PROMOCIJA SPORTA

Ivana Brkljačić posjetila Gospić: „Erste plava liga“ kao okosnica razvoja atletike

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Sve sportske djelatnike u uvodnom dijelu sastanka je video-linkom pozdravio župan Ernest Petry.GOSPIĆ – Promicanje i razvoj atletike bio je razlog današnjeg sastanka u kabinetu župana ličko-senjskog. Raspravljalo se pri tom i o nacionalnim sportskim institucijama „Erste Plava liga“. Uz brojne sportske djelaatnike organizatorica ovoga skupa bila je poznata atletičarka ličkih korijena Ivana Brkljačić, uz ambasadoricu Lige Blanku Vlašić.


Sve sportske djelatnike u uvodnom dijelu sastanka je video-linkom pozdravio župan Ernest Petry. U trenutku javljanja župan Petry nalazio se na putu u Bruxelles na ranije dogovoreni sastanak vezan uz aktivnosti Vijeća Europe.

-Iskreno mi je žao što nisam u mogućnosti danas biti s vama vezano uz projekt Erste plave lige. Zdušno podupirem sva nastojanja da se u sport uloži što više kako bi se s tim aktivnostima bavilo što više građana svih uzrasta. Svi znamo koliko je sport važan za neku sredinu, za kvalitetu života i zdravlje ljudi. U Ličko-senjskoj županiji će ovakvi projekti uvijek biti dobrodošli i u nama ćete uvijek imati postojani suport i svaku moguću pomoć, rekao je župan Petry.


Ličko-senjsku županiju su na sastanku predstavljali pročelnica Upravnog odjela Ana Rukavina Stilinović i Andrija Brkljačić iz Ličke razvojne agencije. Govoreći o projektima vezanim uz razvoj sporta pročelnica Rukavina Stilinović ponovila je strategiju Ličko-senjske županije kako bi se pomoglo razvoju sporta.


-Drago mi je što smo se danas našli kako bismo saslušali projekte i mogućnosti razvoja atletike na ovim prostorima. Zahvaljujem se našoj uglednoj sportašici Ivani Brkljačić na ovoj inicijativi koja nam je u smislu projekta Erste plava liga danas u Gospić dovela brojne važne čimbenike, sportske djelatnike koji su posvećeni razvoju sporta u Hrvatskoj, rekla je u riječima zahvale pročelnica Ana Rukavina Stilinović.


O projektu Erste plave lige detalje je definirala Ivana Brkljačić.
-Radna i organizacijska klima oko Erste plave lige je izrazito pozitivna. Tako su danas s nama ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma g. Krešimir Šanija, pomoćnik glavnog tajnika HOO g. Hrvoje Balen, ambasadorica Erste plave lige Blanka Vlašić, tu je i glavni tajnik Hrvatskog školskog sportakog saveza g. Ivan Duić. S nama je i glavni tajnik Zajednice sportova Osječko-baranjske županije g. Dubravko Žarković, kao i brojni predsjednici i izaslanici atletskih klubova iz cijele Hrvatske.
Ovaj projekt se već devet godina uspješno odvija u Hrvatskoj, a s aktivnostima smo pokrili skoro cijelu Hrvatsku. Kroz projekt je prošlo oko 32 tisuće natjecatelja, a odvija se pod pokroviteljstvom svih državnih institucija i Ministarstva za turizam i sport. Posebno se moram zahvaliti AK „Velebit“ iz Gospića što su ustrajali u svojem radu i što atletiku doživljavate iskreno i s ljubavlju. Ličani su talentirani za sport i sigurna sam da će se uskoro iz Like generirati puno dobrih atletičara, ali i sportskih klubova iz ostalih sportova. Atletika je važna jer je ona bazični sport vrlo važan za razvoj ostalih sportova.Ovih dana u Lici okupljamo sve stručnjake koji mogu doprnijeti razvoju i izmjenama novog koncepta i načina rada s djecom. Između ostaloga, uloga ovakvog projekta je intenzivni rad s djecom, njihovo usmjeravanje prema sportu, treba oživljavati klubove i pomagati im u radu. Atletika je siromašan sport, ali se može razvijati i u sredinama koje nemaju svu potrebnu infrastrukturu. Naša uloga je pomaganje klubovima u malim sredinama. I edukacijski, u radu s djecom kao i kroz organizaciju natjecanja, definirala je Ivana Brkljačić.
Istaknula je i dobru suradnju s nekolicinim rukometnih klubova i na taj način bolju susretljivost sponzora.