Svečanost

Evo kako je proslavljen Dan Općine Mrkopalj

Robert Šimonović

Biti domoljubom danas znači čuvati prirodu, razvrstavati otpad, brinuti o starijima i nemoćnima, konstantno pozivati na prostor za rast i okrenuti se budućnosti. To mora biti naš put, poručio je Josip BrozovićMrkopaljke i Mrkopaljci svečano su i dostojanstveno proslavili Dan Općine Mrkopalj i blagdan svetog Filipa, zaštitnika njihova mjesta.


Centralni događaj bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Mrkoplja, održana u mrkopaljskom Domu kulture, na kojoj su uz domaćine – načelnika Općine Josipa Brozovića i predsjednicu Općinskog vijeća Helenu Crnković, sudjelovali brojni goranski (grado)načelnici, zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula, riječki nadbiskup koadjutor, mons. Mate Uzinić, mrkopaljski župnik Ante Zovko, mrkopaljski vijećnici i drugi mještani Općine Mrkopalj.


Svečanoj sjednici prethodila je procesija i sveta misa na otvorenom koju je u novouređenom Pučkom parku predvodio mons. Mate Uzinić koji je u parku ujedno blagoslovio i sakralni postav svetog Filipa kojim dominira oltar na otvorenom, a na taj je način obilježena i 251. obljetnica mrkopaljske župe.

Također, načelnik Brozović, predsjednica Vijeća Crnković, predsjednik mrkopaljske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Miljenko Kauzlarić i narednik Boris Karlović na mjesnom su groblju položili vijence i svijeće za sve borce poginule u Drugom svjetskom te Domovinskom ratu i na taj im način odali počast za njihove neizmjerne zasluge.


Jednoglasne odluke


Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorila je njegova predsjednica Helena Crnković, pozdravivši sve prisutne i zahvalivši im na podršci i dolasku. Potom se ukratko ostvrnula na rad Općinskog vijeća, vijećnika te Jedinstvenog upravnog odjela kao operativnog dijela organizacijskog sustava.


Istaknula je kako su mrkopaljski vijećnici sve odluke izglasali jednoglasno, što ne znači da rasprave nisu konstruktivne i usmjerene boljitku čitave zajednice. Osvrnula se i na dvogodišnje razdoblje pandemije koronavirusa, za vrijeme koje nije bilo prilike adekvatno obilježiti Dan općine i blagdan svetog Filipa.


– Unatoč brojnim nedaćama, smatram da smo uspjeli podmiriti potrebe našeg pučanstva i osigurati sve parametre za normalno životno funkcioniranje i samoegzistenciju.


U svemu tome nismo ostavili prostora egoizmu, sebičnosti i neposluhu, prije svega zato što nam je glavna smjernica bila želja da budemo i ostanemo ljudi koji razumiju, osjećaju te nastoje održati ravnotežu u čitavom sustavu, rekla je Crnković.Na teško razdoblje pandemije, potresa i rata u Ukrajini kratko se osvrnuo i mrkopaljski načelnik Josip Brozović te istaknuo kako čitav Mrkopalj željno iščekuje povratak na neka bolja, »staronormalna« vremena.


Dodao je i kako je iznimno važno sjećati se prošlosti, no više nego ikad potrebno je okrenuti se budućnosti.


– U ovim teškim vremenima moramo se više nego ikad boriti za svoje stanovnike i svakog našeg mještanina. Biti domoljubom danas znači čuvati i štititi prirodu, razvrstavati otpad, brinuti o starijim i nemoćnima, konstantno pozivati na prostor za rast.


To mora biti naš put. Dogovorimo se sa susjedom i svijetom i najprije uredimo svoje dvorište.


U doslovnom i prenesenom značenju pometimo ispred svojeg praga i krenimo u akciju, rekao je Brozović, ali i napomenuo kako napredak na mrkopaljskom i širem goranskom području, koji bi doveo do boljeg iskorištavanja ljudskih, ekonomskih i prirodnih resursa, uvelike ovisi i o političkoj volji samog državnog vrha.


Atletska staza za pet


Josip Brozović osvrnuo se i na projekte i brojna druga postignuća i ostvarenja Općine Mrkopalj. Spomenuo je uređenje nerazvrstanih i drugih cesta, postava svetog Filipa i Pučkog parka.


Naveo je i rekonstrukciju Ulice Stari kraj, novi vodovod, odnosno sustav javne odvodnje i oborinske vode u Ulici Varoš, a posebno je istaknuo ponos otvaranjem jedine i najljepše atletske staze u Gorskom kotaru.


– Mislim da smo tom investicijom od gotovo 4,5 milijuna kuna znatno podigli razinu sportske i rekreacijske infrastrukture te samim time i turističke ponude, rekao je Brozović te spomenuo i ulaganje u sportsko-rekreacijsku stazu Zagmajna ili pokretnu traku na Čelimbaši.Načelnik je istaknuo i kvalitetnu suradnju sa Županijom, uz čiju pomoć je realizirano više projekata, a najavio je i radove u Poslovnoj zoni na izgradnji solarnih elektrana, zamjenu javne rasvjete u naselju Tuk, rekonstrukciju ulice u Brestovoj Dragi, radove na nordijsko-biatlonskom centru na Vrbovskoj poljani, projekt izgradnje žičare na Čelimbaši i izgradnje tipične goranske kuće u naselju Sunger.


U ime goranskih načelnika i gradonačelnika prisutnima se obratio načelnik Općine Lokve Toni Štimac te čestitao Mrkopaljkama i Mrkopaljcima njihov dan. Pohvalio je brojne projekte, napose projekt atletske staze, te naglasio kako je Gorski kotar u razvojnom smislu često iznad mnogih mjesta u PGŽ-u.


– Svako goransko naselje ima dom zdravlja i ambulantu. Ipak, država prečesto novac daje primorskim mjestima, a goranska mjesta su zapostavljena, rekao je Štimac te pozvao Vladu Republike Hrvatske da ljudima vrate ono što je njihovo, prvenstveno kroz Zakon o brdsko-planinskim područjima. O korektnom odnosu i suradnji Općine Mrkopalj i PGŽ-a na nizu projekata govorio je i zamjenik župana Petar Mamula.


Dvije povelje i zahvalnica


Svečanu sjednicu Općine Mrkopalj svojim su pjevanjem i recitacijama uveličali učenici Osnovne škole Mrkopalj, a dodijeljene su i dvije općinske povelje i jedna zahvalnica.


Zahvalnicu za zalaganje i predani rad u mrkopaljskom komunalnom poduzeću dobio je Vladimir Padavić Vlade koji svojim entuzijazmom, dobrom voljom, šaljivošću i odgovornošću pridonosi prosperitetu zajednice.


Općinska povelja uručena je mrkopaljskom župniku Anti Zovku zbog iznimnih zasluga na sakralnoj zaštiti, aktivnom radu i djelovanju u župi, ali i za brojne druge aktivnosti, pogotovo one vezane uz 250. obljetnicu Župe.


Povelja je uručena i Miljenku Kauzlariću Počeku, čovjeku koji neumorno prezentira svoj rodni Sunger i Mrkopalj u cjelini.


Član je brojnih udruga, bivši igrač i višegodišnji trener NK Mrkoplja, predsjednik DVD-a Sunger, branitelj i zapovjednik mrkopaljske udruge branitelja i satnije u ratnoj Lici, predsjednik lovačkog društva »Vepar« Mrkopalj, bivši predsjednik Općinskog vijeća, trgovac, obrtnik, suprug, otac, djed…