SINERGIJA TZ-a

Dogovorena zajednička turistička promocija Rijeke i riječkog prstena

Alenka Juričić Bukarica

Potpisnici Sporazuma o udruživanju lokalnih TZ-a / Snimio Sergej DRECHSLER

Potpisnici Sporazuma o udruživanju lokalnih TZ-a / Snimio Sergej DRECHSLER

Članice svaka na svoj način stvaraju mozaik turističke ponude riječkog prstena koji obuhvaća »zeleno i plavo«, ali i čitavu lepezu ponude, od klasične kupališne preko gastroponude do sporta, outdoor aktivnosti i kulture. Ovo je prilika da neke destinacije istaknu dio svoje ponude koja možda na prvu i nije toliko vidljivaRIJEKA  Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica riječkog prstena i Općine Klana potpisali su jučer u Gradskoj vijećnici gradonačelnici i načelnici gradova i općina riječkog prstena i Klane. Riječ je, naime, o Sporazumu kojim se na projektnoj, dakle, marketinškoj razini udružuje ukupno devet lokalnih turističkih zajednica, a to su TZG Rijeke, TZG Bakra, TZG Kastva, TZG Kraljevice, TZO Čavli, TZO Jelenja, TZO Kostrene, TZO Viškova te Općina Klana.Potpisivanje sporazuma videovezom pratili su i Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, te Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).


Bolje pozicioniranje


Tom je prilikom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ujedno i predsjednik Skupštine TZG-a Rijeke, istaknuo kako je ovim sporazumom dogovorena daljnja suradnja na nizu aktivnosti oko razvoja i promocije turističke ponude ovog područja.

Ministarstvo turizma, naime, novim Zakonom o turističkim zajednicama potiče udružavanje lokalnih TZ-a, koje će zajedničkim aktivnostima dobiti na vidljivosti i bolje se pozicionirati na tržištu, ali imaju i mogućnost povlačenja novca iz fonda resornog Ministarstva.


Inače, ovi su TZ-i neformalno počeli surađivati još 2009. Podsjetivši na dosadašnju suradnju, Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeke, ukazao je na podatak kako su te godine svi zajedno imali ostvarenih 230.000 noćenja, dok je lani na ovom području ostvareno oko 925.000. Škarpa je pojasnio kako je smisao ovog povezivanja upravo sinergija TZ-a, ali ne samo njih već i čitavog turističkog gospodarstva na ovom području.


Zajednički lakše kroz koronakrizu

Svoju turističku ponudu ovim će dodatno razvijati i predstavljati i kraljevičko područje. Stoga je i direktor TZG-a Kraljevice Robi Krulić istaknuo kako je ovo formalno povezivanje velik uspjeh za sve uključene.
– Ovo je šlag na tortu i nadam se da će ovo u ovim teškim vremenima pandemije svim članicama omogućiti ponovni izlazak na tržište sa svim potencijalnim projektima koji će i u ovim teškim vremenima pokazati da je riječki prsten jedna od predvodnica na Kvarneru – kazao je Krulić dodajući kako svoje mjesto na toj karti Kraljevica vidi kao kulturni centar, a uz obnovu kupališta uz pomoć MINTS-a, trebalo bi je vratiti na listu jednog od najjačih turističkih mjesta Kvarnera.

 


– Mi smo se neformalno udružili 2009. i u tom periodu smo ostvarili jako dobre turističke rezultate te se nadamo da ćemo i ovim formalnim potpisivanjem i zajedničkim aktivnostima koje ćemo provesti u narednom periodu još povećati taj turistički promet. Sve ćemo marketinške aktivnosti provoditi zajedno još kvalitetnije – kazao je Škarpa najavljujući kako predstoji izrada zajedničkog prospekta i mrežne stranice, kao i zajedničko promoviranje na stranim tržištima. Sve će se aktivnosti raditi sa zajedničkim ciljem, jednim sloganom i vizualom.


Komentirajući što ustvari za gosta znači objedinjavanje Rijeke i prstena, Škarpa je kazao kako ovo veliko područje ima – sve potrebno.


– Turist koji dođe na naše područje može doživjeti sve ono što možda u drugim gradovima ne može, od uživanja u kulturnoj baštini, gastroponudi do jedrenja, ronjenja, plivanja, jahanja, bicikliranja i niza drugih mogućnosti. Upravo ta raznolikost nas spaja i povezuje u mozaik doživljaja i vjerujem da upravo to potvrđuje i činjenica da je u posljednjih deset godina turistički rezultat povećan za četiri puta, zaključio je direktor TZG-a Rijeke.


