OTAC SUVREMENE MEDICINE

Donacija Aristotelovog sveučilišta Solun: Na Medicinskom fakultetu otkrivena Hipokratova bista

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Odlučili smo bistu staviti u aulu kako bi se naši studenti i profesori svako jutro prolazeći podsjetili na oca suvremene medicine, kazao je dekan.RIJEKA – Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci danas je otkrivena Hipokratova bista koju je doniralo Aristotelovo sveučilište u Solunu. Pojašnjavajući kako Katedra za društvene i humanističke znanosti riječkog Medicinskog fakulteta ima dugogodišnju suradnju s tim grčkim sveučilištem, dekan prof. dr. Goran Hauser istaknuo je da je darovana bista odljev originalne biste koja se nalazi u muzeju, a riječki odlijev biste grčkog liječnika dobio je mjesto u auli Medicinskog fakulteta.


– Odlučili smo bistu staviti u aulu kako bi se naši studenti i profesori svako jutro prolazeći podsjetili na oca suvremene medicine, kazao je dekan.


Jučer je održano i imatrikulacijsko predavanje za 260 brucoša na pet studijskih smjerova. Dodajući kako su budući studenti i ove godine pokazali veliki interes za studijske programe riječkog Medicinskog fakulteta dekan je istaknuo da je posebno veliki interes bio za program farmacije i medicinsko-laboratorijske dijagnostike za koje se prijavilo četiri do pet puta više studenata od upisne kvote. Potpuno je popunjen i studijski program na engleskom jeziku koji će ove akademske godine završiti prva generacija studenata, a prema najavama prof. dr. Hausera, ove će godine doći i do promjene upisnih kriterija za preddiplomski studij sanitarnog inženjerstva s ciljem povećanja interesa budućih studenata. (I. Š. K.)