Svečana sjednica

Dan Ličko-senjske županije. Plenković: ‘Ova županija grabi krupnim koracima naprijed’

Marin Smolčić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

Za područje Ličko-senjske županije već je ugovoreno 270 milijuna europskih sredstava, a to će značiti nova ulaganja u sve što može pridonijeti boljem životu. Čestitam županu Petryju i suradnicima i pozivam ga da nastavimo s ovom intenzivnom suradnjom – zaključio je premijer Andrej PlenkovićGOSPIĆ – U kinu Korzo održana je u povodu Dana županije i 201. obljetnice rođenja oca domovine dr. Ante Starčevića svečana sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Kako je u uvodu naglasio predsjednik skupštine Marijan Kustić, »ova županija koristi svaku prigodu kako bi istaknula svoje potencijale, izgrađuje se i unatrag nekoliko godina po mnogim se pokazateljima svrstala u red najboljih«. Zatim je prikazan kraći dokumentarni film u kojem su prikazani brojni pomaci vezani uz infrastrukturu, školstvo, turizam, gospodarstvo i priobalni dio.


Pozdravljen burnim pljeskom mnoštva publike, župan ličko-senjski Ernest Petry sublimirao je brojne projekte i pomake koji su u županiji postignuti u kratkom vremenu.


Na ponos svima


– Ličko-senjska županija je na glasu po mnogim prirodnim bogatstvima, po hrabrim i poštenim ljudima koji su nam sve to ostavili u naslijeđe. Samo je jedna zadaća pred ovom generacijom: da je dovedemo na glas razvijene i bogate regije, da i dalje bude ponos svim kćerima i sinovima Velebita, kao i svim ljudima dobre volje. Uvjeren sam da idemo u ispravnom smjeru, s razvojem gospodarstva što je primarni cilj kako bismo otvorili nova radna mjesta i zadržali opstojnost života, vodeći pri tome brigu o svakom kutku naše županije. U suradnji s Vladom RH predvođene premijerom Andrejom Plenkovićem i njegovim ministrima, nastojimo u svim gradovima, općinama, kao i državnim poduzećima i ustanovama kojima je županija osnivač, pokrenuti mnoštvo projekata i animirali smo investitore pa su mnogi novi projekti ugledali ili će ugledati svjetlost dana. Unatoč našem radu, sve bi to bilo uzaludno da nemamo potporu premijera Plenkovića i cijele Vlade RH, na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Želim istaknuti riječi našeg Oca domovine: »Kada se ne može činiti dobro, bolje je da se ne čini šteta« – zaključio je župan Petry.

Počasni građanin Ličko-senjske županije, premijer Andrej Plenković, stigao je u Gospić u pratnji ministara Davora Božinovića, Šime Erlića, Tome Medveda, Olega Butkovića i Marije Vučković, kao i brojnih državnih tajnika i bliskih suradnika.


– Ernest je župan pune tri godine i u filmu koji smo pogledali vidjeli smo brojne pomake koji su obuhvatili lički dio, priobalje i otoke, sve gradove i općine, što dovoljno govori o entuzijazmu, energiji, radu i pomacima. To se očituje i po rastu BDP-a, po rastu investicija i vrlo konkretnim projektima. Želim posebno pozdraviti sve hrvatske branitelje i članove poginulih branitelja koji su najviše učinili za hrvatsku slobodu. Posebno mi je drago što sam u ovome filmu vidio koliko držite do temelja hrvatske državnosti, do Domovinskog rata i temelja koji iz toga proizlaze. Na tim temeljima danas svi zajedno uživamo u slobodi i demokraciji. Danas se nalazimo u vremenu kada ne samo da počinje naš novi mandat uoči lokalnih izbora. Vrijeme je kada treba sagledati ekonomski položaj Hrvatske, što je svakako ono s čime se najviše okupiraju naši sugrađani.


