30. obljetnica

Branitelji s područja Liburnije nisu zaboravili ličku bojišnicu: “Bili su to doista dani ponosa i slave”

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Bili su to doista dani ponosa i slave koje nikada ne smijemo zaboraviti, ističe zapovjednik počasnog zastavnog voda Božidar Budaj Bolero.GOSPIĆ – Povodom 30. obljetnice boravka i ratovanja na ličkoj bojišnici u Gospiću i okolici boravili su danas pripadnici 4. bojne sa šireg područja Opatije. Ovim povodom su pripadnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata s područja Liburnije nakon 30 godina posjetili Gospić i dijelove nekadašnje ličke bojišnice.


Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Gospića sudionike današnje karavane pozdravili su župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, predsjednik Kluba branitelja 118. brigade ZNG Pajo Brkljačić, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik preč. Marinko Miličević.
Počasnim zastavnim vodom UDVDR-a Opatija zapovjedao je Božidar Budaj-Bolero koji je sa svojim suborcima iz 4. bojne proveo mnoge dane na ličkoj bojišnici.

-Kroz Liku je tijekom rata prošlo preko 3000 branitelja s područja Liburnije. Osamnaest dečki je poginulo, mnogi su ranjeni, mnogi ostali invalidi. Iako je riječ o klimatski drugom području naši su se branitelji brzo snašli, priviknuli se na snijeg, na oštre ličke zime i na ratne uvjete. Zapovjedništvo nam je bilo stacionirano u Trnovcu. Bili su to doista dani ponosa i slave koje nikada ne smijemo zaboraviti, ističe zapovjednik počasnog zastavnog voda Božidar Budaj Bolero.Hrvatsku himnu odsvirao je Puhački orkestar iz Lovrana koji je potom unatoč povremenoj kiši uz glazbu koračnica prodefilirao ulicama Gospića. Na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića održan je potom promenadni koncert mladih lovranskih glazbenika.


Tijekom rata je zapovjedništvo opatijske 4. bojne „Veli Jože“ bilo smješteno u Trnovcu u kući mještanina Martina Brkljačića. Ovom prigodom su dragovoljci iz Liburnije otkrili spomen-ploču za sjećanje na vrijeme kada su se Liburnija i cijela Hrvatska branile u Lici.