Vratio se!

Bjeloglavi sup Fojiška s Kvarnera: Čuvar ličkog neba i čistač ličkog tla

Marin Smolčić

foto: S. Žalac

foto: S. Žalac

Ličani nikada nisu uništavali gnijezda bjeloglavih supova jer je ova ptica bila »sanitarac« u potrazi za uginulom životinjom. Sup je lešinar i nikad neće napasti živu životinjuPLITVIČKA JEZERA – Koliko god se neki lovci i stočari zaklinjali u ljubav prema životinjama i bioraznolikosti, utoliko su svojim bahatim ponašanjem i postupcima prirodi nanijeli nesagledive štete. Pri tome svakako treba istaknuti nezakonito trovanje životinja kada su tako godinama kao žrtve nestajali vukovi, risovi, lisice, male zvijeri i ptice.


Nekad bilo


U dugogodišnjoj tradiciji stočarstva u Lici tu su ljudsku djelatnost revno pratili i bjeloglavi supovi. Stariji Ličani ih se sjećaju ili su za njih doznali iz priča svojih predaka. Uz ovce ličke pramenke i autohtonog ličkog goveda buše, stalni nebeski pratitelj stada bio je bjeloglavi sup (Gyps fulvus). S rasponom krila i do 2,80 m i težine i do 13 kg ova je ptica bila ures neba i važna karika u biološkoj ravnoteži. Ličani nikada nisu uništavali gnijezda bjeloglavih supova jer je ova ptica bila »sanitarac« u potrazi za uginulom životinjom. Sup je lešinar i nikad neće napasti živu životinju. Zbog načina prehrane vrlo je bitan u hranidbenom lancu jer služi kao čistač. Zadnja lička staništa ove ptice bili su vrhovi Velebita i NP Paklenica, a ondje su zadnji puta viđeni 1999. godine.


U zadnje vrijeme ličke travnjake u okolici NP Plitvička jezera oblijeće jedan bjeloglavi sup. Najčešće se zadržava u blizini pašnjaka na kojima boravi stoka. Bezglasno leti u svojoj ulozi nadglednika s neba i čistača na tlu. Dobio je ime Fojiška kada je spašen od utapanja iz mora kod Cresa u srpnju 2019. godine. U oporavilištu ˝Beli˝ bio je sve do svibnja 2020. godine kad je pušten na slobodu, ali je opremljen satelitskim odašiljačem koji djelatnicima JU Priroda Primorsko-goranske županije omogućava njegovo praćenje. Naš Fojiška je s Kvarnera privremeno odletio u susjednu BiH, u blizinu Sarajeva. Zatim se vratio sve do Like i ostao.


Rijetka ptica
Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević oduševljen je činjenicom da se ovu rijetku pticu povremeno može vidjeti na ovom širem području.


NE trovanju!

Prošle su zime u Lici u okolici sela Mazin, od namjernog trovanja preko lešine teleta uginuli vuk, lisica i suri orao. Iako je trovanje zakonom zabranjeno, neuki ljudi nesvjesni posljedica kako po životinje, tako i po ljude, još uvijek »uzimaju stvar u svoje ruke«.

– Prema našim saznanjima bjeloglavi sup krstari širim područjem NP Plitvička jezera, osobito iznad pašnjaka sela Krbava, Krbavica, u okolici Korenice, Udbine, dakle na područja ekstenzivne poljoprivredne djelatnosti, ali i područje aktivnosti vučjih čopora, što znači da se hrani na ostacima njihovog plijena. Ova ptica je rijetkost i vrijednost koja se ne mjeri novcem. Budući da je područje NP Plitvička jezera strogo zaštićeni biološki areal ovim putem apeliramo na sve, ponajviše na stočare, da nam pomognu zadržati ovo prekrasno stvorenje na našem nebu. Nemojte bacati otrove u prirodu jer mogu naštetiti svim živim stvorenjima pa i vašoj djeci. Bjeloglavi sup nikada neće napasti živu životinju. Zato nemojte pucati u njega. Fojiška je još mlada ptica i kao svako mlado biće je neoprezan. Još uvijek nije upoznat sa svim opasnostima koje mu prijete, a ima ih na pretek. Zato uživajmo u Fojiškinom letu na nebeskim prostranstvima iznad naših travnjaka, svjesni jedinstvenosti i bogatstva prirode koja nas okružuje.


Ponosni smo jer je jedno tako veličanstveno biće odlučilo pružiti nam još jednu priliku i živjeti s nama. Ovim putem iskreno zahvaljujem djelatnicima JU Priroda PGŽ na dojavama lokacija Fojiškinog boravka. Spasili ste ga iz valovitog mora, a sad ćemo ga svi skupa nastojati održati na nebeskim visinama Like, rekao nam je Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera.