Početna konferencija

U Gospiću krenuo projekt „Radost čitanja“: Čitanje kao strast za uključivo društvo

Marin Smolčić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Provedbom projekta uspostavit će se pokretna knjižnica na području čitave Ličko-senjske županije i omogućiti dostupnost knjižne građe gdje je do sada bila nedostupna.GOSPIĆ – U dvorani Kulturno-infirmativnog centra održana je danas Početna konferencija u sklopu projekta „Radost čitanja“ Ministarstva kulture i medija. Nositelj projekta je područje Gospića je Samostalna narodna knjižnica Gospić, a partner u provedbi je Grad Gospić. Projekt je prijavljen na poziv „Čitanjem do uključivog društva“ i odobren za sufinanciranje od strane Ministarstva kulture i medija, te provedbenog tijela Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.


Provedbom projekta uspostavit će se pokretna knjižnica na području čitave Ličko-senjske županije i omogućiti dostupnost knjižne građe gdje je do sada bila nedostupna. Istaknuo je ovo između ostaloga u svojem govoru ravnatelj Samostalne narodne knjižnica Gospić prof. Milan Šarić.


-Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020“. Trajanje provedbe je 24 mjeseca, a vrijednost projekta iznosi 3.788.312,24 kuna od čega bespovratna EU sredstva iznose 2.373.979,50 kuna, a sredstva Grada Gospića su 1.414.332,74 kuna.
Projektne aktivnosti traju 24 mjeseca i provode su se u svrhu povećanja socijalne uključenosti pripadnika ciljnih skupina kroz razvoj i jačanje čitalačke pismenosti na području Ličko-senjske županije putem nabave i opremanja bibliobusa te povećanja dostupnosti i materijala kojima se razvijaju i potiču čitalačke kompetencije. Aktivnosti ovoga projekta su nabava opremljenog bibliobusa u svrhu povećanja dostupnosti knjižne građe, zatim nabava knjižne građe (knjige, AV građa, slikovnice i igračke) i knjižne građe za osobe s različitim vrstama teškoća (zvučne knjige, tehnička oprema i sl.), organiziranje radionice čitanja slikopriča, čitanja s razumijevanjem i poboljšanja čitalačkih vještina za mlađe od 25 godina, radionice čitanja s ciljem poticanja samopouzdanja, socijalne uključenosti i pozitivnog mišljenja za osobe starije od 54 godine.


S posebnim senzibilitetom ćemo organizirati radionice čitanja s knjižnom građom prilagođenom za osobe s invaliditetom, a tu su i radionice za nezaposlene osobe kako bi ostali konkurentni na tržištu rada. Zatim radionice čitanja književnih djela na jezicima i pismima nacionalnih manjina za pripadnike nacionalnih manjina, a naši članovi i ljubitelji čitanja zasebno se raduju književnim susretima i gostovanjima hrvatskih i zavičajnih pisaca za djecu i odrasle, naglasio je ravnatelj Šarić.


Početnu konferenciju ovoga projekta pratile su izaslanice ministrice kulture i medija Mihaela Majcen Marinć, zadužena za službu knjige i nakladništvo i Maja Zrnčić, koordinatorica nacionalne strategije poticanja čitanja, a od domaćina zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša, ravnatelji osnovne i srednje škole te dekanica Pedagoškog fakulteta u Gospiću.