TO!

Delnički učenici idu na Booktrailer festival Brescia: Anja, Nika, Fran i Luis »rasturili«

Marinko Krmpotić

Prof. Jasminka Lisac, Anja Didović, Luis Ferderber, Fran Šamec i Nika Štimac Foto Marinko Krmpotić

Prof. Jasminka Lisac, Anja Didović, Luis Ferderber, Fran Šamec i Nika Štimac Foto Marinko Krmpotić

Booktrailer delničkih gimnazijalaca vezan za knjigu »Kuća glasova«, psihološki triler talijanskog književnika Donata CarissijaDELNICE – Delnički srednjoškolci opet imaju uspjeh na međunarodnoj razini! Ovog je puta to plasman na Međunarodni booktreailer festival koji će biti održan u talijanskom gradu Brescia, a u konkurenciji će biti i booktrailer delničkih gimnazijalaca vezan za knjigu »Kuća glasova«, psihološki triler talijanskog književnika Donata Carissija.


Za one koji ne znaju, kažimo da je natjecanje u izradi tzv. booktrailera zamišljeno tako da se izradom kratkih videospotova vezanih za određenu knjigu nastoji privući čitatelje, posebno one mlađe, da na temelju te kratke najave posegnu za tom knjigom. Jako dobro taj su posao ovom prigodom odradili delnički gimnazijalci Anja Didović, Luis Ferderber, Fran Šamec i Nika Štimac koji su osvajanjem trećeg mjesta na državnoj završnici održanoj u Karlovcu stekli pravo na izravan plasman na Međunarodni booktrailer festival u Bresciji. Delničkoj četvorci ovo nije prvi takav uspješan rad jer su već prošle godine bili vrlo zapaženi, zauzeli su četvrto mjesto na državnoj razini, s booktrilerom vezanim za Tribusonov roman »Sestrica s jezera«, a i godinu ranije sudjelovali su u tom natjecanju s booktrailerom »Nijemi vrisak« za istoimeni roman Angle Marsons. Iskustvo je, očigledno, dobro došlo i u završnoj godini srednjoškolskog obrazovanja, ekipa je napravila do sada najbolji rezultat.


Zadovoljni rezultatom


Iskustvo im je govorilo, kažu, da najprije moraju naći knjigu koja će ih zainteresirati, a zajednički cilj bio im je da to bude ne čisti krimić, već psihološki triler. U Carissijevom romanu koji se temelji na psihoanalizi glavne junakinje i buđenju njezinih sjećanja na djetinjstvo koje je oblikuje kao ličnost, našli su za njih idealan tekst, pri čemu je Luis glumio psihijatra, Nika je bila glavna junakinja, a Fran i Anja glumili su njene roditelje. Scenarija, režije i izbora glazbe za video dug minutu i 30 sekundi prihvatili su se svi, a konačnim rezultatom su i svi vrlo zadovoljni.
– Konkurencija je, kao i prošle godine, bila vrlo jaka, a posebno smo zadovoljni činjenicom da smo dobili i službeno obrazloženje kako je naš booktrailer bio najbolji kad je riječ o motivaciji za čitanje knjige. To je, ustvari, i temelj ovih aktivnosti koje bi trebale motivirati one koji pogledaju video na čitanje. Sretni smo što je naš veliki trud nagrađen i vjerujemo da ćemo i u Bresciji imati zapažen nastup, kažu Anja, Nika, Fran i Luis, a riječi pohvale za njihov rad ima i njihova voditeljica prof. Jasminka Lisac koja godinama uspješno radi i ima sjajne rezultate vezane uz hrvatski jezik i književnost te izvannastavne aktivnosti.


Čista kreativa


– Od prvog dana kad su došli u našu školu, njih četvero pokazalo je iznimnu kreativnost, energiju i pozitivu. U Klubu mladih Crvenog križa su, rade i u našem volonterskom klubu i ovo je samo jedan dio od njihovih brojnih aktivnosti. Za velik uspjeh najzaslužniji su ponajprije oni sami jer su dali sve od sebe i zaista napravili odličan booktrailer, puno bolji, što je i istaknuto u Karlovcu, od nekih, nazovimo ih, stručnih škola vezanih uz tematiku predstavljanja umjetničkih radova. To, kao i činjenica da je na natecanju u Karlovcu pohvaljena i njihova gluma, jako me raduje, a žao mi je što će ova divna generacija uskoro napustiti našu školu, rekla je prof. Lisac.


Valjda će nas netko i zamijeniti, odgovorili su na to maturanti, budući studenti – Luis planira studirati psihologiju, Fran bi rado na kriminalistiku, Anja će pokušati veterinu, a Nika fizioterapiju… U svakom slučaju – sretno!


Glasujmo!


Delničkim se gimnazijalcima još može pomoći pri nastupu u Bresciji na taj način da se za njihov uradak glasuje na internetu. Naime, bit će dodijeljena i nagrada publike. Dakle, upišite pojam booktrailer, dođite do te stranice te upišite Luis Ferderber ili Kuća glasova. I glasujte! Do 26. ožujka moguće je glasovati i omogućiti delničkoj ekipi da glasovima publike dođe do bitnog broja bodova.