JUNP Plitvička jezera

Festival šljiva na Plitvicama: Njezino visočanstvo – šljiva bistrica

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Prva asocijacija vezana uz ovu šljivu je lička šljivovica. Danas smo vam je ponudili isključivo uz oznaku „Lika quality“, dakle proizvedenu uz vrhunsku tehnologiju i na potpuno prirodan način.PLITVIČKA JEZERA – Treću godinu zaredom JUNP Plitvička jezera priredio je okupljanje novinara povodom Festivala šljiva. U restoranu „Lička kuća“ slavila se danas šljiva sorte bistrica i mnoge delicije koje se dobivaju od njezina skromnog ploda. Uzvanike su na samome ulazu dočekali aperitivi ličke šljivovice, nakon kojih se nazočnima obratio ravnatelj nacionalnog parka Tomislav Kovačević.


– Kada smo prije dvije godine krenuli s ovom manifestacijom to smo učinili znajući da je Lika domovina šljive bistrice, sorte koju mnogi nazivaju „kraljivom šljiva“. Zbog njezinih nutritivnih svojstava, okusa i količina prirodnog šećera. Zato su svi proizvodi koji se rade od ove sorte šljive vrhunskog okusa, bez dodataka umjetnih i sličnih šećera i potpuno su ekološki jer se šljiva bistrica ne tretira pesticidima. Zahvaljujući njezinim plodovima danas su naši vrijedni kuhari predvođeni šefom Jurajom Juralićem za vas priredili 30-ak delicija čiji je osnovni sastav upravo lička šljiva bistrica.


Foto galerija: Festival šljiva na Plitvicama Foto: Marin Smolčić


Prva asocijacija vezana uz ovu šljivu je lička šljivovica. Danas smo vam je ponudili isključivo uz oznaku „Lika quality“, dakle proizvedenu uz vrhunsku tehnologiju i na potpuno prirodan način. Pred vama će se peći i domaći pekmez, također delicija bez ikakvih dodataka. Tu su prednost šljive bistrice znale i naše bake prije 100 i više godina kad nije bilo za kupiti šećera kao danas, a prirodni pekmez potrajao je vrlo dugo, zaključio je ravnatelj Tomislav Kovačević.


Delicije iz radionice šefa kuhinje
Šef kuhinje Ličke kuće Igor Juralić prezentirao je tek neke od ponuđenih delicija. Od starinskih pita i savijača do modernih torti i kolača. Ipak, najveću pozornost okupljenih novinara izazvale su knedle sa šljivama i starinski lički kolači salenjaci od šljiva. Zasebno je prezentirano umijeće pečenja pekmeza od šljiva. Na vatri i uz gotovo pet sati miješanja. Svaki je novinar doma ponio po teglicu još mlakog pekmeza, kao dokaz da se ta namirnica može prirediti bez kemijskih dodataka i konzervansa. Sve se ovo događalo pod budnom paskom direktora Ličke kuće Milana Bićanića tako da je svaki segment današnjeg Festivala šljiva bio na svojem mjesu.


Na ovoj manifestaciji nudili su se i proizvodi Udruge žena „Gačanka“ iz Otočce, rukotvorine koji su odavno prepoznate na svim kontinentima. Od mnoštva proizvođača ličke šljivovice samo su dvojica ostali registrirani za tu djelatnost: Drago Vlajinić iz Perušića i Budimir Eror iz Bunića. Rakija se u Lici i danas peče gotovo u svakom OPG-u, ali onako „usput“, uz počesto sumnjivu kvalitetu i često uz dodatak šećera. Rakiju koja nema previše veze s prirodnim sastojcima Ličani posprdno zovu „kebrovača“, „brlja“ ili kao u kaubojskim stripovima „vatrena voda“!!!