KREACIJA

Dizajnerske svijeće bračnog para Puratić iz Kastva osvajaju svijet

Vladimir Mrvoš

Margarita i Juriša Puratić kažu da su uspjeli realizirati ideju o pokretanju vlastitog posla koji bi integrirao segmente u kojima su oboje uživali i kroz koje su se mogli prepustiti stvaralaštvu.KASTAV – UP Candle Design je brend dizajnerskih ekoloških skulpturalnih svijeća od prirodnog sojinog i repičinog voska proizvedenih specifičnom kombinacijom modernih tehnologija i tradicionalnih tehnika. Kreativni tim koji stoji iza ovog brenda je bračni par iz Kastava, Margarita i Juriša Puratić.


Apstraktni komad


– Ideja je nastala u vremenu kada smo postali roditelji, koje ćemo pamtiti kao jedan od najljepših, ali i najtežih trenutaka, s obzirom na to da je u isto vrijeme Juriša ostao bez posla – kaže Margarita i obrazlaže da su strah od nesigurnosti pretočili u kreativnost. Polako se počela formirati ideja o pokretanju vlastitog posla koji bi integrirao segmente u kojima su oboje uživali i kroz koje su se mogli prepustiti stvaralaštvu – 3D tehnologiju, dizajn i modeliranje.

– Volimo svijeće i njihovu simboliku, one su integralni dio ljudske civilizacije i svijesti koje vežemo uz razne duhovne i kulturalne rituale. Utjelovljuju toplinu, duhovnost te pozivaju na refleksiju i relaksaciju, kaže Juriša, te napominje da se mekoća i suptilnost voska pokazala idealnom za stvaranje apstraktnih skulpturalnih formi objedinjenih u estetskom, ali ujedno i funkcionalnom proizvodu. Trenutna kolekcija sastoji se od 10 modela koji se mogu vidjeti na njihovom webu, a u pripremi su i nove kolekcije kroz koje se supružnici »igraju« s nekim drugačijim oblicima i konceptima. Skulpturalne forme pružaju interesantnu igru svjetla i sjene kad je svijeća zapaljena dok istovremeno mogu služiti kao samostalni apstraktni komad dekora i bez da ih se zapali.


Promjena paradigme

Bračni par Puratić objašnjava da je konzumeristička kultura sveprisutna i ponekad se čini da su pokušaji promjene borba s vjetrenjačama.
– Masovna proizvodnja usprkos svojim benefitima, niže cijene i dostupnost robe odnosno proizvoda, dugoročno nije održiva ponajviše zbog svog direktnog devastirajućeg utjecaja na okoliš i posredno na ljude. Nekontrolirani kapitalizam ima za posljedicu opću devalvaciju pa smo tako i mi, potrošači koji integriramo tu robu masovne proizvodnje u svoj život, ostali prazni sudjelujući u toj destruktivnoj petlji. Za izlazak iz začaranog kruga potrebna je promjena paradigme. Trenutno se u svijesti suvremenog potrošača, ali i proizvođača događa pomak. Ljudi su educirani, osvješteniji i žele biti dio pozitivne promjene.
Znanstveni i tehnološki napredak omogućio je malim proizvođačima, rukotvorcima i kreativcima da se probiju na tržište zajedno s »velikim« igračima. Danas više nego ikada kupac ima izbor i mogućnost svojim odlukama utjecati na strukturu industrije i tržišta. Većina svijeća na tržištu proizvedena je u masovnoj proizvodnji od parafinskog voska ili raznih mješavina sa sintetičkim aditivima koje imaju negativan utjecaj na zdravlje.

– Roditeljstvo nas je ponukalo da reevaluiramo vrijednosti i način života iz čega je proizašla ideja o stvaranju ekološkog proizvoda koji osim funkcionalne posjeduje estetsku i meditativnu dimenziju, objašnjava bračni bar Puratić, ali i naglašavaju da njihovi proizvod pružaju korisnicima mogućnost sudjelovanja u pozitivnoj promjeni kroz kupovinu lokalnih, ručno proizvedenih proizvoda.


Puratići objašnjavaju kako je priroda njihova vječna inspiracija pa tako i njihovi modeli manifestiraju organske, ali i geometrijske apstraktne oblike u kojima pored postojeće, promatrač nalazi vlastitu, sebi svojstvenu interpretaciju.
– Živimo u prekrasnom Kastvu omeđeni šumom s jedne i pogledom na Kvarner s druge strane. U takvom okruženju teško je ostati ravnodušan i ne razviti duboko poštovanje prema velebnosti i veličanstvenosti prirodnog organizma i ekosistema kojeg smo i sami dio. Kroz simboliku forme, proizvodne materijale i način proizvodnje nadamo se promicati održivost, ekologiju, svjesnost i uključivost, govori nam Margarita.


Prirodni vosak


– Naše svijeće lijevamo i obrađujemo ručno po narudžbi od prirodnih voskova soje i repice koji sporije gore, biorazgradivi su i ne otpuštaju štetne spojeve. U svijećama koristimo 100 posto pamučne fitilje kojima se smanjuje crni dim pri gorenju, a time i utjecaj na okoliš. Proces izrade odvija se u nekoliko faza: dizajniranje, prototipiranje, izrada kalupa, lijevanje svijeća, odnosno voska i završna obrada. Modele dizajniramo u softwareu za 3D modeliranje koje je potrebno optimizirati za 3D printanje. Nakon što je 3D printer isprintao model, potrebno ga je obraditi kao i dizajnirati kućišta za lijevanje silikonskih kalupa po pripremljenom prototipu.


Dobiveni silikonski kalup se čisti i priprema za lijevanje voska na točno određenoj temperaturi. Uporaba prirodnog voska implicira dobro poznavanje i specifični »know-how« proizvodnog materijala koji je nestabilniji od sintetičkih vrsta. Kalupi se zatim stavljaju u dekompresijsku komoru kako bi se izbjeglo stvaranje raznih nepravilnosti na svijeći uzrokovanih fizikom lijevanja. Nakon oko 6 sati svijeća se oprezno vadi iz kalupa te završno obrađuje modelarskim i drugim specijaliziranim tradicionalnim alatima.