GORANSKA TRADICIJA

Boćarski turnir »Ravnice 2022.« okupio 400 ljudi u mjestu od tek 20 stalnih stanovnika

Marinko Krmpotić

Foto D. BULIN

Foto D. BULIN

U finalu domaći Trio Gušti bio je bolji od ekipe Sike, a za treće mjesto ekipa Buzet bila je bolja od ekipe TiM (Tršće i Mrkopalj). Nastupilo je 19 ekipa iz Hrvatske, Slovenije i SrbijeRAVNICE – Zahvaljujući pažnje vrijednoj tradiciji dugoj punih 35 godina, kao i velikom trudu glavne organizatorice Snježane Križ, ovogodišnji poznati međunarodni boćarski turnir »Ravnice 2022.« bio je do sada najuspješniji i brojem ekipa najbogatiji. Naime, nastupilo je čak 19 ekipa iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a finalna utakmica odigrana je, već pomalo po tradiciji u pola tri ujutro! Toliko je, naime, trebalo da bi se svih 19 ekipa podijeljenih u nekoliko skupina razigralo i odigralo 36 susreta nakon kojih su bili poznati sudionici završnice. U finalnoj utakmici domaći Trio Gušti bio je bolji od ekipe Sike, a u utakmici za treće mjesto ekipa Buzet bila je bolja od eklipe TiM (Tršće i Mrkopalj). Nagradu je, prvi put u povijesti turnira, primila i petoplasirana ekipa, ovog su puta to bili Tropeti. Učinjeno je to stoga, ističe Snježana Križ, što turnir u Ravnicama (naselje nedaleko od Čabra) svake godine nastoji ponuditi nešto novo kako bi bili što zanimljiviji sve brojnijim sudionicima i posjetiteljima:


Popularni i van Hrvatske


»Mislim da smo posebni po tome što se ovdje osjećaju dobro i ugodno svi, a ne samo oni koji ostvare najbolje rezultate. Uvijek nam je cilj prijateljstvo, druženje i dobra zabava do dugo u noć pa smo zato i tako popularni i van Hrvatske. Svake godine nastojimo uvesti i nešto novo, a ove smo godine pehare podijelili i petoj ekipi, kao i najboljem suncu. Pobjednička ekipa ove godine je moj Trio Gušti (Snježana Križ, Zdravko Žagar Tican i Boris Janeš) druga je ekipa Sike (Ivica Štimac Tonko, Roko Buneta, Dean Palčić Palac, Dinko Lipovac), treći su Buzećani (Zoran Savić, Mladen Vrbanac i Dario Malnar), četvrti su Tim, peto mjesto osvojili su Tropeti šesta su Ravniška deca, sedma je ekipa Ograjška, osmo DŠR Gorači. Najbolji izbijač turnira je Ivica Štimac (Sike), najbolji igrač Boris Janeš (Trio Gušti), naj dama je Monika Križ (Ravniška deca), a najbolji sudac je Boris Janeš (Trio Gušti).


Knjiga o turniru

 
Iznimna dopuna turniru ove je godina – knjiga o turniru! Naime, Snježana je prikupila brojne podatke, slike, dokumentaciju, novinske članke te uz pomoć Ivana Janeša iz čabarskog ogranka MH i lektorski doprinos Laure Ressman, objavila pažnje vrijednu knjigu koja na kvalitetan način predstavlja tri i pol desetljeća jednog od najvećih boćarskih turnira u Hrvatskoj: »Ove godine ne samo da je 35 godina turnira, već i trideset godina boćarske ekipe »Trio Gušti« te deset godina DŠR-a Bulin iz Ravnica. Sve su to bili razlozi da napravim knjigu kojom ćemo obilježiti te obljetnice. Na to me ponukao bivši kolega, inženjer šumarstva Alen Sušnik, a knjiga je objavljena u okviru izdavačke djelatnosti čabarskog Ogranka Matice hrvatske«, rekla je Snježana Križ, najavivši promociju za studeni ove godine.

Red je da spomenemo i sve ostale ekipe koje su sudjelovale, uz osam navedenih to su još i Sial, Toni Trade, Žiua Brejst, Črne stene, Gorači, Makov Hrib, Devje Rip, Mix, 3D, Vu Draga, Srbija šume i Gadafi. Tih 19, ekipa znači sedamdesetak natjecatelja, a uvečer se uz svirku slovenske grupe »Bratje« iz Logateca zabavljalo više od 400 ljudi. Koliko je to puno vidi se iz podatka da Ravnice imaju tek dvadesetak stalnih stanovnika.


Pehar i za četvrto mjesto


Presretni smo što smo još jednom vrlo uspješno organizirali ovaj turnir i družili se s brojnim prijateljima, a drago nam je što nas je posjetio i pozdravio i gradonačelnik Dražović.«, rekla je Snježana Križ koja se ukratko osvrnula i na dosadašnjih velikih i lijepih 35 godina postojanja boćarskog turnira »Ravnice«:


»Turnir je pokrenut 1987. godine i to u znak sjećanja na roditelje Tonija Klepca iz poduzeća Toni Trade. U početku, tamo sve do 2000. godine, igran je nedjeljom nakon mise i bio bi gotov u večernjim satima. No, smetalo je mnoge što je naredni dan bio radni dan pa smo te 2000. godine odlučili turnir premjestiti na subotu. I tad je to krenulo jako kvalitetno, rastao je broj sudionika, javljali se sponzori i napredovali smo po svemu. Tako smo, primjerice, od 2009. godine počeli dijeliti i pehar i za četvrto mjesto te posebne nagrade za najboljeg igrača turnira, najboljeg izbijača te naj damu turnira. Sve to privlači mnoge i stvara na turniru niz jako zanimljivih trenutaka pa imamo niz ekipa koje su već godinama redovni sudionici ovog našeg turnira u Ravnicama.«, zaključila je Snježana Križ.


Sjajna gastro i ponuda pića

 


Jedna od karakteristika ovog sve uglednijeg turnira je i sjajna gastro i ponuda pića. O gastro dijelu brine se najviše sama Snježana i njen OPG: »Ove godine ponudili smo, primjerice, osam vrsti našeg sira te puno proizvoda iz mog OPG-a. Kuhao se odličan gulaš i grah koji su pripremili Antin Potisek iz Slovenije te Kaja i Neno iz Crnog Luga, a 25 tacni kanapea napravio je moj 79-ogodišnji tata. Ma, nitko nije ostao ni gladan, ni žedan pa zahvaljujem svojoj udruzi, Činki baru i Adriani Tomazini koja se brinula o piću te svima koji su pomogli i pomažu«, rekla je Snježana Križ.