Podaci koji raduju


Ovih dana Hrvatska bilježi rekordnu zaposlenost. Radi 1.710.000 ljudi. Toliko je osiguranika, toliko je onih koji uplaćuju doprinose, takav broj nismo imali nikada u slobodnoj Hrvatskoj. Još je impresivniji podatak da nam se broj nezaposlenih prvi put smanjio ispod 90 tisuća, što upućuje na zaključak da svi oni koji žele raditi pronalaze mjesto na tržištu rada i pri tome u Hrvatskoj mogu naći posao. Ono što je još bolje je podatak da nam prosječna plaća iznosi 1.326 eura, što je za 777 eura više negoli u listopadu 2016. godine, kad smo počeli s radom naše prve Vlade. To su podaci koji nas raduju jer je minimalna plaća porasla za 103 posto, prosječne mirovine za više od 60 posto. Tako Hrvatska svakako »hvata korak« sa zemljama sjeverne Europe koje su dugi niz godina članice Europske unije.Podaci o prvih pet mjeseci turističke predsezone su takvi da svakako imamo razloga vjerovati da će ova turistička sezona biti rekordna i bolja nego lani, a lanjska je bila rekordna. Zvuči nevjerojatno da smo u osam godina našeg mandata, kad je riječ o prihodima iz turizma i mnoštva poduzetnih djelatnosti, uspjeli doći od 8,1 milijarde eura dobiti u 2016. godini do današnjih 14,5 milijardi eura. To je za 80 posto više prihoda i to je svakako veliki zamašnjak ove gospodarske grane i djelatnosti važne u našem gospodarskom rastu. Mi ćemo takvu situaciju i dalje jačati, koristiti naš osnaženi međunarodni položaj u šengenskom i europrostoru, kada provodimo našu nacionalnu razvojnu strategiju koja će nam omogućiti da do 2027. sva hrvatska djeca budu u školama u jednosmjenskoj nastavi. Plan je da do 2030. godine osiguramo ogromne investicije u vrtiće da sva hrvatska djeca nađu svoje mjesto u vrtićima.


Korak s Europom


Dakle, ovo je desetljeće kada ćemo u potpunosti uhvatiti korak sa zemljama srednje Europe, još više podići i obuzdati naš standard, kompletirati hrvatsku infrastrukturu, kako cestovnu i željezničku, tako i po pitanju naših luka, zračnih, ribarskih ili putničkih. Hrvatsku smo uspjeli postaviti na četiri europska koridora. Stvorili smo pretpostavke za daljne investicije i velika sredstva koja se mogu osigurati iz različitih izvora europskog financiranja. Sve ovo radimo u vremenu kada smo svjesni da nam je politika regionalnog razvoja još uvijek temeljna zadaća i zato je u ovom dokumentarnom filmu bilo korisno vidjeti da je ova Vlada precizno ulagala upravo u one krajeve koji nisu u istoj poziciji kao ostali. Gospić je dobio 13,5 milijuna eura, otoci u ovoj županiji 8 milijuna eura, općenito, stavljen je naglasak na one kojima je pomoć uistinu potrebna. Za područje Ličko-senjske županije već je ugovoreno 270 milijuna europskih sredstava, a to će značiti nova ulaganja u sve što može pridonijeti boljem životu građana ove županije. Zato moram čestitati županu Petryju i njegovim suradnicima i opet ga pozvati da nastavimo s ovom intenzivnom suradnjom – zaključio je premijer Andrej Plenković.


Na svečanoj sjednici publici se predstavila Folklorna skupina Degenija i ženska klapa Senjkinje. Nakon svečane sjednice upriličen je obilazak Regionalnog znanstvenog centra (RZC) – STEM, koji je sagrađen i opremljen u prostorijama Kulturno-informativnog centra Gospić. Projekt je namijenjen učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim školama, s naglaskom na učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pri čemu se misli na potencijalno darovite i visoko motivirane učenike te učenike s poteškoćama u razvoju. Koristi od sudjelovanja u projektu imat će i drugi stručnjaci koji rade u javnim institucijama koje su odgovorne za provedbu obrazovnih politika.


Zahvalnice i priznanja


U povodu Dana Ličko-senjske županije dodijeljene su zahvalnice nekadašnjim županima i predsjednicima Županijske skupštine. Ovom prigodom priznanja su dobili Dražen Jurković, Milan Jurković, Emil Tomljanović, Dražen Peranić, Ivica Mataija, Darko Milinović, Nikola Lalić, Sanjin Rukavina, Nikola Grbac, Vice Nekić i Marijan Kustić. Zahvalnice su također dodijeljene Gospićko-senjskoj biskupiji, Krešimiru Tomljenoviću (posthumno), Luciji Begić i Andreji Herljavec.
Priznanja Ličko-senjske županije dodijeljene su Miroslavu Cindriću, Udruzi Specijalne policije Sokolovi, Klasteru Lika Destination, DVD-u Kuterevo, HKUD-u Široka Kula i Folklornom društvu Otočac. Nagrada za životno djelo je dodijeljena Karlu Posavcu (posthumno), Stipi Golcu (posthumno) i Snježani Jovanić. Godišnju nagradu Ličko-senjske županije dobila je povijesna postrojba Ličke pukovnije Gospić.


Priznanje i Baby Lasagni


Zbog izuzetnog uspjeha na ovogodišnjem Eurosongu, priznanjem je nagrađen Marko Purišić čija su oba roditelja iz okolice Gospića. Popularni Baby Lasagna nije mogao doći u Gospić zbog obaveza, pa se pismeno zahvalio na dodijeljenom priznanju i obećao skori dolazak u Liku.