OBLJETNICA NESREĆE

Četiri desetljeća prošla su od bilajske tragedije: U sudaru vlaka i školskog autobusa poginulo je 26 mladih ljudi

Marin Smolčić 


U samo svitanje 28. rujna 1983. godine na neoznačenom pružnom prijelazu u Bilaju pored Gospića školski autobus prevozio je srednjoškolce i radnike za Gospić. Bio je ponedjeljak, početak novog radnog i školskog tjedna. U srazu s vlakom poginulo je 26 mladih ljudi, najviše cvijet mladosti sela Bilaj, Barlete, Mogorić i Vrebac. Mnogi su ostali doživotni invalidi. Od tada je prošlo 40 godina, ali su se poginulima danas poklonili brojni rođaci, prijatelji i vršnjaci.


Sjećanja rođaka poginulih i preživjelih ne blijede i danas ih se mnoštvo okupilo kako iskazali svoj pijetet prema poginuloj mladosti. Kod spomen obilježja nazvanog „Krug života“ na samom pružnom prijelazu Bilaj održana je komemoracija za žrtve ove tragedije. Vijence su položili predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića, dok su svijeće zapalili mnogi rođaci i prijatelji poginulih. Riječi molitve predvodio je pater Đani Kordić, bilajski župnik.
Zbog spleta okolnosti za nesreću je bio okrivljen vozač autobusa, ali je i on naknadno oslobođen krivnje. Krivo je bilo maglovito jutro i nesretna sudbina koja je oduzela toliku mladost u djeliću sekunde.