PRVI DANI PROLJEĆA

Bliži se kraj gladovanja medvjeda u Kuterevu, pripremljeni su im ukusni i raznoliki obroci

Marin SmolčićKUTEREVO Prvi dani proljeća su oni pravi lički, uz tople i sunčane dane i jutra bijela od mraza. Štićenici Utočišta za medvjede u Kuterevu su živnuli i svih 11 medvjeda su po cijele dane izvan svojh brloga. Na radost sve češćih posjetitelja kojima voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka skreće pozornost da nikako ne hrane medvjede. Zato što im djeca najčešće dobacuju krokiće, čipi-čips ili ostale slastice krcate umjetnim šećerima, pojačivačima okusa i kemikalijama. Pavenka pojašnjava kako medvjede svakoga proljeća ovdje počinju hraniti na Blagovijest, 25. ožujka.


-Prvi obroci će se sastojati od lakše hrane: mrkve, šećerne repe, malo suncokreta u zrnu i po tri klipa kukuruza svakom od njih. Nakon toga slijede dva dana ponovnog gladovanja, kada medvedi čiste crijeva. Tek nakon toga nastavljamo ih hraniti svakoga dana, uz obline i raznolike obroke.


Ovih dana je počela izbijati trava koju medvjedi rado jedu. Nekolicina od naših 10 volontera potražit će u velebitskim šumama medvjeđi luk, prirodnu deliciju koju divlji medvjedi nakon zime obožavaju upravo zbog proljetnog čišćenja crijeva, napominje Pavenka.
Cijela ekipa iz Utočišta je nedavno feštala kod bake Dragice Biondić, svoje najstarije članice.


-Bili smo u gostima da bi baki Dragici čestitali 90.-ti rođendan. Ona je dobro, zapravo izvrsno. Vitalna je i izvanredno lucidna. I dalje plete tradicionalne ličke coklje. Bez naočala!


Na rođendanu su se osim nas iz Utočišta okupili naši nekadašnji volonteri pridošli iz Njemačke, Francuske, Srbije, Kosova i Hrvatske. Dragici smo zaželjeli da u dobru zdravlju dočeka barem 100 godina. Ta žena živi sama, ali i sama dospijeva mnoštvo poslova. Muških i ženskih!!!-rekao nam je Ivan Crnković Pavenka.