Veća vidljivost


Saša Brusić, voditelj turističkog ureda TZ-a Grada Kastva, kazao je kako će ovo povezivanje doprinijeti još boljem povezivanju i suradnji, a samim time i većoj vidljivosti na turističkom tržištu i manjih TZ-a.


– S godinama smo postigli zavidne brojke, a naše goste privlačimo i našim manifestacijama, turističkom ponudom, outdoor aktivnostima koje su razvijene na području Kastavske šume i to se iz godine u godinu sve više prepoznaje među gostima. Stoga će ova sinergija s ostalim destinacijama sigurno to još više potencirati, kazao je Brusić.


Sinergija svega onoga što svaka od općina i gradova ima na svom području sigurno zajednički daje dodanu vrijednost čitavom području te spaja zaleđe s morem.Belma Džomba, direktrica TZO-a Kostrene, jedne od onih »morskih« JLS-a iz ove zajedničke priče, kazala je kako svakako podržava ovo udruživanje koje je ovime i formalizirano.– Kada izađe natječaj, vjerujem da ćemo se prijaviti s nizom kvalitetnih zajedničkih projekata, istaknula je direktorica kostrenskog TZ-a napominjući kako se radi o znatnim sredstvima. Sama općina Kostrena u ovaj turistički mozaik donosi svoje prepoznatljive plaže, biciklističke staze, projekt Klaustra plus i niz drugih prepoznatljivosti.


Članice Sporazuma svaka na svoj način, dakle, stvaraju mozaik turističke ponude riječkog prstena koji ustvari obuhvaća »zeleno i plavo«, ali i čitavu lepezu ponude, od klasične kupališne preko gastroponude do sporta, outdoor aktivnosti i kulture. Ovo je prilika da neke destinacije upravo istaknu dio svoje ponude koja možda na prvu i nije toliko vidljiva.


Marina Jurić, direktorica TZO-a Viškovo, tako je, primjerice, ukazala kako će se na najbolji način moći kreirati i realizirati nove turističke proizvode na ovom području.
– Konkretno, Viškovo se možda na prvu ne percipira kao destinaciju kulturne baštine. Naime, na našem području imamo tri nematerijalna kulturna dobra, radi se o Godišnjem ophodu zvončari Kastafšćine, dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja te našim suhozidima. Tu je i projekt Kuća halubajskega zvončar i mi ćemo upravo u ovoj sinergiji Rijeke i prstena moći još bolje promovirati nematerijalnu baštinu kao nešto najvrjednije što na svojem području imamo. Naravno, tu su i drugi proizvodi puput bike staza, hike staza, gastro i wine ponude, i niz drugih elemenata koje možemo spojiti tako da imamo doista velike mogućnosti za razvoj zajedničkih turističkih proizvoda, istaknula je Jurić.


Element baštine


Baština je svakako jedan od elemenata koje se može izvrsno upakirati u turistički proizvod, a svih devet općina i gradova Rijeke i prstena doista ima zaokruženu turističku priču. Ukazao je na to i Ivan Salamon, direktor TZO-a Čavle, podsjećajući kako područje Čavli ima jedini automotodrom u Hrvatskoj, kao i regionalni Sportsko-rekreacijski centar Platak.– Tu su i cjelogodišnje outdoor aktivnosti koje svakako trebaju, pogotovo gradu Rijeci s obzirom na to da je sama Rijeka teritorijalno ograničena i mi joj svi sa svojim specifičnostima ponude trebamo. Moramo shvatiti da nismo jedan drugome konkurencija, već da zajednički stvaramo zaokružen i raznolik turistički proizvod. Gost koji boravi na području riječkog prstena ima stvarno jako puno mogućnosti jer se svi međusebno nadopunjujemo. Primjerice, mi u uredu u Čavlima imamo i plan Rijeke. Kamo ćemo naše goste poslati na kupanje nego u, primjerice, Kostrenu… Ispreplećemo se i ovo je udruživanje samo logičan slijed svega toga, rekao je Salamon te ukazao kako je udruživanje pogotovo važno za male TZ-e koji često nemaju dovoljno financijskih sredstava za veće projekte. No kada se to podijeli na devet aktera, tada se svaki projekt može puno lakše realizirati. A tu su i najavljena sredstva resornog Ministarstva na koja se računa. Isto tako, ovo je udruživanje jako dobro iz razloga što neki manji TZ-i imaju samo jednog zaposlenog te je teško, uz redovan rad i aktivnosti, iznijeti samostalno neki veliki projekt.
– Lakše je raditi kada smo koordinirani i kada se možemo malo osloniti na svoje kolege. Zajedno smo jači. Zajedno smo Rijeka, zajedno smo riječki prsten, slikovito je zaključio direktor TZO-a Čavli.