zvončari iz Crnoga Luga

Crnoluški Pesniki sumještane budili zvonima, vodom i šicanjem

Danijela Pleše

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predvođeni harmonikom Matije Štiglića, baš kako to stoljetna tradicija nalaže - obilazeći crnoluški kraj, Pust 2021. u povijest su pospremili Pesniki David Damić, Boris Štimac, Željko Malnar, Antonio Jožić i Vlado ŠtimacCRNI LUG – Crnoluški Pesniki, zvončari iz Crnoga Luga jučer su od ranoga jutra dokazivali kako je tradicija ipak iznad svega, naravno poštujući sve epidemiološke mjere. Ova godina je specifična po svemu, no to nije omelo prijatelje, veselu družinu iz specifičnog goranskog mjesta koje je osim po Nacionalnom parku Risnjak poznato i po Pesnikima, da se obuku i krenu pješke iz Maloga Sela prema Crnom Lugu obilježavajući tradiciju staru skoro kao i ovo mjesto.


Tko su Pesniki?


A tko su zapravo Pesniki? Za one koji nisu u tom svijetu, Crnoluški Pesniki su proglašeni nematerijalnom kulturnom baštinom Hrvatske iz Gorskog kotara. Oni su mladi muškarci. Ovisno o situaciji i vremenima kroz godine su bili to isključivo još neoženjeni mladići, ranije i oženjeni, a danas su u skupini bile obje strane. To ima veze s činjenicom da je stanovnika Crnog Luga sve manje, ali i da je pandemija koronavirusa učinila svoje. Obučeni u šarena odijela, sa stožastim, također šarenim kapama, animalnim krabulama (maskama), drvenim štapovima i zvoncima na leđima.Do ove ni po čemu tipične godine, Pesniki na dan Pusta obilaze Crni Lug te njegove zaseoke, a s domaćinima sela veselo i opušteno pjevaju, plešu i podvikuju. Na takav način su tjerali zimu, zlo i sve negativno…

Znali su na svom putu raditi i nepodopštine. Primjerice, koga bi zatekli, a pogotovo djecu, namazali bi ih, ako bi ga bilo snijegom ili zalili vodom, a potom bi dobili i određene novčane donacije koje bi se trošile navečer na maškaranoj zabavi. Nažalost, puno toga je ove godine moralo biti preskočeno zbog epidemioloških mjera, ali to nije uništilo ovu tradiciju jer je u Crnom Lugu bilo poprilično živo, iako doduše na drugačiji način.


Veselo i bučno


A i mi smo odlučili provjeriti kako su se ove godine Crnoluški Pesniki snašli čekajući ih u centru mjesta. Sunčani, prohladni dan i potom nakon tišine zvuk harmonike te zvonca, a potom iza zavoja – Pesniki. Veseli, raspoloženi, plešu kolo ispred kuća, a slučajni prolaznik prema dobrom starom običaju zbog nedostatka snijega biva poliven vodom – cijelom litrom!


– Jutros smo se okupili David Damić, Boris Štimac, Željko Malnar, Antonio Jožić i ja te krenuli od Maloga Sela prema Crnom Lugu – ipak je to tradicija! U Pesnikima sam se našao kad sam navršio 18 godina, a Pesnik je bio i moj otac. Nadam se da će i moj sin jednoga dana biti. Lijepi je to običaj i nadam se da neće nestati. Ova godina je drugačija.


Inače je bilo više druženja, nepodopština, zabava uvečer, ali nadamo se da će se sve to iduće godine vratiti. No, ipak smo uspjeli i ove godine na simboličan način obilježiti Pust! Uspjeli smo nekoliko ljudi i zaliti vodom, ali i »šicati«. A šicanje je kad nekog na cesti uhvatiš, bacaš u zrak i čekaš da ti padne na ruke. Pratio nas je s harmonikom Matija Štiglić iz mjesta Lokve jer ne može to proći bez svirke, ispričao nam je Vlado Štimac, oženjeni Pesnik koji se ponovno današnjim sudjelovanjem prisjetio kako je to bilo dok je bio mladić!