Terenska nastava

Bribirski osnovci posjetili izvorište vode Žrnovnica

Robert Šimonović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Posjet čak 38 učenika organizirale su učiteljice Anđelka Devčić, Mirta Krušić i Dilajla Pavletić. Učenike su ugostili ljubazni djelatnici komunalnog poduzeća VIO Žrnovnica Crikvenica VinodolTales iz Mileta, koji se obično smatra prvim zapadnjačkim filozofom i ocem znanosti (7. st. pr. Kr.), u nastojanju da objasni bit i bitak svijeta, odnosno ono što nadilazi svaku promjenu, iz čega je sve nastalo, proizašlo i u što će se u konačnici sve i vratiti, slavodobitno je ustvrdio: »Sve je voda!«.


Da je voda doista izvor života, bez koje bi svaka naša misao bila prazna, a kretnja i radnja nemoguća, naučili su jučer učenici Osnovne škole dr. Josipa Pančića iz Bribira prilikom posjeta izvorištu Žrnovnica nedaleko Povila. Posjet izvorištu Žrnovnica dijelom je terenske nastave učenika od prvog do četvrtog razreda, a kojeg su u povodu današnjeg Svjetskog dana voda organizirale učiteljice razredne nastave Anđelka Devčić, Mirta Krušić i Dilajla Pavletić.


Foto Mateo Levak
Izvorište je posjetilo čak 38-ero učenika, a ugostili su ih ljubazni djelatnici komunalnog poduzeća VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol.


Tri izvora vode


Ante Maretić, voditelj laboratorija pri komunalnom poduzeću VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol, pokazao je učenicima tri izvora pitke vode te im pojasnio koliku vrijednost i značaj oni predstavljaju za čitavo crikveničko-vinodolsko područje, odnosno za nesmetano funkcioniranje svakodnevnog života ljudi ovoga kraja.


Maretić je pojasnio da pitka voda u crikveničko-vinodolski kraj dolazi iz udaljenog Gorskog kotara i Like, odakle stiže brojnim podzemnim putevima te pritom snažno probija razni materijal i zaobilazi sve prepreke koje se nađu na njezinom putu.


Foto Mateo Levak


Koliko je voda snažna i moćna pokušao je dočarati pričom o nekadašnjim mlinovima, koji su pogonjeni vodom mljeli žito te ga pretvarali u brašno.


Učenici su saznali i ponešto o sastavu te kvaliteti vode, a imali su prilike i kušati izvorsku vodu čija temperatura iznosi 8 stupnjeva Celzijevih. Voditelj laboratorija pojasnio je učenicima i da voda mora proći procese pročišćavanja, kao i da o temperaturi vode ovisi hoće li se u njoj razviti određene bakterije.


Put do slavina


Igor Kalafatić, voditelj stojarnice pri komunalnom poduzeću VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol, pokušao je učenicima predočiti put koji voda mora prijeći od izvora do njihovih kućnih slavina.


Foto Mateo Levak


Izvorište Žrnovnica nalazi se gotovo na razini mora, stoga četiri velike pumpe vodu moraju tjerati na vrh brda, odnosno na nadmorsku visinu od čak 176 metara, a gdje se nalazi veliki spremnik vode zapremnine 10.000 »kubika«, što je dovoljno za dnevnu potrošnju vode.


Odatle voda slobodnim padom odlazi prema Novom Vinodolskom, Crikvenici, Bribiru i drugim mjestima diljem crikveničko-vinodolskog područja.


Kalafatić je rekao da se u zimskim mjesecima potroši između šest i sedam tisuća »kubika« vode, dok se u ljetnim mjesecima taj broj penje i na 20.000 »kubika«. Snaga pumpi također je impresivna – u jednoj sekundi napune bačvu od čak 500 litara.


Postrojenje Žrnovnica s učenicima je vjerno obišao i pas Bubi, a učenici su po završetku obilaska okrijepu mogli potražili u toplom čaju.