Suživot

Čudnovato “susjedstvo” u Parku Angiolina: Kineske banane i rascvjetale kamelije

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: A. KUĆEL ILIĆ

Foto: A. KUĆEL ILIĆ

Mali plodovi banana iz Opatije nisu jestivi, ali su vrlo dekorativni, a što se tiče zaštitnog znaka Opatije - japanskih kamelija, one su trenutno u punom cvatuOPATIJA – U konkurenciji od 140 biljnih vrsta među kojima ima i podosta onih koje potječu iz dalekih krajeva i nisu tipične za mediteransko podneblje, u Parku Angiolina u Opatiji pažnju ljubitelja prirode privlače i neobična stabla japanskih banana. Radi se o višemetarskim stablima bogatih listova koja već »imaju ko leto«, a zasađena su davno u sjevernom dijelu poznatog opatijskog parka, kraj spomen-obilježja Friedrichu Juliusu Schüleru, ravnatelju Društva južnih željeznica i čovjeku koji je zaslužan za razvoj Opatije kao klimatskog lječilišta u 19. stoljeću.


Dok će upućeni u rastuću baštinu grada uglavnom znati da kvarnerska kraljica u svom zelenom blagu krije i banane kineskog podrijetla, no japanskog naziva, za sve ostale je ova atrakcija »iznenađujuća«. Ali to još nije sve, jer šetače koji tijekom iznimno sunčanog studenoga prođu ovim dijelom parka mogli bi još dodatno nagraditi – plodovi banana. Naime, ove ukrasne banane koje inače spadaju u obitelj onih uobičajenih banana iz marketa, ali od kojih se ne očekuje prehrambena, već samo estetska funkcija, upravo su u fazi razvijanja plodova.


I još nešto što povezuje daleko poznatiji simbol Opatije, prekrasne japanske kamelije koje cvatu upravo tijekom zime, kada ostala vegetacija uglavnom miruje: grmovi kamelija koji rastu »pul Šilera«, u susjedstvu opatijskih banana, također su u punom cvatu. Vrijedi ih pogledati i uživati u sitnim detaljima koji u konačnici daju punu sliku jednog od najljepših parkova na ovim prostorima koji je od 1968. godine i zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, a koji upravo oblači i svoje adventsko ruho. S nestrpljenjem se očekuje subota kada će se upaliti lampice i započeti »Najljepši Advent uz more«…

– Japanske banane rastu osim u sjevernom dijelu Parka Angiolina i u novouređenom parku na Tomaševcu, a ovo je također priča koja potvrđuje određenu povezanost između banana i kamelija u Opatiji. Naime, kada smo u Parku Tomaševevac sadili tri nova grma kamelija, slučajno smo otkrili i da se na ovom području »kriju« i sadnice banana. Uspješno smo ih revitalizirali i stabla banana su se tijekom ljeta u potpunosti oporavila i narasla, otkrio je direktor »Parkova« Ivan Bilobrk.


Njegova kolegica iz »Parkova« Hermina Brajković objasnila je da mali plodovi banana iz Opatije, iz Parka Angiolina nisu jestivi, ali su vrlo dekorativni. No kada dođu hladniji zimski dani, »pričica o bananicama« izgledat će sasvim drugačije, budući da je zimski period za ova stabla neatraktivan, te će uskoro izgubiti lisnu masu. Korijenje će im se adekvatno zaštititi, a u proljeće iduće godine, nakon što se odstrane dijelovi koje je oštetila hladnoća, lijepa stabla će se opet obnoviti. Ciklus se ponavlja dugi niz godina, možda stotinjak, a možda i više. Pisani tragovi iz 1950. godine kažu da su u zelenom katastru Opatije i japanske banane (Musa Basjoo), što potvrđuje da su i egzotične banane u svakom slučaju dio bogatstva ove priče o parku, ali i opatijskom turizmu, rođenom pred 175 godina.