje je pravi razlog naših silnih dolazaka, koji će se nastaviti dok god budemo mogli, rekla je Tuula, a Marija Matetić otkrila je tajnu učestalih povrataka Finaca.


– Turistima treba pokloniti malo svojega vremena. Znali smo ih privući, svake godine zajedno s njima otići na izlet, organizirati druženje uz roštilj… Oni su jednostavni ljudi, koji baš kao i mi vole i cijene normalan život, a mi smo im to ovdje nastojali pružiti. I ove godine otišli smo zajedno na izlete, bili u Istri – možda sada u nešto manjoj mjeri, jer smo već slabije pokretni, ali još uvijek idemo. Već po zimi planiram što ćemo ljeti raditi, gdje ćemo otići. Tuula i Kari znaju reći kako moramo bar dva-tri sata u danu otići nešto pogledati. To naše druženje, preraslo je u veliko prijateljstvo. Mogu reći da smo postali familija, zaključila je Matetić.