S optimizmom iz koronakrize

Epidemija nije previše omela planove Skrađana: Konačno realna mogućnost da se riješi problem Šiljara

Marinko Krmpotić

Osim što će početi radovi na proširenju ceste prema izletištu Zeleni vir, mogao bi se riješiti i problem zemljišnih čestica na lokaciji nekadašnjeg lječilišta pa bi se taj prostor mogao napokon ponuditi potencijalnim ulagačimaSKRAD – Poput ostalih goranskih lokalnih samouprava, i Skrad je sve opasnosti vezane uz pandemiju koronavirusa savladao bez većih poteškoća, a sad slijedi proces povratka u normalu, govori Damir Grgurić, načelnik Općine Skrad: »Prilagodili smo se situaciji već prvih dana, osnovali Stožer te radili po pravilma koja u takvim uvjetima treba poštovati, kao i po naputcima županijskog i državnog stožera.


Dobro je što u mjestu imamo apoteku, poštu i nekoliko trgovina pa je ono najosnovnije bilo pri ruci, a ako je bilo potrebno zbog nekih razloga napuštati Skrad, ljudi su dobivali propusnice«, prisjeća se Grgurić koji zahvaljuje svim mještanima na ozbiljnosti i odgovornosti koju su pokazali tijekom protekla dva i pol mjeseca (su)života s koronom.


Takvu ozbiljnost, smatra, treba pokazati i sada u svemu vezanom uz pokretanje života i svojevrsnu normalizaciju.


Teško do kolektora
– S radom su krenuli kafići i neke djelatnosti koje su bile zaustavljene. Život se polako vraća u nekadašnji kolosijek, a svi zajedno trebamo raditi što bolje kako bi svima bilo lakše.


Naravno, proračun se puni sporije i teže no ranije, ali za sada je još uvijek sve pod kontrolom i nastojat ćemo realizirati sve što smo zamislili, pri čemu nam na ruku ide to što nam planirane investicije nisu prevelike, što znači da bismo ih mogli realizirati po planu, ukoliko ne dođe do veće krize.


Jedini izuzetak tu je veliki projekt izgradnje zajedničkog kolektora naše i susjedne Općine Brod Moravice. To je projekt vezan uz poznatu švicarsku darovnicu i tu, budući da je riječ o ogromnim izdvajanjima, čekamo pomoć Vlade RH – govori načelnik Grgurić koji koristi priliku zahvaliti Ministarstvu regionalnog razvoja na 400.000 kuna namijenjenih početku radova na proširenju i uređenju prometnice koja od Skrada vodi prema atraktivnom izletištu Zeleni vir.Dobra vijest


– Tih 400.000 kuna dovoljno nam je za početne zemljane radove i za ništa više. Naime, cjelokupan projekt vrijedan je oko 7 milijuna kuna i jasno je da ćemo novac za realizaciju idućih godina tražiti iz različitih izvora, od županijske i državne razine pa do sredstava iz EU fondova. No, dobro je da bilo što počnemo, jer ako krenemo s poslom, lakše će biti tražiti dodatna sredstva – govori Grgurić, najavljujući još jedan projekt vezan uz turizam.


– Kako stvari sada stoje, postoje realne mogućnosti da se napokon riješi stanje sa zemljišnim česticama na lokaciji Šiljar, česticama koje su bile u vlasništvu države i onemogućavale iznajmljivanje ili prodaju tog zemljišta koje bi mnogima moglo biti vrlo zanimljivo jer je tu svojedobno bilo poznato lječilište.


Tu smo sada u vrlo dobrom položaju, izmijenili smo i neke odredbe Prostornog plana pa mi se čini da napokon postoje znatne mogućnosti da taj prostor ponudimo potencijalnim ulagačima, što bi značilo velike mogućnosti za razvoj turizma na području Skrada, pa rekao bih čak i cijelog Gorskog kotara – rekao je načelnik Damir Grgurić.


Zastale aktivnosti oko hotela Zeleni vir


Zastoj zbog pandemije koronavirusa odrazio se i na usporavanje aktivnosti vezanih uz daljnju sudbinu nekadašnjeg Hotela Zeleni vir. Podsjetimo, u hotel i njegovu obnovu novac želi uložiti jedna braniteljska udruga:


»I dalje smo u kontaktima s predstavnicima potencijalnih ulagača i mislim da će se tu uskoro dogoditi neke aktivnosti. Naravno, obnova rada tog objekta izuzetno bi puno značila za cijelo naše područje«, smatra načelnik Grgurić.