NAZNAKE OPORAVKA

Dobre vijesti za dva vrbovščanska drvna poduzeća: Riječki poduzetnik preuzima Europal, Cedaru predah do jeseni

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Tijekom rujna će u prostorima nekadašnje drvne galanterije u kojima je donedavno radio talijanski Europal, pilanarsku djelatnost pokrenuti poduzetnik Željko Mandarić, dok tvrtka Cedar ima priliku do konca rujna srediti poteškoće s realizacijom kredita zbog čega joj prijeti stečaj.VRBOVSKO – Kako stvari trenutačno stoje, tijekom rujna u prostorima nekadašnje drvne galanterije u kojima je donedavno radilo talijansko poduzeće Europal, s radom će početi novi korisnik tih prostora, riječki poduzetnik Željko Mandarić koji će tu pokrenuti aktivnosti vezane uz pilanarstvo. Time će, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, kraju biti privedeni problemi do kojih je dovelo odugovlačenje ispunjavanja obveza talijanskog poduzeća prema Hrvatskim šumama koje su vlasnik tog prostora.


»Iako je sve skupa znatno prije trebalo biti riješeno jer Europal nije dugo vremena izvršavao svoje obveze, dobro je da se napokon našlo rješenje te da će taj pogon iznova početi s radom, a to znači da će, nadam se, ljudima biti isplaćeni svi dugovi te nakon toga doći i do novih aktivnosti. Po ugovoru Hrvatske šume osiguravaju za rad tog pogona 20.000 kubika jelovine, što bi trebalo biti dovoljno za kvalitetno poslovanje tijekom cijele godine, odnosno zapošljavanje solidnog broja radnika.


Nadam se da su te najave koje stižu iz Hrvatskih šuma točne i da je to znak pozitivnog iskoraka i boljih dana za taj dio privrede na području našega grada, a svi vjerujemo da će se sličan scenarij dogoditi i s poduzećem Cedar koje bi do konca rujna trebalo srediti poteškoće koje trenutačno ima s realizacijom planiranog kredita zbog čega Cedru čak prijeti i stečaj.


Neobičan potez HBOR-a
Pomalo je neobično da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj odobrila kredit te čak i isplatila jednu ratu, a onda je sve stalo. Zbog svega toga pisao sam premijeru koji je nedavno bio u Cedru, kao i ministru financija Zdravku Mariću koji je predsjednik HBOR-a, koji se obvezao na isplatu kredita. Nažalost, odgovor još nisam dobio pa nikome nije jasno zbog čega i zašto se dogodilo da se već dogovorene rate kredita ne plasiraju. Te su odluke u najmanju ruku čudne, jer baš odobrenje tih kreditnih sredstava navelo je vlasnika da sruši staru pilanu i krene u gradnju nove i baš je to dovelo do zastoja.


Kalem: Cedar ne bih
preuzeo ni za kunu

Po teorijama o neprijateljskom preuzimanju radi se o tome da se nastoji što prije i što jače srušiti vrijednost Cedra, otjerati ga u stečaj te potom kupiti za, kako se to kaže, »male pare«. U tim pričama spominje se i ime uglednog riječkog poduzetnika Joze Kalema koji je, za razliku od vlasnika Cedra, rado komentirao priče koje su, kaže, došle i do njega: »Pa to već traje oko dvije godine i niz me je ljudi, neki čak i vrlo ozbiljni iz Hrvatskih šuma, pitalo hoću li preuzeti Cedar. Svima sam odgovarao isto – pojma nemam odakle te priče dolaze i tko ih plasira, ali ja nikad ni u primisli nisam imao bilo kakvu kupovinu ili preuzimanje Cedra. Štoviše, kad bi mi to netko ponudio za kunu, ne bih pristao jer su tu, koliko je meni poznato, u igri veliki novci i velike obveze. S gospodinom Prodanom surađivao sam svega jednom, 2013. ili 2014. godine, a nakon toga praktično i nismo kontaktirali pa zaista ne znam odakle se moje ime veže uz Cedar. Bavim se građevinom, a i to sve manje jer već imam koju godinicu pa smanjujem aktivnosti. I sad u tom okviru pretpostavljati da bih ja išao u ovako riskantne poslove s tako velikim svotama novaca i dugovima, u najmanju je ruku neozbiljno«, rekao je Kalem koji je na pitanje o vezi drugog spominjanog uglednog Riječanina, bivšeg ministra, rekao kako su to – gluposti.

Ipak, vjerujem u pozitivne pomake, odnosno u isplatu dogovorenih rata kredita što bi značilo obnovu rada u tom poduzeću. Sve u svemu, naziru se neke mogućnosti poboljšanja i izlaska iz privredne krize koja ova dva poduzeća trese oko dvije godine. Najgore je da stanje bude onakvo kakvo je sada, a to znači da nema radnika, pogoni su prazni i strojevi miruju. Sve je bolje od toga i iskreno se nadam da ćemo već ove jeseni svjedočiti oporavku privrede u ova dva najveća vrbovščanska poduzeća. To bi, naravno, puno značilo za sve u njima uposlene, ali i za proračun Grada Vrbovskog«, rekao je gradonačelnik Mufić koji pozdravlja odluku da se Cedru odgodi do kraja rujna mogućnost izbjegavanja stečaja.


Strah od stečajne agonije


»Nitko u Vrbovskom ne bi volio stečaj jer imamo jako loša iskustva iz prethodnih godina kada je nekoliko naših poduzeća tako završilo, a ta je stečajna agonija trajala godinama. Vrijednost tih poduzeća i njihove imovine padala je iz godine u godinu i interesa za kupnju nije bilo, sve dok mi kao lokalna samouprava nismo neke od tih »stečajaca« kupili te dodatnim ulaganjima i trudom omogućili njihov novi rad. Upravo to učinili smo s bivšim pogonima DIP-a Vrbovsko kojeg je potom, nakon što mo ih podigli »na noge«, kupio Cedar i radio vrlo kvalitetno nekoliko godina«, rekao je gradonačelnik Mufić koji nam je na pitanje o tome da li je kriza Cedra rezultat pokušaja tzv. »neprijateljskog preuzimanja« firme rekao kako je za te priče čuo, ali nikakvih konkretnih podataka o tome nema.