OTOČKA CRKVA

Biskupijski susret osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju

Marin Smolčić



U otočkoj crkvi Presvetog trojstva Gospićko-senjska biskupija organizirala je susret roditelja i djece s poteškoćama u razvoju. Započeo je uvodnim predavanjem vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije. Predavanje se baziralo na interakciji sa sudionicima te naglasku kako je svatko važan Isusu i ljudima. Povjerenik vlč. Šardi rekao je kako se to vidi u prispodobi o Lazaru u kojoj Isus ne spominje ime bogataša već ime siromaha jer Isus gleda osobu, zaziva ga imenom, nije važno što je siromah.


“Isus me gleda kao osobu, nije mu važno jel mi vidimo ili ne, jel hodamo ili ne, Isusu to nije važno. Društvo je drugačije, društvo osuđuje a Isus ne, On me gleda u mom imenu, kakav sam ja. Mene kao osobu. I svatko od nas nešto može dati, svatko od nas može dati i primiti ljubav”, rekao je vlč. Šaredi.
Posebnu pažnju skrenuo je na događaj u kojem se spominje Bartimej.





Opisao je kako je Bartimej morao uvijek sjediti sa strane, u nekom odvojenom ograđenom prostoru. Suprotno njemu unutar zajednice Isus govori kako treba ljubiti i bez obzira na to kakvi su ljudi. Vani Bartimej sjedi i viče: “Isuse smiluj se!” a Isus šuti. Ljudi koji slušaju Isusa žele ušutkati Bartimeju i  tako padaju na moralnom ispitu. Isus je šutio i pustio ih pokazati hoće li primijeniti ono što im propovijeda. Potom je naglasio kako Isus ne želi da mi budemo odvojeni niti od društava niti od Crkve.


„Svatko tko je kršćanin mora se osjećati pozvano u središte, unutar zajednice, rekao je vlč. Leonardo. Isus želi da prepoznam bližnjega do sebe, da u srcu osjećamo kakav je netko, očima srca prepoznamo ljepotu onog koji je do mene! Isus ne staje na pozivu, već postavlja pitanje: „Bartimej što želiš da ti učinim?“ Isus ne pretpostavlja već pita što želiš da ti učinim!? Vrijedni smo Mu i želi nas čuti! Želi suradnju s nama, On nama pokazuje da smo mi važni jer nas traži. Prvo nam daje da progledamo iznutra i kao roditelji prihvatimo dar koji nam je dan i na jedan novi Božji način, da prihvatimo to dijete koje nam je dano. Ja sam stvoren da bi svoju zajednicu učinio bogatijom!”



Vjeroučiteljica i defektologinja Ivana Pećek održala je predavanje temeljeno na 25-godišnjem iskustvu rada u školi koju pohađaju osobe s poteškoćama, te osobnom iskustvu jer u obitelji ima osobu s invaliditetom. Predavanje je održala na temu: „Duhovna dimenzija osoba s invaliditetom“ a zatim su ona i vlč. Šardi sve sudionike uključili u radionicu: „Što želiš da ti učinim“. Radionica se bazirala na radu u grupama koje su odgovarale na određena pitanja kao što su: Koji je položaj vas kao vjernika u župnoj zajednici?, Što bi kao članovi promijenili unutar župne zajednice kako bi senzibilizirali više ljude na poteškoće kojima se susrećete?


U radionici su svi sudjelovali s velikom angažiranošću, javljali su se i dijelili svoja iskustva i mišljenja. Susret je završio svetom misom, na kojoj su svi sudjelovali pjevajući, čitajući ali i osobnom molitvom koja je sve prisutne posebno ganula. Svetu misu predvodio je vlč. Leonardo Šardi u zajedništvu sa don Jurom Ladišićem, fra Jurom Marčinkovićem, vlč. Milom Rajkovićem i vlč. Antom Luketićem. U svojoj propovijedi vlč. Šardi je rekao kako smo svi krštenjem postali udovi Crkve, te kao udovi imamo svoje poslanje i važnost. Dužni smo živjeti svoje poslanje i davati plodove na dobrobit Crkve i društva. Svatko, bio slijep ili hrom stvoren je s razlogom i zadaćom!