Sedamnaesto izdanje

Devet djevojaka natječe se za titulu Ružice Vinodola: Predstavljaju znanja i vještine oko grožđa i vina

Filip Brnelić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nastavak izbora za 17. naj-Ružicu održat će se od 18. do 20. kolovoza u večernjim satima, prvog dana u vinogradu Pavlomir, a druga dva u Starom gradu u Novom Vinodolskom.BIRBIR – U Domu kulture u Bribiru predstavljanjem kandidatkinja započeo je ovogodišnji program Ružice Vinodola. Devet natjecateljica iz Primorsko-goranske županije, ali i iz Baranje i Karlovca nakon prisilne dvogodišnje stanke sučelit će se u ovogodišnjem repertoaru igara koje se vrte oko grožđa i vina, a njih je osam večeras izašlo pred kirsku publiku.


Kao novitet manifestacije, djevojke svoje vještine prikazuju prilikom samog predstavljanja u prvoj igri ovogodišnje smotre, a to je pogađanje nalazi li se u njihovoj čaši roze, bijelo ili crno vino. Kako i priliči ovakvom okupljanju, djevojke ističu kako se na Ružici prije svega žele dobro provesti, a da se one i publika zabave brinu se članovi KUD-a Bribir te klapa Tramuntana koji nastupaju u kulturnom dijelu programa otvorenja.

Nastavak izbora za 17. naj-Ružicu održat će se od 18. do 20. kolovoza u večernjim satima, prvog dana u vinogradu Pavlomir, a druga dva u Starom gradu u Novom Vinodolskom. Tijekom manifestacije koja spaja vinodolsku tradiciju i kompetitivnost natjecanja pretendentice će proći temeljito testiranje u spretnosti i brzini oko ručnog i nožnog mašćenja grožđa, pretakanja vina, zatvaranja i otvaranja boca, ali i obavljanja tradicionalnih kućanskih poslova.


Najistaknutija djevojka bit će ovjenčana krunom od vinove loze, poput mitskih Ružica iz tradicijskih priča još od vremena vladavine plemstva Frankopana. Ružica Vinodola zbiva se u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine, Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Pavlomira d.o.o., a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski, agencije Katarina-line i Adria Mare Travel Agency.