MEMENTO MORI

Crikveničani uređuju grobove pridržavajući se epidemioloških mjera

Robert Šimonović

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Iako se veća gužva očekuje na sam blagdan, može se reći da je posjećenost gradskoga groblja već jučer bila poprilična. Mnogi kažu da će doći i u nedjelju jer je takav običajCRIKVENICA – Memento mori. Sjeti se smrti, sjeti se da ćeš umrijeti, sjeti se prolaznosti… Memento mori važne su riječi. Memento mori čini nas živima, a barem jednako toliko (pa čak i više), živima nas čine drugi. I zbog toga je važno voljeti i osjećati bližnjega, kao što je važno sjetiti se i svih onih bližnjih kojih više nema. Jer čovjek živi onoliko koliko traje uspomena, odnosno onoliko koliko traje nečije sjećanje na njega…


Ako je suditi po posjećenosti gradskog groblja u Crikvenici, sjećanja i uspomene na bližnje žive u srcima brojnih Crikveničanki i Crikveničana. Naime, uoči blagdana Svih svetih susreli smo brojne stanovnike Crikvenice koji uređuju grobnice najmilijih, donose cvijeće i pale svijeće u sjećanje na njih.


Uglavnom po pravilu


Iako se veća gužva očekuje u nedjelju, na sam blagdan Svih svetih, može se reći da je posjećenost gradskoga groblja već jučer bila poprilična. Ako uzmemo u obzir i ovogodišnju situaciju pandemijskih razmjera koronavirusa, prorijeđena posjećenost potpuno je u skladu s preporučenim mjerama epidemiološke zaštite. Veći dio ljudi pridržavao se preporučenih mjera, iako se na pojedinim mjestima mogao pronaći dio onih koji na licima nisu nosili zaštitne maske, ili su povremeno zaboravili na održavanje razmaka. Pitali smo ih što misle o preporučenim mjerama zaštite i hoće li one utjecati na njihov eventualni nedjeljnji posjet groblju.


Korona smanjila promet
i povećala cijeneSestre Ljubica i Ana Anđelić iz cvjetarne »Ljubica« zadovoljne su prodajom cvijeća, iako je ona nešto slabija nego prijašnjih godina.
– Promet je lošiji nego prošle godine, ali i dalje možemo biti zadovoljne. Nedjeljom ne radimo, pa očekujemo da će petak i subota biti udarni dani. U svakom slučaju, još se uvijek držimo na životu, kroz smijeh su odgovorile sestre Anđelić. Od cvijeća se najviše prodaju krizanteme i margarite, a cijene su porasle u odnosu na lani.
– Morali smo podići cijene zbog čitave situacije izazvane koronakrizom. Tržište, odnosno povišene cijene nabave to zahtjevaju od nas, Lončanice prodajemo po istoj cijeni, dok se krizanteme mogu kupiti po cijeni od 20 ili 25 kuna, a margarite po cijeni od 20 kuna po komadu, otkrile su mlade cvjećarice.

Vera Matejčić niti sama ne zna što da misli o svim donesenim mjerama, ali one ju definitivno ne sprječavaju da obiđe grobno mjesto svojih najbližih.


– Svaki se dan mogu čuti nove informacije o koronavirusu i svaki se dan donosi čitav niz novih preporučenih mjera. Iskreno, ne znam ni sama što da mislim o tome, ali ne preostaje drugo nego predržavati ih se. Na groblje ne dolazim prečesto, ali uoči blagdana Svih svetih redovita sam u obilasku.


Danas ću oprati i počistiti grob, zapaliti svijeće i položiti cvijeće, tako da vjerojatno u nedjelju neću dolaziti kako bih izbjegla gužvu, otkrila nam je Vera Matejčić.
Milica Mandekić nije oduševljena obaveznim nošenjem maski na otvorenom prostoru, kao što to groblje zasigurno jest.


– Zbog tih maskica ne mogu nositi naočale kako spada, cijelo vrijeme mi ispadaju. Pridržavam se mjera, ali osobno smatram da nema potrebe nositi maske na otvorenom prostoru. Pomalo su grozne takve mjere, rekla nam je Milica Mandekić koja groblje redovno posjećuje uoči blagdana Svih svetih.


Poštivanje tradicije


Ćirila Županića zatekli smo u oblilasku groba pokojne supruge, a na groblje dolazi poprilično često.


– Na groblje dolazim jednom tjedno, danas ću srediti grobno mjesto, a u nedjelju popodne obavezno dolazim. Kao i obično, u nedjelju ujutro ću prvo otići na svetu misu, a popodne ću doći na groblje zapaliti svijeću i pomoliti se. Što se tiče mjera, podržavam ih ako će one biti od koristi. Vrijeme će pokazati jesu li imale ikakvog smisla, rekao je Ćiril Županić.


Robert Škiljan na gradsko crikveničko groblje došao je u pratnji majke Rine, a zajedno su došli urediti obiteljski grob. Nošenje maskice na otvorenom prostoru smatra besmislenim, no u nedjelju, kada se očekuje veća gužva, ima smisla nositi maskicu, rekao nam je.


– Pridržavam se mjera, ali čini mi se besmislenim nositi zaštitne maske na otvorenom prostoru, pogotovu kada ondje nema veće gužve. U nedjelju ću obavezno doći. Tu su mi pokopani nona i nono, kao i otac i važno mi je doći na blagdan Svih svetih jer poštujem tradiciju i običaje. Na groblje dolazim u prosjeku jednom mjesečno, odnosno kada osjetim potrebu, ispričao nam je Robert.